VGTU elektronikų inovacija – iššūkis pasaulinių kompanijų kūriniams

Vilniaus Gedimino technikos universiteto elektronikos inžinieriai sukūrė dalį išmaniojo elektronikos lusto, leidžiančio priimti skirtingų standartų belaidžio ryšio signalus. Kompanijos „IBM“ įvertintas nanotechnologijų sprendimas leistų sumažinti elektronikos kiekį išmaniuosiuose įrenginiuose, prailginti jų naudojimo laiką ir sumažinti kainą.

Šiuo metu belaidis ryšys apima daug standartų: naujausius WIMAX, LTE bei senesnius Wi-Fi, GSM ir kt. Norint naudotis keliomis belaidžio ryšio technologijomis tame pačiame išmaniajame telefone, planšetiniame ar nešiojamame kompiuteryje, montuojami keli skirtingi siųstuvų ir imtuvų lustai arba viena naujos kartos mikroschema, kurioje suderinami keli standartai.

Jaunieji VGTU elektronikos inžinieriai suprojektavo tokio siųstuvo-imtuvo mikroschemos dalį – lustą, leidžiantį generuoti aukštadažnį signalą, kuris moduliuoja arba demoduliuoja siunčiamus ir gaunamus skirtingų standartų signalus. Ši inovacija prilygsta tokiose pasaulinėse kompanijose, kaip „Intel“, „Qualcomm“ ar „Broadcom“, atliekamiems projektams.

„Su garsiomis kompanijomis negalime konkuruoti savo žmogiškaisiais ištekliais ar finansinėmis galimybėmis, nes vienos mikroschemos prototipo gamybai išleidžiama daugiau nei 100 tūkstančių dolerių. Tačiau, turėdami idėjų, galime įrodyti, kad ir Lietuvoje gimsta pasaulinio lygio mikro- ir nanoelektronikos inovacijos. Po išsamių jau pagaminto lusto testavimų bei funkcinės analizės planuojame šį inžinerinį sprendimą pristatyti tarptautinėse konferencijose telekomunikacijų įmonėms JAV ir Azijoje“, – sakė VGTU Kompiuterių inžinerijos katedros docentas Vaidotas Barzdėnas, dalyvavęs lusto projektavimo darbuose.

Inovaciją taip pat kūrė du VGTU elektronikos inžinerijos magistrantūros studentai – Marijan Jurgo ir Vytautas Mačaitis. Juos konsultavo VGTU Kompiuterių inžinerijos katedros profesorius Romualdas Navickas bei mokslininkas iš Ročesterio universiteto John Liobe.

Lietuviai su savo sukurtu lustu dalyvavo MOSIS universitetinių mokymų ir tyrimų programose, kuriose didžiosios elektronikos verslo įmonės padeda įgyvendinti unikalias mokslininkų idėjas. VGTU inovaciją gamybai atrinko ir finansavo kompanija „IBM“ – tam ji skyrė daugiau nei 7 tūkstančius litų. Šiuo metu pagamintas lustas išbandomas VGTU Elektronikos fakultete.

„IBM“ taip pat skyrė lėšų ir jau gamina antrąjį VGTU elektronikos inžinierių kūrinį, o trečioji jaunųjų mokslininkų idėja dar laukia ekspertų įvertinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juozas2

juozas2 portretas
Ar čia klaida, ar iš tikro "„IBM“ – tam ji skyrė daugiau nei 7 tūkstančius litų"? Labai jau daug :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių