- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vilniaus gimtadienio proga visi kviečiami prisėsti prie istorinės Lietuvos virtuvės stalo. Apie tai, kaip jis keitėsi, ką valgė kunigaikščiai, LNK žurnalistė teiravosi restorano „Lokys“ bendrasavininkės, virtuvės šefės Ritos Keršulytės, kuri suruošė tikrų tikriausią kunigaikščių puotą.
– Pradėsime nuo paties ištakų, seniausių kunigaikščių laikų. Ne veltui esame 15 amžiaus pastato rūsyje. Būtinas gimtadienio akcentas – vaišės. Ką išskirtumėte, kas jus įkvėpė ir ką paruošėte?
– Mūsų vaišės mena senuosius – kunigaikščių – laikus. Ir su vaišėmis pakeliausime per visą istoriją – nuo Vilniaus gimimo iki pat XIX amžiaus vidurio. Galbūt išskirtiniausias patiekalas, kuris yra ant mūsų stalo, tai – sumuštinis su stirniena ir žirnių piurė, pagardintas mėtomis, keptais baravykais, taip pat šviežiais ridikėliais, vytintais pomidorais. Viename patiekale susideda daug amžių. Turime ir keptos žvėrienos, ir šviežių daržovių, kurie būdavo tik ant didikų stalo.
– Senovėje manyta, kad tai, kieno mėsą valgai, perimi ir to gyvūno savybes. Gal todėl ypač vertinta stirniena ir elniena?
– Visa žvėriena buvo ypač vertinama dėl to, kad tai buvo neprieinama paprastam žmogui. Buvo skirta tik diduomenei. Kiekvienas tos mėsos kąsnelis buvo prabangos dalykas.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kokios istorinės asmenybės įkvėpė paruošti būtent šias vaišes?
– Daugiausia prisidėjusi prie to asmenybė – Bona Sforza. Tapusi didžiąja Lietuvos kunigaikštiene, ji atvežė į Lietuvą naujų maisto tradicijų – labai daug prieskonių, žolelių, žalių daržovių ir vaisių. Taip pat galima būtų paminėti Vilniaus įkūrėją – Lietuvos Didįjį kunigaikštį Gediminą, kuris susijęs su medžiokle ir žvėriena.
Visa žvėriena buvo ypač vertinama dėl to, kad tai buvo neprieinama paprastam žmogui. Buvo skirta tik diduomenei.
– Kokie dar svarbūs akcentai? Bonos Sforzos patiekalas – šios ant stalo besipuikuojančios šviežių daržovių salotos? Dar matau raugintų daržovių, be kurių neįsivaizduojamas lietuviškas stalas?
– Raugintos daržovės yra vienas iš privalomų akcentų ant mūsų stalo. Čia turime raugintus česnakų ūglius. Kadangi lietuviai neturėjo galimybių turėti ištisus metus daug šviežių daržovių, vitaminų, tai kiekvieną kartą būdavo padėta ant stalo raugintų. Beje, jos labai pagerina virškinimą.
O kavos pertraukėlei žurnalistė pakvietė paragauti ypatingos šventiškos kavos. „Crustum“ kepyklėlių senamiesčio padalinio vadovė Paulė Stanevičiūtė pavaišino gimtadienio kava.
– Kodėl būtent tokia kava – su šlakeliu vyšnių sirupo ir šokoladu – tapo Vilniaus gimtadienio kava?
– Šią kavą rinkomės neatsitiktinai. Paskelbus konkursą, kavos mėgėjai kūrė receptą patys ir nusprendė, kad toks derinys jiems labiausiai asocijuojasi su Vilniumi.
Kol plakamas pienas, į puodelį bėga kava, priminsime, kad kava į Lietuvą galėjo atkeliauti XVII amžiuje su įtakinga didikų – Pacų – gimine. XVIII amžiuje kūrėsi pirmosios kavinės, o XIX amžiaus pradžioje vien Vilniuje jų veikė apie pusšimtis. Taigi ne vieną šimtmetį mus lydi kava.
Štai kava paruošta, o akcentas ir staigmena – šokoladinė lazdelė bei užrašas „Vilnius 700“.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Benkunskas apie gaisro sostinėje padarinius: gyventojams rekomenduojama nusivalyti paviršius2
Vilniaus meras Valdas Benkunskas sako, kad su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pagalba savivaldybei pavyko išvengti didesnės taršos dėl trečiadienio vakarą Paneriuose kilusio gaisro. ...
-
Virš Vilniaus – ratus sukantys sraigtasparniai1
Kai kuriuos vilniečius ketvirtadienį nustebino padangėje pamatytas vaizdas. Kariuomenės atstovai paaiškino, kodėl virš sostinės ratus suka sraigtasparniai. ...
-
Po gaisro Vilniuje: automobilių ardymas ir metalo laužo tvarkymas neturi vykti miestų centruose3
Po trečiadienį vakare Vilniaus traukinių stoties teritorijoje kilusio gaisro aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad akivaizdu, jog automobilių ardymas ir metalo laužo tvarkymas neturi vykti miestų centruose. ...
-
Dalis vilniečių negavo perspėjimo apie didžiulį gaisrą: ministrė sako, kad reikės tai išsiaiškinti4
Daliai gyventojų negavus perspėjimo pranešimų apie gaisrą Vilniuje, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė mato poreikį peržiūrėti techninį šios sistemos įgyvendinimą. ...
-
Didelis gaisras sostinėje: kietųjų dalelių koncentracija sumažėjo
Aplinkos apsaugos agentūros specialistai tvirtina, kad Panerių gatvėje likvidavus trečiadienio vakarą įsiplieskusį gaisrą, kietųjų dalelių koncentracija ore sumažėjo ir yra nepavojinga. ...
-
Po gaisro sostinėje aplinkosaugininkai pradėjo neplaninį patikrinimą: bendrovė nelaikyta rizikinga
Aplinkosaugininkai dėl Vilniuje kilusio gaisro pradėjo bendrovės neplaninį patikrinimą, skelbima, kad įmonė nebuvo priskirta prie aukštą riziką turinčių objektų. ...
-
„Litexpo“ centre prasideda karjerai ir studijoms skirta paroda
Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ ketvirtadienį vyks parodos „Karjera & studijos Lietuvoje 2024“ atidarymas. ...
-
Vilniaus savivaldybė: dėl gaisro daliai ugdymo įstaigų rekomenduojama dirbti nuotoliu1
Trečiadienio vakarą kilusio didžiulio gaisro sostinėje dūmai yra toksiški, todėl į gaisro taršos poveikio zoną (2 km spinduliu nuo gaisravietės) patenkančioms švietimo ir ugdymo įstaigoms dėl galimo neigiamo poveikio sveikatai ...
-
VPT vadovas: išvada dėl Nacionalinio stadiono koncesijos sutarties – netrukus7
Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) netrukus baigs rašyti išvadą dėl būsimo Nacionalinio stadiono komplekso koncesijos sutarties, žada įstaigos vadovas. Pasak Dariaus Vedricko, išvada bus paviešina šią arba kitą sa...
-
Vilniuje viešieji tualetai bus nemokami, plečiamas jų tinklas3
Vilniuje nuo balandžio mėnesio savivaldybei priklausantys viešieji tualetai bus nemokami. ...