Pereiti į pagrindinį turinį

Turizmas mieste: Kauną atrado skandinavai

2010-11-19 17:10
Šuolis: turistų srautas pastarąjį pusmetį pastebimai padidėjo, todėl tikimasi jų sulaukti ir per kalėdinį laikotarpį.
Šuolis: turistų srautas pastarąjį pusmetį pastebimai padidėjo, todėl tikimasi jų sulaukti ir per kalėdinį laikotarpį. / Tomo Raginos nuotr.

Atvėsus orams ir pradėjus anksčiau temti, Kauno senamiestis neapsnūdo: gatvelėmis tebevaikšto turistai su kuprinėmis, o savaitgaliais kavinės ir naktiniai klubai dūzgia iki paryčių.

Atvyksta ir suomiai

Šią vasarą Kauno senamiesčio verslininkai suklestėjo: kone kiekvieną savaitę jie džiugino netradiciniais renginiais, didino lauko kavinių plotus, siūlė įvairesnį meniu, įdarbino daugiau užsienio kalbų mokančių padavėjų.

"Vieną savaitgalį sulaukėme būrio škotų, kitą jau stengėmės kuo geriau aptarnauti anglus, dabar daugiausia tenka bendrauti su suomiais", – pasakojo Vilniaus gatvėje veikiančios kavinės administratorė Diana Murašova.

Šios kavinės šeimininkas Stanley Klemmensenas džiaugiasi sprendimu atidaryti kavinę Kaune ir teisingai pasirinkta jos veiklos strategija – net darbo dienomis vakare čia rasti laisvą staliuką nėra paprasta.

"Visą vasarą buvo nemažai žmonių, kalbančių lenkiškai, o dabar vis dar gana daug atvažiuoja turistų iš Skandinavijos šalių, ypač daug sulaukiame suomių", – pasakojo D.Murašova.

Rotušės aikštėje įsikūrusios kavinės bendraturtis Ąžuolas Gaižutis pastebi, kad Kaune padaugėjo ir turistų iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos, o pas juos vakaroti mėgsta jaunų turistų kompanijos, dažniausiai ateinančios ne pavalgyti, bet išgerti alaus.

Srautą lemia "Ryanair"

Kauno turizmo informacijos centro (TIC) direktorius Sigitas Sidaravičius džiaugiasi, kad miestą atrado, kaip jis pats pastebi, solidūs turistai.

"Ryga guodėsi, kad užplūdo triukšmingas britų jaunimėlis, o štai pas mus dažniau atvyksta šeimos iš Suomijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Vokietijos, – kalbėjo S.Sidaravičius. – Birštono kurortuose jau kalbama suomiškai ir visi labai džiaugiasi, nes tokie turistai yra auksas – nekelia triukšmo, ieško ramesnių pramogų."

Iš Geteborgo atvykę pirmieji turistai, anot S.Sidaravičiaus, nušlavė turizmo informacijos centro stalą – švedai susirinko žemėlapius, lankstinukus apie lankytinas vietas ir kitokią informaciją apie Kauną.

TIC vadovas atkreipia dėmesį, kad didžioji dalis turistų į Kauną atvyksta su pigių skrydžių bendrove "Ryanair". Esą todėl būtina stebėti jų planus ir pasirengti naujiems turistų srautams.

"Ryanair" mėgsta siurprizus, mes tik prieš dvi savaites sužinome apie naujus maršrutus. Net nespėjame tinkamai pasirengti", – kalbėjo S.Sidaravičius.

Devyniomis kalbomis

Šiuo metu Kauno TIC galima rasti lankstinukų apie Kauną penkiomis kalbomis: lietuvių, anglų, rusų, vokiečių ir lenkų. Jau parengta informacija lankstinukams ir prancūzų bei ispanų kalbomis.

"Būtina kuo greičiau parengti informaciją suomių ir švedų kalbomis, – planais dalijosi S.Sidaravičius. – Žinoma, suomiai ir švedai laisvai skaito ir angliškai, bet mes kalbame apie svetingumą. Juk ir mums maloniau, kai nuvažiavę į Jūrmalą ar Ventspilį randame informacijos lietuviškai. Latviai mums svetingi."

S.Sidaravičiui apmaudu, kad dabar tarptautiniame Kauno oro uoste tenka atstovauti ir Klaipėdai, ir Vilniui, ir Birštonui, nors iš šių miestų negaunamas finansavimas.

"Krūvis yra didžiulis, visiems turistams reikia informacijos, kai ką paaiškinti, kol kas susitvarkome, bet būtina išleisti daugiau įvairių lankstinukų", – kalbėjo S.Sidaravičius.

Netrukus, anot jo, Kauno TIC puslapį internete bus galima vartyti ir suomių kalba. Išversti informaciją į šią kalbą nuspręsta po to, kai lėktuvams pradėjus skraidyti iš Tamperės, puslapio lankomumas šoktelėjo 4,5 karto.

Trūksta suvenyrų

S.Sidaravičius pastebi, kad vis daugiau turistų iš Kauno išvyksta patenkinti. Dažnai pagyrų sulaukia įvairūs grožio ir kūno procedūrų centrai.

"Tie, kurie atvyksta pas mus, jau būna išvaikščioję Prahą ir Paryžių, mes neturime būti tokie pat kaip kiti Europos miestai. Mes turime likti savimi ir nustebinti juos savais privalumais", – įsitikinęs S.Sidaravičius.

Jo manymu, ateinantis sezonas gali būti dar sėkmingesnis, nes vyks Hanzos dienos, Europos krepšinio čempionatas. Skaičiuojama, kad tomis dienomis gali net neužtekti kambarių viešbučiuose.

Kauno TIC vasaros pradžioje pradėjo domėtis galimybėmis pagaminti daugiau suvenyrų su Kauno simboliais, pavyzdžiui, mažų Rotušės atvaizdų.

"Nusprendėme, kad pigiausia būtų jų užsakyti didelį kiekį Kinijoje, bet mūsų įstaiga yra per maža, ieškome kitų galimybių", – kalbėjo S.Sidaravičius.

Šiuo metu Kauno TIC galima užsisakyti marškinėlius arba pagalvę su įvairiais Kauno atvaizdais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų