Ukrainos palaikymo mitingo dalyviai Vilniuje ragino nepasiduoti karo nuovargiui

Keli šimtai žmonių, politikų Ukrainai palaikyti skirtoje akcijoje pirmadienį ragino nepasiduoti karo nuovargiui, prasidėjus jau šeštajam Rusijos agresijos prieš šią šalį mėnesiui.

Katedros aikštėje Vilniuje, prie Gedimino paminklo nešini ar apsigaubę Lietuvos, istorinėmis Baltarusijos ir Ukrainos vėliavomis keli šimtai žmonių skandavo „Šlovė Ukrainai“ ir „Tegyvuoja Baltarusija“.

Į mitingą atvykusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kvietė ir toliau palaikyti Ukrainą, kuriai šios paramos dabar reikia labiausiai.

„Einant laikui ir karui tęsiantis išlaikyti dėmesį ties Ukraina darosi vis sunkiau, atsirado nuovargis, kad ir kaip banaliai ir netinkamai karo akivaizdoje šis žodis beskambėtų. Todėl ypač svarbu, kad kiekvienas iš mūsų mintimis ir darbais kas dieną palaikytume Ukrainos kovą už laisvę, už jų laisvę ir už mūsų laisvę“, – teigė Seimo pirmininkė.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja Ukrainos patirtis siejo ir su savo šalies situacija.

„Ukrainiečiai ir baltarusiai turi tą pačią problemą – sakau tai ne kaip politikė, sakau kaip motina. Nes abu diktatoriai naikina mūsų namus, mūsų vaikus ir ateitį“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Ukrainiečiai ir baltarusiai turi tą pačią problemą – sakau tai ne kaip politikė, sakau kaip motina.

Pasak jos, kasdien jos vaikai klausia „kur mūsų tėtis“, turėdama omenyje savo vyrą, Baltarusijos opozicionierių Serhejų Cichanouskį, Minsko režimo suimtą dar 2020-aisiais, prieš Baltarusijos prezidento rinkimus.

S. Cichanouskajos teigimu, karas tęsis tol, kol „Baltarusija netaps laisva ir mano vyras S. Cichanouskis bei tūkstančiai politinių kalinių neišeis į laisvę“.

Nepasiduoti nuovargiui kvietė ir mitinge dalyvavęs kultūros ministras Simonas Kairys, išskyręs kultūrinio bei istorinio sąmoningumo svarbą kare.

„Pasisemdami tai, ką turėjome drauge istorijoje, kalbant apie visas valstybes – apie Lietuvą, Ukrainą, Baltarusiją – pasisemkite tai, kokia iš tikrųjų buvo mūsų praeitis didinga, o ne kokia mums piešia okupantas. Tą visą jėgą naudokime šiandienos kare ir rytojaus planuose sukurti naują, gražų pasaulį be karo“, – sakė ministras.

20-ies studentas Glebas Lukjencovas tvirtino atvykęs į mitingą, nes supranta Ukrainos kančias.

„Aš esu čia, kad atiduočiau pagarbą ukrainiečiams, kovojantiems fronte“, – BNS kalbėjo studentas.

Lietuvoje gyvenanti ukrainietė, 65-ių pensininkė Jekaterina Varnelienė su ašaromis akyse teigė nerimaujanti dėl artimųjų gimtojoje šalyje.

„Aš turiu giminių labai nemažai tuose kraštuose, ir man labai skauda“, – teigė moteris.

Mitinge taip pat dalyvavo kai kurie Seimo nariai, kunigas Algirdas Toliatas, Japonijos ambasadorius Lietuvoje Tetsu Ozakis, Prancūzijos ambasadorė Alix Everard (Aliks Everar), Ukrainos dokumentinių filmų režisierė Larysa Artiugina.

Mitingų organizatorius ir vedėjas – aktorius, publicistas, rašytojas Arkadijus Vinokuras.


Šiame straipsnyje: Ukrainos palaikymaskaras Ukrainojemitingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių