Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus vicemerai verti milijono

2009-02-18 09:00
Vilniaus vicemerai verti milijono
Vilniaus vicemerai verti milijono / Gedimino Bartuškos nuotr. Vertė: kiekvienas vicemeras – R.Adomavičius, S.Šriūbėnas, G.Babravičius – ir merui talkinti ketinantis V.Martikonis per metus miestui atsieitų po 200 tūkst. litų.

Vienas vicemeras per metus miestui atsieina daugiau kaip 200 tūkst. litų. Vilniaus merui Viliui Navickui talkins keturi pavaduotojai, tad miesto iždas patuštės kone 1 mln. litų. Ar ne per didelė prabanga esant krizei?

Gali atsisakyti algos

Vietos savivaldos įstatymas numato galimybę Vilniaus mero pavaduotojams dirbti visuomeniniais pagrindais – neimti atlyginimo. Tačiau toks vicemero apsisprendimas privalo būti nurodytas miesto tarybos sprendime.

Kol kas nė vienas iš išrinktų trijų miesto vicemerų: Romas Adomavičius, Gintautas Babravičius ir Stanislovas Šriūbėnas nepareiškė noro miestui dirbti už dyką. Tiesa, su pastaruoju dienraščiui susisiekti vakar visą dieną taip ir nepavyko.

"Net jeigu vicemeras pareikštų norą dirbti visuomeniniais pagrindais, jis vis tiek turėtų išeiti iš ankstesnės darbovietės. Pagal įstatymą vicemerai negali dirbti kito darbo, išskyrus kūrybinį, kad nekiltų privačių ir viešųjų interesų konflikto", – pabrėžė savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

Milijonieriui pravers 5 tūkst. litų

Iš viešų deklaracijų matyti, kad vienintelis Vidmantas Martikonis galėtų leisti sau prabangą atsisakyti vicemero algos. Aišku, tuo atveju, jeigu ketvirtadienį jis bus išrinktas ketvirtuoju vicemeru. Metinės politiko pajamos iš akcijų, dividendų ir pastatų nuomos siekia 3,5 mln. litų. Tapusiam vicemeru akcijų politikui parduoti nereikės, vadinasi, milijonai į jo kišenę plauks ir toliau.

Tačiau V.Martikonis, tapęs vicemeru, jam skirto 5 tūkst. litų mėnesio atlyginimo atsisakyti neketina. Esą šios lėšos vis vien liktų savivaldybės darbo užmokesčio fonde ir jos bus išdalytos premijų pavidalu administracijos darbuotojams. V.Martikonis audžia mintį, kad papildomus miesto iždo tūkstančius jis galėtų panaudoti tikslingiau.

"Man algos atsisakymas atrodo nerimtai. Aš jos neatsisakysiu, bet ją išleisiu teisingiems reikalams. Turiu skulptūrų parką, moku stipendijas studentams – rasiu kur panaudoti. Jeigu matyčiau, kad mano atlyginimas būtų panaudotas kitiems tikslams, o ne darbuotojų premijoms, aš jo atsisakyčiau", – tikino V.Martikonis.

Taupys atsisakydami automobilių

Vienam Vilniaus vicemerui priklauso ne tik solidus 5 tūkst. litų atlyginimas, bet ir tarnybinis automobilis, vairuotojas, mobilusis telefonas, referentės paslaugos. Visa tai miesto biudžetui atsieina 200 tūkst. litų per metus.

Naujoji sostinės valdžia svarsto galimybę atsisakyti dalies tarnybinių automobilių. Palikti tik keletą transporto priemonių su vairuotojais reprezentaciniams tikslams. Kitais atvejais žadama su savivaldybės darbuotojais ir tarnautojais pasirašyti jų asmeninių automobilių nuomos sutartį. Automobilių savininkams būtų mokamos panaudos kompensacijos, kurios šiandien per mėnesį siekia 400–600 litų.

Nė vienas nedirbs veltui

Nei atlyginimo, nei visų išvardytų privilegijų, išskyrus automobilio klausimą, neketina atsisakyti ir trys jau išrinkti Vilniaus vicemerai. Mat G.Babravičius, S.Šriūbėnas ir R.Adomavičius išėjo iš ankstesnių savo darboviečių ir kito pragyvenimo šaltinio neturi. Tiesa, pastarasis vis dar yra keturių bendrovių "Mercatus", "Almiga", "Transtrado" ir "Merwaval" akcininkas, tačiau tikina iš jų jokių pajamų negaunantis.

"Jeigu jau buvau išrinktas eiti pareigas, pagal kurias priklauso dirbti visą darbo dieną ir negaliu dirbti niekur kitur, nėra kito pasirinkimo, kaip tik imti paskirtą atlyginimą. Iš akcijų pajamų nesu turėjęs, nes visa, ką įmonės uždirbdavo, skirdavau verslo plėtrai", – teisinosi R.Adomavičius.

Neatiduos tarnybinio telefono

Teisės į tarnybinį mobilųjį telefoną taip pat nenorėtų atsisakyti nė vienas iš vicemerų. Esą telefonas nėra privilegija, o būtinybė.

"Bijau, kad, dėl taupymo atsisakius tarnybinio mobiliojo telefono, gali tik nuostolių atsirasti. Visi savivaldybės telefonai sujungti į vieną tinklą, todėl kiti, skambindami į mano asmeninį telefoną, išnaudotų daugiau lėšų", – skaičiavo R.Adomavičius.

"Aš savo mobiliojo telefono nenorėčiau keisti, bet, jeigu pagal įstatymus man priklauso tarnybinis telefonas, galbūt jį galėčiau perleisti savo padėjėjai", – svarstė vicemeru ketinantis tapti V.Martikonis.

"Nematau reikalo atsisakyti tarnybinio telefono. Man telefonas – darbo įrankis. Šiuo metu naudojuosi asmeniniu, tačiau mano arba prastas planas, arba aš labai neatidžiai žiūriu, arba labai daug kalbu. Sąskaitos vidutiniškai per mėnesį, neskaitant komandiruočių į užsienį, viršija 500 litų", – atviravo G.Babravičius.

Žada taupyti kitaip

Nors visi keturi vicemerai pasilieka sau teisę naudotis visomis savivaldybės privilegijomis, visi iki vieno tvirtina esą pasiryžę taupyti. Pavyzdžiui, V.Martikonis, ketinantis kuruoti finansų ir ekonomikos klausimus, jau rengia keletą antikrizinių projektų, tačiau jų šiandien atskleisti nepanoro.

Už miesto paslaugas ir ūkį atsakingas vicemeras R.Adomavičius taip pat norėtų parodyti pavyzdį, kaip jis asmeniškai galėtų prisidėti prie taupymo, tačiau dar nesugalvojo, kaip.

O kultūros ir švietimo klausimus kuruosiantis G.Babravičius esant krizei pasiūlė lažybas.

"Mes labai labai taupysime miestui. Aš žinau, kad man teks prie darbo savivaldybėje vienaip ar kitaip dar ir savais pinigais prisidėti. Todėl noriu pasiūlyti tokį eksperimentą: pabandyti po metų sudaryti balansą. Jeigu būsiu davęs miestui mažiau naudos negu 2 mln. litų, įsipareigoju kompensuoti visas išlaidas, kurios bus su manimi susijusios", – pažadėjo G.Babravičius.


Vicemerų dosjė

Gintautas Babravičius:

Gimimo data: 1955-09-08.

Gimimo vieta: Klaipėda.

Išsilavinimas: aukštasis, Vilniaus inžinerinis statybos institutas, inžinieriaus-statybininko specialybė.

Kalbos: lietuvių, anglų, rusų.

Pomėgiai: kelionės, muzika, futbolas.

Metinės pajamos: 34,8 tūkst. litų.

Išskaičiuota pajamų mokesčių: 8,3 tūkst. litų.

Namas Vilniuje 200 kv. m ploto.

Butas Vilniuje iki 40 kv. m ploto.

Automobilis: visureigis "Mitsubishi" 2001 m.


Stanislovas Šriūbėnas:

Gimimo data: 1944-10-09

Gimimo vieta: Molykai, Ignalinos r.

Išsilavinimas: aukštasis, Vilniaus inžinerinis statybos institutas, inžinieriaus specialybė.

Pomėgiai: sportas.

Privalomas registruoti turtas: 442 tūkst. litų.

Vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai: 42,5 tūkst. litų.

Piniginės lėšos: 434,7 tūkst. litų.

Kitas nekilnojamasis turtas – 3 vienetai.

Metinės pajamos: 186,7 tūkst. litų.

Išskaičiuota pajamų mokesčio: 30,6 tūkst. litų.


Romas Adomavičius

Gimimo data: 1953-05-31

Gimimo vieta: Vilkija, Kauno r.

Išsilavinimas: aukštasis, Leningrado aukštoji partinė mokykla, aukštasis, Vilniaus inžinerinis statybos institutas, inžinieriaus statybininko specialybė.

Kalbos: lietuvių, rusų, vokiečių, prancūzų, lenkų.

Pomėgiai: kelionės, buriavimas, slidinėjimas, žvejyba.

Privalomas registruoti turtas: 60,5 tūkst. litų.

Vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai: 168,6 tūkst. litų.

Turi akcijų keturiose bendrovėse.

Piniginės lėšos: 6,5 tūkst. litų.

Metinės pajamos: 102 tūkst. litų.

Išskaičiuota pajamų mokesčio: 23 tūkst. litų.

Gyvena sūnui priklausančiame 200 kv. m ploto name Vilniuje.

Automobilis: "Mercedes-Benz" 2004 m.


Vidmantas Martikonis:

Gimimo data: 1959-09-05.

Gimimo vieta: Pasvalys.

Išsilavinimas: aukštasis, Kauno Politechnikos instituto Statybos fakultetas, inžinieriaus-statybininko specialybė.

Kalbos: lietuvių, anglų, rusų.

Privalomas registruoti turtas: 4,3 mln. litų.

Vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai: 44,3 mln. litų.

Gaunamos pajamos iš 24 bendrovių.

Turi akcijų ir vertybinių popierių iš 36 bendrovių.

Nekilnojamasis turtas: 25 vienetai.

Piniginės lėšos: 774,5 tūkst. litų.

Metinės pajamos: 3,6 mln. litų.

Išskaičiuota pajamų mokesčio: 241,5 tūkst. litų.

Namas Vilniuje 200 kv. m.

Automobiliai: "Čaika " 1959 m., "Čaika" 1987 m., "Zim" 1954 m., "Mini" 2004 m., dabar naudojasi tarnybiniu "Mercedes-Benz" automobiliu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų