Pereiti į pagrindinį turinį

Teatrų rūpesčiai prieš naują sezoną – kiauri stogai ir premjeros

2012-09-07 05:00
Teatrų rūpesčiai prieš naują sezoną – kiauri stogai ir premjeros
Teatrų rūpesčiai prieš naują sezoną – kiauri stogai ir premjeros / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Rugsėjis – mėnuo, kai teatrai vėl atveria duris per vasarą teatro bado iškankintiems žiūrovams. Tik naująjį sezoną ne visi pasitinka džiugiai – kai kuriems griūvantys stogai kelia didesnį rūpestį nei būsimos premjeros.

Valstybės teatrai naująjį sezoną pradeda turėdami suplanuotą 2013 m. finansavimą pastatams ir darbuotojams išlaikyti. Kaip teigia Kultūros ministerijos atstovai, kiekvieno teatro problemos su vadovais aptariamos individualiai, pagal kiekvieno poreikį. Vis dėlto labiausiai jiems nerimą kelia, kaip ir visam kultūros sektoriui, nedidėjantis finansavimas.

„2012 m., palyginti su 2011-aisiais, valstybės asignavimai teatrų pastatams išlaikyti, taip pat šildymui nepadidėjo. Susidariusias skolas dėl brangstančių paslaugų teatrams tenka mokėti iš uždirbtų pajamų. Pastatams iš esmės pagerinti, t. y. rekonstruoti ar kapitaliniam remontui, kuris reikšmingai pailgina teatro naudojimo laiką, arba sukuria naują pastato kokybę, įstatymų nustatyta tvarka rengiami ir svarstomi investiciniai projektai ir pagal valstybės biudžeto galimybes įtraukiami į investicijų programą. Pastatų einamasis remontas atliekamas arba iš bendrų asignavimų, arba iš teatro gautų pajamų“, – komentavo Kultūros ministerijos Strateginio planavimo ir kontrolės departamento Finansų ir turto valdymo skyriaus Vyriausioji specialistė Gražina Vaičienė.

Ministerijos duomenimis, Vilniuje esantiems valstybiniams teatrams 2012-iesiems skirtos tokios sumos: Valstybinio jaunimo teatro pastatų Arklių gatvėje rekonstrukcijai numatyta 452 tūkst. litų, Lietuvos nacionalinio dramos teatro pastato Gedimino prospekte – 993 tūkst. litų.

„Vilniaus dienos“ pakalbintų teatrų vadovai papasakojo, kurios pastatų problemos šiuo metu opiausios.

Nori atnaujinti įrangą

Rugsėjo 21 d. premjera „Gupelė“ (režisierius Arvydas Lebeliūnas) sezoną pradėsiantis Valstybinis jaunimo teatras ne tik pasigražino, bet ir turėjo galimybių sukurti komfortiškesnes sąlygas aktoriams bei žiūrovams. Teatre dabar tikimasi atnaujinti scenos įrangą.

Teatro pastatų rekonstrukcija pradėta 2008 m. Teatro vadovo pavaduotojas Justinas Prusevičius pasakojo, kad iki šių metų suremontuotos teatro administracinės patalpos, artistų persirengimo ir grimo kambariai. Taip pat visiškai atnaujinta žiūrovų salė ir sumontuotos naujos žiūrovų kėdės, suremontuota dalis žiūrovų fojė. Sumontuota nauja salės šildymo sistema. Sutvarkytose patalpose taip pat pakeisti inžineriniai tinklai. Rekonstrukcija, pasak J.Prusevičiaus, dar nesibaigė ir bus vykdoma ne vienus metus.

„Labai norėtųsi per kitą darbų etapą pradėti keisti scenos įrangą, t. y. apšvietimo, garso sistemas, mechaninę dalį, tačiau ar bus šie darbai vykdomi artimiausiu metu – priklausys nuo rekonstrukcijai skiriamos pinigų sumos. Šių darbų negalima skaidyti į etapus, o reikia atlikti visus iš karto“, – likusius teatro poreikius vardijo J.Prusevičius.

Problema – pagalbinės patalpos

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras į naujai suremontuotas patalpas įsikėlė 2005 m. Pagrindinis teatro pastatas Gedimino pr. 22 yra visiškai renovuotas, įdiegta šiuolaikiška įranga.

Vis dėlto, teatro vadovės Gretos Cholinos teigimu, pagalbinės teatro patalpos, teatro sandėliai, esantys senamiestyje, yra kritinės būklės, jie reikalauja didelio remonto. „Vilniaus mažasis teatras Kultūros ministerijai yra pateikęs projektą, pagal kurį sostinės širdyje duris galėtų atverti modernus kompleksas su 400 vietų žiūrovų sale, repeticijų sale, kostiumų ir dekoracijų saugyklomis, administracijos patalpomis. Bet tai – 20 mln. litų vertės projektas, laukiantis, kada bus finansuojamas ir įgyvendinamas“, – plėtros idėją atskleidė G.Cholina.

Teatro vadovės teigimu, šiuo metu planuojama atlikti smulkų pagalbinių patalpų remontą, užsandarinti stogą.

Naująjį sezoną Vilniaus mažasis teatras pradės rugsėjo 14 ir 15 d. premjera – Henriko Ibseno spektakliu „Helgelando karžygiai“ (režisierius Ramūnas Cicėnas).

„Atrodau kaip kelių šimtų“

Lietuvos rusų dramos teatras iki sezono pradžios praeivių dėmesį patraukia plakatu, keliančiu ir šypseną, ir liūdesį. „Man 100 metų. Jaučiuosi kaip dviejų dešimčių – atrodau kaip kelių šimtų... Tikiuosi, sulauksiu rekonstrukcijos“, – rašoma plakate.

Lietuvos rusų dramos teatro Inžinerinio-techninio aprūpinimo ir ūkio skyriaus vadovas Vaidas Cicėnas pasakojo, kad teatre iki šiol būdavo atliekami tik būtiniausi kosmetiniai remontai ir dažniausiai teatro lėšomis, t. y. iš specialiosios programos lėšų. „Kalbant apie pastarąjį remontą, prieš trejus metus pagal programą “Vilnius – Europos kultūros sostinė„ gavome apie 300 tūkst. litų teatro pastatui pritaikyti neįgaliesiems: buvo sutvarkytas įėjimas, kad neįgalieji turėtų galimybę patekti į patį pastatą, pirmame aukšte įrengtas tualetas, aptvarkyta fojė. Bet, kalbant apskritai, nuo pastato eksploatacijos pradžios – 1913 m. spalio – šiose patalpose kapitalinis remontas taip ir nebuvo atliktas“, – sakė V.Cicėnas.

Jo teigimu, šiemet buvo įvertinta teatro pastato būklė ir konstatuota, kad būtina kuo skubiau pradėti kapitalinį jo remontą. Pagrindinės opios vietos – stogas, perdangos ir inžineriniai tinklai. „Apskritai rekonstrukcija apima viską: pradedant nuo pamatų, baigiant stogu. Tai yra ne tik fasadinė dalis, bet ir elektros, vandens, šildymo tinklai, vėdinimo sistema, o kur pati scena, jos įranga, žiūrovų dalis ir taip toliau. Pastatas kapitališkai neremontuotas 100 metų: jame iki šiol, nuo pastatymo, išlikę originalūs langai, inžinerija, scenos įrenginiai“, – pasakojo V.Cicėnas.

Teatras Kultūros ministerijai yra pateikęs investicinį projektą. „Kaip supratome, jie į savo planus kitiems metams žada įtraukti 400 tūkst. litų finansavimą. O vėliau, kiekvienais kitais metais, dar turėtų skirti po vieną milijoną litų, kol baigsis remontas arba kol daugiau nebeskirs pinigų. Tokie planai, o ar patvirtins, kol kas neaišku“, – sakė V.Cicėnas. Jo teigimu, kad viso pastato būklė visiškai tenkintų, reikėtų 30 mln. litų.


Vilniaus teatrams patvirtinti asignavimai 2012 m.

Vilniaus „Lėlės“ teatras – 1,885 mln. litų

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras – 2,689 mln. litų

Lietuvos rusų dramos teatras – 3,471 mln. litų

Jaunimo teatras – 3,93 mln. litų

Lietuvos nacionalinis dramos teatras – 7,643 mln. litų

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras – 23,836 mln. litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų