Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus senamiestyje griūva namas

2010-10-07 07:07
Bėda: pradėjusios byrėti V.Šopeno gatvės 3-io namo fasado lipdybos detalės gerokai išgąsdino gyventojus.
Bėda: pradėjusios byrėti V.Šopeno gatvės 3-io namo fasado lipdybos detalės gerokai išgąsdino gyventojus. / Luko Miknevičiaus nuotr.

Sostinės senamiestyje po truputį irsta dar vienas gyvenamasis namas. Jo administratoriai sako žinoję, kad taip gali atsitikti, bet nieko negalėję padaryti dėl lėšų trūkumo.

Pamanė, kad sprogo

Pirmadienio vakarą žemėn pradėjo byrėti į V.Šopeno gatvės 3-io namo kiemą vedančią arką puošiančios fasado lipdybos detalės. Įtrūkių matyti ir kitose šio XIX a. pabaigoje statyto namo sienose.

"Iš pradžių pamaniau, kad kas nors sprogo. Ir kieme, ir gatvėje sklandė debesys dulkių. Tik paskui supratau, kad nuo arkos viršaus nukrito tinko gabalai. Gerai, kad tuo metu apačioje nieko nebuvo", – pasakojo pirmadienio vakarą pro V.Šopeno gatvės 3-ią namą ėjusi vilnietė Viktorija.

Iki didesnės nelaimės iš tiesų trūko nedaug – visai šalia šios arkos pastatyti konteineriai, į kuriuos šiukšles pila kelių aplinkinių namų gyventojai. Kaimynystėje gyvenanti Viktorija baiminosi, kad gali pasikartoti Šiaulių gatvės istorija, kai nuvirto pusė gyvenamojo namo.

Žinojo, kad taip nutiks

Namą V.Šopeno gatvėje administruojančios bendrovės "Senamiesčio ūkis" buvęs direktorius Kęstutis Umbrasas pernelyg nenustebo išgirdęs, kad pastatas pradėjo byrėti. "Mes kaip ir žinojome, kad taip gali atsitikti", – neslėpė jis.

Bendrovė "Senamiesčio ūkis" iki šiol priklausė Vilniaus savivaldybei, tačiau su dar keliomis panašiomis įmonėmis neseniai buvo parduota.

"Kol priklausėme savivaldybei, nelabai turėjome lėšų ką nors daryti. Dabar, kai tapome privačia bendrove, po truputį tvarkysimės. Čia nukrito sienų puošybos elementai, bet yra namų, kuriuose žmonės ir be stogo gyvena", – aiškino K.Umbrasas.

Buvusi sostinės savivaldybės bendrovė "Senamiesčio ūkis" dabar priklauso įmonių grupei "Vitės valdos". Ši grupė taip pat valdo pastatų administravimo įmones Klaipėdoje, Palangoje, Kretingoje ir Kaliningrade.

Neatlaiko vibracijos

Pasak K.Umbraso, "Senamiesčio ūkio" darbininkai byrėti pradėjusią V.Šopeno g. 3-io namo dalį pirmiausia aptvarkys taip, kad ji nebekeltų grėsmės praeiviams, tačiau to neužteks. Šis namas yra architektūros vertybė, todėl nubyrėjusias arkos dalis reikės atkurti.

"Pirmiausia pašalinsim grėsmę. Paskui, žinoma, reikės viską derinti su paveldosaugininkais, jokių savavališkų statybų tikrai nevykdysime, tos vietos paprasčiausiai tinku neužtepsime", – žadėjo K.Umbrasas.

Jo teigimu, nieko keista, kad XIX a. pabaigoje statyti garsiausio to meto aludario Vilhelmo Šopeno garbei pavadintos gatvės namai ima byrėti, nes tuo metu, kai jie buvo projektuojami, niekas negalėjo ir įsivaizduoti, kad po šimtmečio šia gatve lakstys automobiliai.

Į stoties transporto žiedą vedančia gatve kursuoja ir viešasis miesto transportas. "Visi tie pastatai labai seni, jų ir pamatai tokiai vibracijai nepritaikyti", – aiškino K.Umbrasas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų