Pereiti į pagrindinį turinį

"Vilniaus troleibusų" tyrimas baigėsi tik pagrūmojimu

2009-06-19 09:01
Jonas Bagdonavičius
Jonas Bagdonavičius / Gedimino Bartuškos nuotr.

Sostinės savivaldybės sudaryta darbo grupė tirti bendrovės "Vilniaus troleibusai" veiklai darbą baigė be triukšmo. Įmonės profesinės sąjungos skundai didžiąja dalimi liko be atsako.

Darbuotojams – priverstinės atostogos

Finansinėje duobėje atsidūrę "Vilniaus troleibusai" ieško naujų būdų taupyti lėšas. Birželį dalis administracijos darbuotojų išleisti nemokamų atostogų. Bendrovės generalinis direktorius Jonas Bagdonavičius "Vilniaus dienai" teigė, esą dalis darbuotojų kas mėnesį po dvi dienas eis nemokamų atostogų, ir tai tęsis tol, kol pasitaisys įmonės finansinė padėtis.

"Tie, kurie nedirba pagal grafiką, kone visi išleisti atostogų. Nėra didelio pasipriešinimo, nes vis tiek vasarą atostogauti yra neblogai", – sakė J.Bagdonavičius, pats neseniai grįžęs iš mokamų atostogų. Pasak jo, bendrovė dėl priverstinių atostogų kas mėnesį sutaupys apytiksliai po 20 tūkst. litų.

Pažeidimų neįžvelgė

"Vilniaus troleibusų" profesinės sąjungos Vilniaus savivaldybės administracijai adresuotame rašte išvardyta aibė galimų pažeidimų. Daugiausia jų, anot dokumento, susiję su lėšų švaistymu.

Pavyzdžiui, penkiems direktoriams 2008 m. išmokėta 810 tūkst. litų darbo užmokesčio (vidutiniškai vienas vadovas gaudavo po 13,5 tūkst. litų per mėnesį). Be to, profesinė sąjunga skundžiasi, esą 11 aukšto rango darbuotojų degalus į savo automobilius pilasi iš bendrovės kišenės, o finansinių nepriteklių purtoma bendrovė pernai rugpjūtį rado pinigų pirkti naujiems tarnybiniams automobiliams. Taip pat įtariama, kad naujieji automobiliai naudojami asmeninėms bendrovės vadovų reikmėms.

Profesinė sąjunga taip pat įžvelgia galimą piktnaudžiavimą nuomojant "Vilniaus troleibusams" priklausančias patalpas – esą bendrovė iš nuomininkų ima juokingus pinigus, vos po 4,5–6 lito už 1 kv. m. O patalpos remontuojamos esą už didžiulius pinigus – profesinės sąjungos skaičiavimais, pernai tam išleista daugiau kaip pusė milijono litų.

Tačiau savivaldybės sudaryta darbo grupė didesnių pažeidimų neįžvelgė. Nors, kaip teigiama darbo grupės išvadose, profesinės sąjungos pateikta informacija aktuali ir iš dalies teisinga, "Vilniaus troleibusų" vadovybė nebuvo įpareigota imtis veiksmų, kad pašalintų konkrečius pažeidimus.

J.Bagdonavičiaus toks savivaldybės verdiktas nenustebino. "Kai kada galima iš degtuko vežimą priskaldyti. Nieko ten baisaus nebuvo", – profesinės sąjungos priekaištus komentavo "Vilniaus troleibusų" vadovas.

Direktorių liks tiek pat

Savivaldybės darbo grupė nesiūlo "Vilniaus troleibusams" atsisakyti bent vieno iš penkių direktorių. Išvadose teigiama, kad bendrovė turėtų peržiūrėti esamą struktūrą ir atsisakyti besidubliuojančių funkcijų.

Profesinės sąjungos minėti išlaidavimo atvejai darbo grupės dėmesio nesulaukė. "Atskiri UAB "Vilniaus troleibusai" profesinės sąjungos teiginiai nepagrįsti faktais ir yra deklaratyvaus pobūdžio", – teigiama išvadose.

Darbo grupė "Vilniaus troleibusams" taip pat siūlo kai kuriose srityse sustiprinti darbo drausmę, supažindinti profesinę sąjungą su bendrovės lėšų taupymo planu ir aktyviau bendradarbiauti su darbuotojų atstovais.

J.Bagdonavičiaus teigimu, bendrovė neketina atleisti nė vieno iš penkių direktorių. "Penki direktoriai vadovauja 1200 žmonių. Įmonėlėje su 100 žmonių būna trys direktoriai, o kartais – ir keturi", – teigė pašnekovas.

Algos neaugs, gal ir mažės

"Vilniaus troleibusų" profesinė sąjunga taip pat reikalavo didesnių algų – tokių, kokios mokamos sostinės autobusų vairuotojams. Tačiau savivaldybė nemato pagrindo atsižvelgti į šį prašymą.

"UAB "Vilniaus troleibusai" darbuotojų profesinės sąjungos noras lyginti atlyginimus su bendrovės "Vilniaus autobusai" vairuotojais nėra teisingas, nes pasirašytos skirtingos kolektyvinės sutartys ir bendrovės "Vilniaus autobusai" darbuotojų profesinė sąjunga yra viena stipresnių šalyje. Atlyginimai turėtų būti lyginami su kituose miestuose esančių troleibusų parkų vairuotojų atlyginimais", – rašoma dokumente.


Direktorius "taupo" gaudamas didesnę algą?

Tokios darbo grupės išvados visiškai netenkina "Vilniaus troleibusų" profesinės sąjungos vadovės Danutos Iljinos. Ji "Vilniaus dienai" teigė, esą darbo grupės sprendimai buvo vienašališki, o jos nariai parinkti neobjektyviai. Negana to, J.Bagdonavičių ji kaltina dar viena nuodėme – esą karpant algas ir vejant darbuotojus nemokamų atostogų, pats generalinis direktorius uždirba daugiau.

"Tai man kelia tik nuostabą. Jūs pasižiūrėkit, kas komisijoje buvo: Vaidotas Antanavičius (SĮ "Susisiekimo paslaugos" vadovas – red. past.), kuris kasmet iš mūsų įmonės pasiima po 20 mln., Antanas Mikalauskas (savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas – red. past.) ir kiti. Visi savi, – piktinosi D.Iljina. – V.Antanavičius su J.Bagdonavičiumi – seni draugai. Jie po dešimt kartų per dieną susitinka, kartu kavą geria. Negi V.Antanavičius ką nors bloga pasakys?"

Pasak jos, darbo grupės pritarimas "Vilniaus troleibusų" taupymo programai tik įteisina dar didesnį įmonės darbuotojų engimą. "Patys gyvena kaip inkstai taukuose, o visas taupymas – iš eilinių darbuotojų kišenės", – pabrėžė profesinės sąjungos vadovė.

Negana to, D.Iljina teigė, kad taupymo karštinė visiškai nepalietė J.Bagdonavičiaus kišenės. Netgi priešingai – "Vilniaus troleibusų" vadovas dabar esą uždirba daugiau nei pernai. "2008 m. generalinio direktoriaus atlyginimas buvo 9115 litų per mėnesį į rankas. O prieš dvi savaites pasižiūrėjau – jau 9315 litų per mėnesį. Kaip čia dabar? Gal matematikos neišmanau? Jo alga kažkaip mažėja į priešingą pusę", – ironijos negailėjo pašnekovė.

D.Iljina žada nenuleisti rankų ir "Vilniaus troleibusų" vadovybės klausimą kelti sostinės tarybos posėdyje. Troleibusų vairuotojų streiko profesinė sąjungos vadovė kol kas nežada, tačiau neatmeta galimybės, kad bus imtas ir tokių priemonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų