Pereiti į pagrindinį turinį

Viešoje vietoje vartojančius alkoholį policija stebės atidžiau

2012-04-30 05:00
Viešoje vietoje vartojančius alkoholį policija stebės atidžiau
Viešoje vietoje vartojančius alkoholį policija stebės atidžiau / Dovilės Jablonskaitės nuotr.

Sušilus orams sostinės parkuose ir skveruose pasklido alkoholio tvaikas. Savivaldybės viešosios tvarkos sergėtojai sako, kad viešose vietose alkoholį vartojantiems miestiečiams gaudyti bus mestos didesnės tvarkdarių pajėgos.

Prasižengimų padaugėjo

Pavasariui įpusėjus į Lietuvą staiga atėjusi vasariška šiluma vilniečius išginė į miestą. Prie lauko kavinių staliukų visi netelpa, tad dažnas parduotuvėje perka butelį ir sėda parke ant suoliuko.

Tačiau toks pasisėdėjimas su alaus buteliu rankoje netrukus gali apkarsti, nes vartoti alkoholį viešose miesto vietose – draudžiama. Sostinės savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius žada šį pavasarį ir vasarą kur kas dažniau apsilankyti žaliosiose miesto vietose.

„Viešosios tvarkos skyrius šiltuoju metų laikotarpiu ilgina savo darbo valandas ir sutelkia papildomą dėmesį į vietas, kur daromi viešosios tvarkos pažeidimai vakarais, taip pat vartojami alkoholiniai gėrimai“, – dienraščiui „Vilniaus diena“ sakė sostinės savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andžejus Dinikis

Anot savivaldybės pareigūno, vietos, kuriose vilniečiai dažniausiai neleistinai vartoja alkoholinius gėrimus, jiems puikiai žinomos. Tokiose teritorijose apsilankoma kiek dažniau nei kitur. Tiesa, kartais apie alkoholio vartojimą viešose vietose praneša ir neapsikentę gyventojai.

„Pareigūnai patruliuoja Vilniaus mieste ir, atsižvelgiant į pranešimus, skundus dėl tam tikrose Vilniaus vietose nuolat daromų pažeidimų, tos vietos yra įtraukiamos į nuolat tikrinamų objektų sąrašą. Tokios vietos taip pat nustatomos pagal pačių pareigūnų pastebėjimus. Viešose vietose, kur vartojami alkoholiniai gėrimai, Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai vykdydami savo funkcijas taip pat patruliuoja“, – sakė A.Dinikis.

Vieša paslaptis, kad dažniausiai alų geriantį jaunimą galima sutikti Sereikiškių, Vingio parkuose, žaliojoje zonoje prie Baltojo tilto, Vilnelės pakrantėje miesto teritorijoje.

Anot pašnekovo, alkoholinių gėrimų vartojimas viešose vietose padažnėja balandį ir tęsiasi maždaug iki spalio.

Brangus pasisėdėjimas

Pareigūnai įspėja, kad ne vietoje geriamas alus labai greitai gali pabrangti dešimtis kartų. Už šį viešosios tvarkos pažeidimą dažniausiai baudžiama piniginėmis baudomis.

Kaip dienraščiui sakė A.Dinikis, tokie viešosios tvarkos pažeidėjai pagal įstatymus gali būti baudžiami iki 100 litų baudomis. Jei alkoholio vartojimas nėra didelio masto, o toks pažeidimas padarytas pirmą kartą, galima tikėtis atsipirkti tik įspėjimu.

Pasak pašnekovo, sučiupus tvarkos pažeidėjus neretai kyla ginčų ir įtikinėjama, kad alkoholis nebuvo vartojamas. Tokiais atvejais, anot jo, daugiau galių turi ne Viešosios tvarkos skyriaus, o policijos pareigūnai.

„Viešosios tvarkos skyrius siūlo pastebėjus asmenis, kurie viešoje vietoje vartoja alkoholinius gėrimus, apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Į šiuos pranešimus reaguoja policijos pareigūnai, kurie turi įgaliojimus ne tik surašyti protokolus dėl alkoholinių gėrimų gėrimo viešose vietose, bet taip turi galimybę nustatyti asmens girtumą. Tai yra labai svarbu kilus ginčui dėl alkoholio vartojimo. Esant reikalui policijos pareigūnai gali pristatyti neblaivų asmenį į išblaivinimo įstaigą ar net suimti. Viešosios tvarkos skyrius tokių plačių įgaliojimų neturi“, – aiškino A.Dinikis.

Parkuose patruliuojantys savivaldybės pareigūnai gali nubausti ir už kitokius nusižengimus. Pavyzdžiui, už ne vietoje numestą šiukšlę, visur pribarstytus saulėgrąžų lukštus ar nuorūkas.

Neramias vietas aplenkia

Dienraščio žurnalisto pievoje prie Baltojo tilto kalbinta jauna vilniečių šeima tikino, kad ne visose miesto erdvėse gali jaustis ramiai ir saugiai. Ant Sereikiškių parko vartų pakabinus spyną šeima laiką dažniausiai leidžia būtent šioje pievelėje, o štai Vingio parko vengia.

„Alkoholį jaunimas vartoja ir čia, ir Sereikiškių parke, ir visur kitur, tačiau susirenkanti publika labai skiriasi. Jei čia kas butelį alaus išgeria, mes nuo to nepasijuntame nesaugūs. Čia žmonės susirenka pailsėti. Vingio parke, susidaro įspūdis, dažniausiai kompanijos susirenka būtent išgerti. Dėl to pasijuntame nesaugūs“, – sakė vilnietis.

Jų teigimu, policijos ar savivaldybės pareigūnus tokiose vietose išvysti yra retas dalykas.

„Vingio parke, sako, policininkai patruliuoja, automobiliu važinėja. Sereikiškių parke kelis kartus mačiau policininkų su žirgais ir riedžiais. Čia kol kas nemačiau jokio pareigūno, nors bent kartą per savaitę ateinam. Gal iš tolo stebi su žiūronais, bet to aš nežinau“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, sostinės centre gyvenančiai jaunai šeimai vietų, kuriose galėtų pasivaikščioti su vaikais, likę labai mažai.

„Gyvenamuosiuose rajonuose gal tokių teritorijų daugiau, o centre labai trūksta. Vienur vaikai bijo to geriančio jaunimo, kitur laksto palaidi šunys“, – pridūrė jaunas vyras.

Tiesa, kita dienraščio kalbinta jauna vilniečių kompanija dėstė, kad alkoholio vartojimo viešosiose vietose problema traktuojama netinkamai.

„Turėtų būti kalbama ne apie tuos, kurie po darbo pasitiesę pledą prie Baltojo tilto išgeria butelį alaus ar vyno, o apie rimtai girtaujančius, lėbaujančius, trukdančius kitiems“, – sakė vilnietė studentė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų