VGTU supurtė priekabiavimo skandalas – pradėjo vidinį tyrimą

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) pradėjo vidinį tyrimą, aiškindamasis tv3.lt portalui pateiktus dviejų moterų kaltinimus universiteto profesoriui Rimui Maskeliūnui dėl seksualinio priekabiavimo.

Pats VGTU Mechanikos fakulteto Mechatronikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros dėstytojas BNS sakė neprisimenantis beveik dviejų dešimtmečių senumo įvykių ir kaltinimus neigia.

„Kreipėsi dvi moterys dėl galimų seksualinio priekabiavimo atvejų, sudaryta etikos komisija, pradėtas vidinis tyrimas, kol kas jokių išvadų neturime. Kol kas vyksta vidinis tyrimas“, – BNS nurodė universiteto atstovė Kristina Lazickienė.

Dvi moterys naujienų portalui tv3.lt pasakojo, jog viskas vyko 2002-2004 metais. Viena jų teigė tuo metu atlikusi praktiką VGTU, o R. Maskeliūnas, pasak jos,  universiteto katedroje, užrakinęs duris prie jos lindo bučiuotis, siekė seksualinių santykių, tačiau moteris nesutiko. Ji taip pat pasakojo matydavusi, kaip dėstytojas minėtame kabinete santykiaudavo su kitomis studentėmis.

Kita moteris, tuometinė poligrafijos specialybės studentė, tvirtino sutikusi pasilikti po paskaitų ir padėti R. Maskeliūnui su moksliniais darbais jam ruošiantis gintis daktaro disertaciją. Tačiau dėstytojas ją esą nusivedė į pusrūsyje įkurtą laboratoriją, užgesino šviesą, ėmė ją bučiuoti ir nurenginėti ir tik suskambus merginos telefonui jis atrakino duris ir ją išleido. Moteris sakė tuo metu universitetui nepranešusi apie įvykį, nes manė, kad niekas nepatikės jos istorija dėl didelio dėstytojo autoriteto.

A. Ufarto / Fotobanko asociatyvi nuotr.

Universitetas iki šiol oficialių skundų dėl dėstytojo nėra sulaukęs. Komisija planuoja rinktis kitą savaitę.

Pats R. Maskeliūnas sako nesuprantantis, kodėl šios istorijos iškyla po dvidešimties metų ir sako neprisimenantis, ar taip galėjo būti, bet gali „tik spėlioti“.

„Ar tai kriminalinis įvykis, ar ne? Jei kriminalinis įvykis buvo, jis turėjo būti užfiksuotas. Jei tai nebuvo kriminalinis įvykis, atitinkamai, nebuvo užfiksuotas. (...). Mano santykiai su studentais yra darbiniai“, – BNS tikino jis.

„Aš manau, kad to nebuvo“, – tvirtino jis, paklaustas, ar merginų minimi įvykiai iš tiesų buvo.

Dėstytojas tikina, kad tai gali būti kerštas jam, tačiau klausiamas, kas ir kodėl to siekia, kalba tik užuominomis.

Jei ji atidaro duris ir mato grupinį seksą, be kelnių, ir ne vieną kartą, ar jūs turite supratimą?

„Esu kaltinamas kriminaliniu nusikaltimu. Ar aš esu kažką padaręs, išprievartavęs? Yra doktorantas ir vadovas, ar gali būti tarp jų santykiai? O jei jie bendravo intymiai ir paskui susipyko ir po dešimties metų sako – jis prie manęs lindo. O ji ruošėsi galbūt tekėt, o galbūt ne (...). Du žmonės, jei nori kažką daryti, jie daro“, – sakė jis.

Jis neigia kaltinimus ir dėl lytinių santykių su kitomis studentėmis.

„Jei ji atidaro duris ir mato grupinį seksą, be kelnių, ir ne vieną kartą, ar jūs turite supratimą? Koridoriuje antrame ar trečiame aukšte, kur mes sėdime, ten yra kambarys, ten mes, doktorantai, būdavome ilgą laiką – ji įeina ir randa, kiti neranda. Ar buvo kas nors padaryta, kodėl manęs į teismą nepatraukė, kas atsitiko, kad žmogus taip ėmė elgtis?“ – svarstė dėstytojas.

2018-ųjų pradžioje socialiniuose tinkluose visame pasaulyje kilus judėjimui #metoo, kai moterys prisipažįsta patyrusios seksualinį priekabiavimą ar išnaudojimą, kaltinimų Lietuvoje sulaukė žymūs meno pasaulio atstovai, tarp jų – kino režisierius Šarūnas Bartas. Taip pat merginų kaltinimų sulaukė buvęs Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovas Linas Marijus Zaikauskas, teatro režisierius Jonas Vaitkus, buvę Vilniaus dailės akademijos dėstytojai Jonas Gasiūnas, Arvydas Liepuonius, Gintautas Trimakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaubas

Siaubas portretas
Tas dėstytojas po N metu pats joms parašė, tv3 straipsnyje yra žinutės, koks dėstytojas po 15, 20 metu gali rašyti pasiilgau, užsuk laukiu. Ko jis laukia ir ko pasiilgo?

Lina

Lina portretas
Nepateisinkime amoralių dalykų!!! Koks skirtumas prieš kiek metų tai buvo? Gėda, kad toks klausimas keliamas. Yra dėstytojas ir yra studentai. Ir nieko panašaus ,,būti” negalėjo!!!

WWw

WWw portretas
Pagyvenę moterys visus savo prisiminimus sieja su seksu,užuot pamiršę vėl prisimena su kuo kaip buvę,tai jei taip iki gilios senatvės ir tik apie seksą tai visi vyrai bus nuteisti,išskyrus santechnikus,elektrikus ,benamius ir kitus eilinius vyrus, Kodėl visko nekėlė savo laiku,negi darbas,karjera vistik buvo svarbiau už garbę, jei savo laiku norėjo aplenkti kitas bet kokia kaina tai dabar irgi sunku patikėti kad jas prievartavo ir jos kaip kankinės tiek metų kentėjo.Ko gero net trumpo sijono bijojo užsidėti,ir gink dieve nekoketavo. Majauskas irdi po laiko nepripažino,,pagasdino teismais,pats turėdamas gerus advokatus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių