Pereiti į pagrindinį turinį

Vestuvės Vilniuje: jokių santuokų gamtoje

2009-10-26 08:31
Pranoko: kauniečiai be vargo tuokėsi po atviru dangumi, o Vilniaus valdininkai tarpusavyje nesutaria, ar leisti vilniečiams tokią prabangą.
Pranoko: kauniečiai be vargo tuokėsi po atviru dangumi, o Vilniaus valdininkai tarpusavyje nesutaria, ar leisti vilniečiams tokią prabangą. / Tomo Raginos nuotr.

Nors vilniečiai jau gali pasirinkti santuokos vietą, dokumentai jų galimybes gerokai riboja. Gamtoje tuoktis kol kas neleidžiama, o daugelis kavinių nieku gyvu neatitiks keliamų reikalavimų.

Jokių santuokų gamtoje

Daugybė porelių tikriausiai svajoja apie galimybę susituokti po atviru dangumi. Vilniuje tokios svajonės kol kas ir liks tik svajonėmis, mat sostinės savivaldybės administracija nutarė, kad tuoktis pasirinktoje vietoje galima, tačiau tai turi būti uždara erdvė.

Antradienį savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas savo parašu patvirtino santuokos registravimo pasirinktoje vietoje tvarkos aprašą. Jame aiškiai nurodoma, kad parkai, skverai ar kitos atviros miesto erdvės santuokai netinka.

Tuoktis, savivaldybės manymu, galima tik tokioje vietoje, kuri atitinka reprezentacinės vietos reikalavimus. "Tai turi būti uždara, stabili patalpa su iškilminga, kamerine aplinka, kurioje vykdomi svarbūs ir iškilmingi renginiai, neteikiamos visuomeninio maitinimo paslaugos, nevyksta įvairios puotos", – rašoma dokumente.

Neranda bendros kalbos

Sostinės Civilinės metrikacijos skyriaus, kurio iniciatyva vilniečiams leista rinktis tuoktuvių vietą, vedėja Ilona Jurgutienė "Vilniaus dienai" teigė, esą šiuo metu tiesiog nėra poreikio tuoktis po atviru dangumi. Be to, ir oras tam ne pats palankiausias. Tačiau jeigu porelės ateinantį pavasarį pradės prašyti santuokos ceremoniją įvykdyti parke ar kokioje kitoje atviroje erdvėje, tai draudžiantį aprašą esą bus galima pakeisti.

"Jeigu atsiras poreikis, aprašą visiškai nesunku pakeisti. O šiuo metu niekas ir nepageidauja tuoktis po atviru dangumi", – sakė I.Jurgutienė.

Tiesa, čia sostinės valdininkai neranda bendros kalbos. Mat miesto savivaldybės Teisės departamento direktorius Egidijus Vilkickas linkęs labiau pritarti dabar dokumento nustatytiems reikalavimams ir neleisti vilniečiams tuoktis po atviru dangumi.

Prie stalų netuoks

Daugelis sostinės kavinių ne itin atitinka reikalavimus, keliamus reprezentatyvios išvaizdos patalpoms. I.Jurgutienės teigimu, nėra jokio sąrašo įstaigų, kuriose tuoktis neleidžiama, o santuokos gali būti vykdomos ir palyginti kukliose vietose. "Prabangių vietų tikrai neieškosime", – ramino pašnekovė.

Tačiau jaunavedžiai turėtų susiprasti, kad santuokos ceremonijai būtina užtikrinti atitinkamą atmosferą, ir Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai neketina registruoti santuokų toje pačioje salėje, kur po ceremonijos liesis alkoholio upės. I.Jurgutienės teigimu, pageidautina, kad ceremonijai būtų paruošta atskira patalpa.

"Tikrai netuoksime prie vaišių stalo. Kad ir kaip būtų, santuokos registravimas nėra koks nors šou. Nelabai gražu būtų tai daryti prie alkoholiu nukrauto stalo", – sakė Civilinės metrikacijos skyriaus vadovė.


Atsivežė herbą ir vėliavą

Be to, būtų labai gerai, jei jaunavedžiai tuoktųsi tokioje vietoje, kurioje, anot dokumento, "esant galimybei turi būti Lietuvos Respublikos herbas ir valstybės vėliava". Nors aprašas neįpareigoja į vestuvių ceremoniją pristatyti valstybės simbolių, dvi galimybe tuoktis pasirinktoje vietoje jau pasinaudojusios vilniečių porelės uoliai įvykdė nurodymus. Tiškevičiaus dvare (Trakų Vokėje) ir Belmonto pramogų parke susituokę jaunavedžiai ceremonijai parūpino ir herbus, ir vėliavas.

I.Jurgutienės teigimu, kol kas galimybe tuoktis pasirinktoje vietoje vilniečiai naudojasi ne itin aktyviai. Nuo rugsėjo, kai vilniečiams suteikta tokia teisė, priimti 403 prašymai tuoktis, ir tik penkios porelės pageidavo žiedus sumainyti ne santuokų rūmuose, o savo pasirinktoje vietoje.

Belmonto parkas ir Tiškevičiaus dvaras – kol kas populiariausios naujos tuoktuvių vietos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų