Pereiti į pagrindinį turinį

Teisiamasis užtraukė „Tautišką giesmę“

2012-03-01 09:45
Teisiamasis užtraukė „Tautišką giesmę“
Teisiamasis užtraukė „Tautišką giesmę“ / Artūro Morozovo nuotr.

Prokurorus įžeidusiam kauniečiui Letui Palmaičiui pasiūlyta skirti 40 parų viešųjų darbų, bet kaltinamasis pareikalavo jam skirti dvejus metus kalėjimo ir užtraukė Lietuvos himną – „Tautišką giesmę“.

Giedojo visa salė

Kauno miesto apylinkės teisme išklausytos baigiamosios kalbos byloje, kurioje filologijos mokslų daktaras L.Palmaitis kaltinamas prokurorų Mindaugo Dūdos ir Justino Lauciaus apšmeižimu.

Apie pusvalandį trukusi L.Palmaičio kalba baigėsi valstybės himnu, kurį su kaltinamuoju giedojo ir apie pusšimtis į į posėdžių salę susirinkusių žmonių, tarp kurių buvo monsinjoras Alfonsas Svarinskas ir parlamentaras Kazimieras Uoka.

Baudžiamoji byla 67 metų kauniečiui iškelta už tai, kad Vytauto Pociūno žūties aplinkybes tyrusį prokurorą J.Laucių jis pavadino V.Pociūno nužudymo juridiniu bendrininku, o Eglės Kusaitės bylą nagrinėjusį prokurorą M.Dūdą apkaltino pakenkus Lietuvos pilietei (E.Kusaitei – red. past.) ir talkinus „svetimos valstybės (Rusijos – red. past.) kriminaliniams interesams“. Tokie teiginiai buvo išsakyti tekste, kurį L.Palmaitis nusiuntė Generalinei prokuratūrai ir įvairiems internetiniams portalams.

Mokslų daktaras sakė, kad nesiekė įžeisti konkrečių prokurorų, bet norėjęs atkreipti dėmesį į, jo nuomone, tragišką situaciją Lietuvos teisėsaugoje.

„Jei prieš ką nusikaltau, tai tik prieš Evangeliją, kuri sako – neteisk kito“, – teismo posėdyje kalbėjo L.Palmaitis.

Padarė žalą reputacijai

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Audrius Meilutis pabrėžė, kad savo veiksmais L.Palmaitis apšmeižė valstybės tarnautojus ir pasiūlė nubausti jį vienų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimu, bausmės vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui, ir skirti 40 parų viešųjų darbų, atliekant juos kurioje nors sveikatos priežiūros įstaigoje.

Pasak A.Meilučio, L.Palmaitis, reikšdamas savo įsitikinimus, suabsoliutino savo teises ir peržengė Konstitucijos nurodomas ribas. Prokuroro teigimu, L.Palmaičio pareiškimai pasižymi hiperbolizuotomis emocijomis.

„Nepagrįstai apkaltinęs prokurorus, teisiamasis padarė žalą jų reputacijai ir sumenkino prokurorų autoritetą visuomenės akyse“, – sakė valstybės kaltinimą palaikęs A. Meilutis.

Įžvelgė maro požymius

Prokurorai M.Dūda ir J.Laucius pritarė A.Meilučio pastebėjimams, kad L.Palmaičio elgesys yra ciniškas pasišaipymas iš teisėsaugos ir palaikė siūlymą skirti kauniečiui 40 parų viešųjų darbų.

M.Dūda ir J.Laucius kalbėjo apie Lietuvoje plintančią nebaudžiamumo euforiją ir teisinio nihilizmo marą.

L.Palmaitis tikino nenorėjęs nieko įžeisti, o išvados apie galimus prokurorų nusikaltimus, pasak jo, ne piktavališkas šmeižtas, bet loginių svarstymų rezultatas.

Teisiamasis priminė, kad yra pensinio amžiaus, todėl jam sunku bus atlikti viešuosius darbus.

„Prašau man skirti realią 1 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o vietoj viešųjų darbų įkalinimą pailginti šešiais mėnesiais“, – tokiais žodžiais į teisėją Birutę Drozdienę kreipėsi teisiamasis.

Nuosprendį šioje byloje planuoja paskelbti po mėnesio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų