Pieno, mėsos, drabužių, sendaikčių pardavėjai tikina tik nedideliu procentu padidinę savo apyvartą. Tuo tarpu bitininkai, prekiautojai žuvimi bei ūkinių prekių parduotuvėlės turi kuo pasidžiaugti – jų apyvarta išaugo dvigubai.
„Pirkėjų srautas prieš šventes pastebimai padidėjo, nors ne visi prekiautojai džiaugiasi išaugusiais pardavimo rezultatais. Priklauso nuo prekės, tarkime, gėlių ar baldų prekyba kone sustojo. Tačiau išaugo kalėdinių puošmenų, eglučių ir dekoruotų vainikų pardavimas“, – sakė Ingrida Talžūnienė, turgavietę administruojančios UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja.
Pirko dovanoms ir siuntė į užsienį
Turgavietėje prekiaujantys medaus pardavėjai neliūdi, jiems šventinė prekyba buvo labai sėkminga. Visi sutartinai teigia, kad pirkėjai sujudo jau gruodžio pradžioje. Daug kas pirko medų, koriukus, bičių pikį, duonelę, kad spėtų nusiųsti dovanų giminėms į užsienį. Populiariausia prekė buvo pusės kilogramo svorio medaus indelis.
„Turime savo pastovų pirkėją, kuris mus ir išlaiko. Tačiau šventėms visuomet sulaukiame ir naujų pirkėjų, todėl Kalėdų labai laukiame. Medus daug kam asocijuojasi su sveikata, vasara, šiluma, o to kaip tik ir norisi švenčių proga palinkėti savo artimiesiems“, – sakė medumi prekiaujanti Jadvyga.
Turime savo pastovų pirkėją, kuris mus ir išlaiko. Tačiau šventėms visuomet sulaukiame ir naujų pirkėjų, todėl Kalėdų labai laukiame.
Anot jos, sostinėje medus yra pigesnis negu kituose Lietuvos miestuose, nes čia didžiausia konkurencija. Kaip tik todėl medaus kainų bitininkai kol kas kelti nežada. Medus – ilgalaikio galiojimo produktas, tad jį gyventojai perka ilgam.
Populiarumo viršūnėje – žuvis
Turgaus renovacijos metu laikinose patalpose prekiaujantys pardavėjai šviežia bei šaldyta žuvimi sako, kad prieš Kalėdas buvo tiek daug pirkėjų, jog vos spėjo suktis. Šiuo metu prekyba kiek aprimo, tačiau sujudimas vis tiek didžiulis, palyginti su įprastomis metų dienomis.
„Tokio milžiniško pirkėjų antplūdžio nesitikėjome. Žmonės netilpo, stovėjo už durų. Pirko viską: šviežią, šaldytą žuvį, ypač – silkę. Pirkėjai vertina, kad mūsų žuvis yra kokybiška ir šviežia. Pavargome per šventes, tačiau esame labai patenkinti rezultatais. Šie metai mums buvo labai geri“, – kalbėjo pardavėja Nadežda, patikinusi, kad visa produkcija, kuri guli ant jos prekystalio, yra lietuviška. Kartais žuvies atsivežama iš kaimyninės Latvijos.
Turguje šventės – dvigubos
Kalvarijų turgavietėje įsikūrusios ūkinių prekių parduotuvės „Bohemia“ vadovas Saulius Judickas trina rankomis – šventinis asortimentas kone iššluotas. Gruodį priimta net papildoma pardavėja, kad tik spėtų visus aptarnauti.
„Vilnius – daugiatautis miestas, tad žiemos šventės sostinėje tarsi dvigubos: po lietuviškų Kalėdų seka rusiškos šventės. Ko nespėjom parduoti iki Naujų metų, tikrai nupirks iki Trijų Karalių. Kalvarijų turguje šioje srityje dirbu daugiau kaip penkiolika metų. Jau galiu nuspėti, ko šventėms reikės mūsų klientams“, – teigia jis.
Anot parduotuvės vadovo, pirkėjo prekių krepšelis jau daug metų nesikeičia. Štai vyrai dažniau perka ketaus gaminius – puodus, keptuves, troškintuvus, o moterys – įvairias dekoracijas, eglutes, žaisliukus, indus, puodelius su lėkštėmis. Pirkėjos moterys pageidauja, kad dovana būtų graži, efektinga. Net jei ir brangiau, perka jau įpakuotą gaminį. Į madą grįžta krištolo gaminiai, vazos.
„Prieš du metus įsikėlėme į naujas, renovuotas patalpas. Dabar čia šilta, jauku, visai kitos darbo sąlygos, tad ir prekyba daug geriau klojasi“, – įsitikinęs ponas Saulius.
Prisitaiko prie pirkėjo poreikių
Kalvarijų turgaus verslininkai teigia, kad kiekvienas jų turi savo slaptą būdą, kaip išlaikyti klientą. Vienas tokių būdų – prisitaikyti prie besikeičiančių poreikių. Štai amatininkas Jura, prekiaujantis savo rankomis gamintais viduramžiškais šarvais bei ginklais, žiemą savo asortimentą papildo šviečiančiomis girliandomis bei grojančiomis dekoracijomis.
Turguje veikiančių kepyklėlių asortimentas šventėms papildomas spalvotu cukrumi išpuoštais meduoliais, keksais-eglutėmis, šakočiais, duona. Be šių gaminių, pirkėjai Kalėdų stalui perka grybais bei daržovėmis įdarytas bandeles ir kibinus, pyragus su aguonomis ir, žinoma, kūčiukus.
„Prieš šventes buvo daug pirkėjų, dabar srautas kiek aprimo. Pirkėjai labai įvairūs: vieni perka už 20 eurų, kiti – už 2 eurus. Kainų nemažinome, nes pas mus ir taip nedidelės. Viską gaminame, kepame patys“, – sakė vienos kepyklėlės pardavėja Gintarė.
Pieno produktų, rūkytos mėsos gaminių, raugintų daržovių pardavėjai pirkėjus vilioja nuolaidomis, ragina paragauti, įsitikinti, kad skanu ir šviežia. Prekiautojai sako, kad pirkėjai vertina ir gerą patarimą.
„Bet ko pirkėjams nebrukame, stengiamės patarti. Dirbu jau 20 metų šiame turguje, pas mane lankosi trys kartos. Visi pastebi, kad turguje galima sutaupyti, nes maistą gyvūnams dažnai perkame dideliais kiekiais“, – pasakojo maistu gyvūnams prekiaujantis Alvydas. Anot jo, prieš šventes žmonės pirko dovanų ne tik savo augintiniams, bet ir gyvūnų prieglaudoms.
Naujausi komentarai