Vilniaus valdžia vėl skundžiama prokurorams

Konservatoriai Kęstutis Masiulis ir Vidas Urbonavičius sostinės savivaldybės tarybą skundžia Generalinei prokuratūrai. Politikai įtaria, kad miesto valdžia vykdė neskaidrius viešuosius pirkimus.

Prašvilpė 50 milijonų?

K.Masiulio teigimu, sostinės valdžia įtariama vykdžiusi bent du neskaidrius viešuosius pirkimus. Viename konkursų neva sudarytos sąlygos dalyvauti tik vienai įmonei.

Pasak Seimo nario, į jį kreipėsi susirūpinę sostinės savivaldybės tarybos, kuriai jis pats priklausė iki Seimo rinkimų, darbuotojai. Politikas nurodė du galbūt neskaidrius viešuosius pirkimus.

Pirmasis – Vakarinio aplinkkelio statybos konkursas. Jame dalyvavo dvi bendrovės – "Fegda" ir "Panevėžio keliai". Nors ir siūlė 6,7 mln. litų mažesnę darbų kainą, "Fegda" konkursą pralaimėjo. K.Masiulio žodžiais, dėl biurokratinių kliuvinių. O konkurso laimėtoją "Panevėžio kelius" Seimo narys atvirai sieja su socialdemokratais.

Kitas galimas neskaidrus viešasis pirkimas – Lazdynų tilto rekonstrukcija. Anot K. Masiulio, buvo sudarytos sąlygos konkurse dalyvauti tik vienai įmonei – "Kauno tiltams". Esą taip darbų vertė išaugo nuo 97 iki 125,5 mln. litų.

"Kainos konkursuose paprastai mažėja 12–15 proc., kartais – iki trečdalio. Kadangi dalyvavo vienas konkursantas, praradome apie 40–50 mln. litų. Prisimenant, kaip trūksta pinigų viskam, man keistas toks ūkininkavimas", – sakė politikas.

Dėl šių viešųjų pirkimų konservatorius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Viešųjų pirkimų tarnybą.

Vienas, nes kitiems nepatiko

Sostinės savivaldybės administracijos vadovas socialdemokratas Gintautas Paluckas K.Masiulio pateiktus kaltinimus kategoriškai neigia. Esą taip šis politikas užsiima populizmu.

"Esame įsitikinę, kad bylos neperspektyvios. Mes, savaime suprantama, tikėjomės didžiulio ažiotažo. Tai yra dviejų privačių įmonių reikalas. Ir tai, kad į tą karą veliasi politikai, vertinu labai neigiamai. Ponas Masiulis, jau ne kartą savo iniciatyva stebinęs Vilnių ir vilniečius, stoja į kažkokius kryžiaus kelius, nepaisydamas to, kad šie klausimai nagrinėjami prokuratūroje ir teisme", – sakė jis.

G.Palucko teigimu, viešojo pirkimo konkursai vykdyti skaidriai, laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo. Paklaustas, kaip paaiškintų tai, kad antrajame konkurse dalyvavo tik "Kauno tiltai", pašnekovas teigė, neva dalį pretendentų galbūt atbaidė didelės savivaldybės skolos ir mokumo problemos.

"Žinoma, buvo daugiau interesantų. Konkursai skelbiami viešai, – tikino G.Paluckas, nurodydamas, kad minėtu projektu domėjosi bent 11 įmonių. – Tačiau pasiūlymą pateikė tiktai vienas. Aš asmeniškai manau, kad viena to priežasčių – projekto finansavimas iš savivaldybės biudžeto. Turint galvoje, kad pastaruoju metu šiek tiek stringame atsiskaitydami, yra rizika, kad pinigų už atliktus darbus tektų palaukti."

Miestas prarastų pinigus

Įtarimai dėl neskaidraus pirkimo vakarinio aplinkkelio projektą stato į keblią padėtį. Kaip jau skelbėme, jeigu dėl įtariamo "Fegdos" diskriminavimo prireiktų skelbti naują konkursą, viešasis pirkimas užsitęstų nuo pusmečio iki metų, ir savivaldybė nebespėtų laiku kreiptis į Susisiekimo ministeriją dėl objekto finansavimo. Miestas prarastų apie 140 mln. litų ES lėšų.

Vakarinis aplinkkelis sostinei ypač svarbus. Baigiamas pietinis aplinkkelis bus sujungtas su magistrale Vilnius–Panevėžys.


Juozas Imbrasas


Vilniaus meras

Nereikia kaltinti vienam kito. Aš, pavyzdžiui, neįžiūrėjau rezoliucijoje jokių kaltinimų. Jeigu priima kaip kaltinimus – priima liguistai. Jie kaltina mus, kad mes viršijame įgaliojimus? Mes esam piliečių valdžia, ir mums rūpi, kas vyksta Vilniuje. Kviečiame bendromis jėgomis dirbti, kad ateityje nebūtų tokių dalykų. Tai kas čia per kaltinimai?

Kai Seimas priima įstatymus, kartais balsuoja tik ketvirtadalis Seimo narių. Bet tai vis tiek vadinama Seimo priimtu įstatymu. Tai ką? Jie iš dangaus nukritę? Kas čia per provincialus vertinimas? Baikim gyventi provincialiai, vadiname save Baltijos tigrais, o tokie kaltinimai – provincialūs ir primityvūs.

Kaltina kurstant nesantaiką

Konservatorius V. Urbonavičius Generalinei prokuratūrai ketina skųsti ir trečiadienį sostinės taryboje priimtą rezoliuciją.

Spaudos konferencijoje Seime V.Urbonavičius pareiškė manantis, kad savivaldybės taryba, priimdama rezoliuciją, kuria pasmerkė teisėsaugos veiksmus kilus praėjusio penktadienio neramumams, viršijo savo įgaliojimus. Anot jo, balsuojant nedalyvavo dauguma tarybos narių, tačiau sostinės meras Juozas Imbrasas, neva viršydamas įgaliojimus, rezoliuciją vis tiek patvirtino.

V.Urbonavičiaus teigimu, J.Imbrasas yra neoficialiai prisipažinęs, kad priimti pareigūnus smerkiančią rezoliuciją skatino koalicijos partneriai. Konkrečiau – Algirdo Paleckio partijos "Frontas" atstovai.

Anot tarybos nario, ši rezoliucija kursto nesantaiką ir nuteikia žmones prieš teisėtas priemones taikiusius policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus.

V.Urbonavičius taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba bei dvidešimties už rezoliuciją balsavusių tarybos narių veiksmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių