Pereiti į pagrindinį turinį

Taupantys pinigus rūšiuoja atliekas

2008-09-30 09:00

Ryškiaspalvių šiukšlėms rūšiuoti skirtų konteinerių mieste pilni kiemai. Tačiau rūšiuoti atliekų vilniečiai dar neįprato. Aplinkos tvarkymo specialistai primygtinai ragina tai daryti ir tausoti ne tik gamtą, bet ir pinigus.

Sutaupysite pinigų

Kodėl turėtume rūšiuoti atliekas? Vilniaus savivaldybės Aplinkos poskyrio vyriausiasis specialistas Saulius Slankauskas tikino, kad priežasčių labai daug. Viena jų – kaupiamos antrinės žaliavos, iš kurių galima pagaminti naujų produktų. Kita – taip mažinamas atliekų kiekis sąvartynuose ir kenksmingumas aplinkai. Be to, tai padeda pristabdyti miškų kirtimą, vandens ir oro taršą.

Tačiau kol kas rūšiuoti atliekas pratinasi tik dalis vilniečių. Kitiems tai tik laiko gaišimas ir nepatogumas. Norint tinkamai rūšiuoti šiukšles, namie reikia turėti keturias dėžes: popieriui, plastikui, stiklui, kitoms atliekoms.

Jei noras rūšiuoti didesnis už bet kokius nepatogumus, kyla didžiausias klausimas: kaip rūšiuoti teisingai?

Kaip elgtis su maisto produktų pakuotėmis? Ar jas reikia plauti? Ar reikia nuplėšti etiketes? O ką daryti su popierine servetėle, ištepta torto likučiais? Tokiais klausimais vilniečiai dažnai apipila S.Slankauską.

Specialistas pataria atsakingiausiai rūšiuoti popierių. Perdirbant seną popierių tausojami miškai, be to, jį perdirbti lengviau ir pigiau, nei gaminti iš medienos.

Plastiko konteineriai pilnėja greičiausiai

"Tačiau būtent tvarkydami popieriaus konteinerius darbuotojai turi daugiausia bėdų", – atsiduso vyriausiasis specialistas. Be laikraščių, žurnalų, popieriaus, juose randama ir traškučių pakuočių. Specialistas pataria į popieriui skirtą konteinerį jų nemesti.

Tiesa, nepageidaujamų daiktų sąraše dar yra ir naudoti tapetai, servetėlės, nosinės, anglinio ar riebalais sutepto popieriaus. Picų dėžutės šiuose konteineriuose taip pat nepageidaujamos.

Vyriausiasis specialistas tikisi, kad vilniečiai atliekas skirstys atidžiau. "Vienas konteineris popieriaus išgelbsti vieną medį", – pasakojo vyras.

Greičiausiai, anot S.Slankausko, pripildomi plastiko konteineriai. Jis pataria: plastikinių butelių prieš mesdami nepatingėkite suspausti. Taip bus daugiau vietos. Beje, etikečių nuo butelių plėšyti nereikia.

Plastikui skirtuose konteineriuose nepageidaujamos traškučių pakuotės, skutimosi peiliukai, dantų šepetėliai – juos meskite į bendrą atliekų konteinerį.

Naudokitės atliekų aikštelėmis

Kur dėti senus batus, drabužius? Vilniuje yra dvi atliekų priėmimo aikštelės, kuriose galima palikti minėtus daiktus. Nereikalingi baldai, automobilio padangos taip pat ne išimtis. Šie daiktai surenkami nemokamai.

Stambios atliekos surenkamos kelis kartus per mėnesį. Tereikia sekti namų lentose kabančius skelbimus. Juose tiksliai pranešama išvežimo diena ir laikas.

Tačiau gal iš nežinojimo, gal iš apsileidimo tokių atliekų pilna ne tik konteineriuose, bet ir aplink juos.

S.Slankauskas teigė, kad mažiausiai tvarkos paiso Naujininkų, Pašilaičių ir Karoliniškių rajonų gyventojai.

Į stambių atliekų aikšteles taip pat galima pristatyti metalo dirbinius, senus vaistus. "Pasenusius vaistus geriausia nešti į vaistines, tačiau prieš veždami įsitikinkite, kuriose priims", – patarė S.Slankauskas. Deja, dauguma vaistinių vangiai vykdo šią paslaugą. Vyras tikisi, kad kitais metais į jas pristatyti pasibaigusio galiojimo preparatus bus paprasčiau.

Ko dar nereikėtų užmiršti rūšiuojant atliekas? "Atminkite, veidrodis tikrai nėra stiklas", – juokėsi vyriausiasis specialistas. Vyras sakė, kad jo duženų labai dažnai atrandama stiklo konteineryje. Vertėtų prisiminti: veidrodžiai, porceliano, keramikos ar krištolo gaminiai, visų rūšių elektros lemputės nepageidaujamos stiklo konteineryje. Šie daiktai netinkami naujoms medžiagoms gaminti. Juos meskite į bendrą atliekų konteinerį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų