Paskelbti Lietuvos mokslo premijų laureatai, tarp jų – VU rektorius

Antradienį Lietuvos mokslų akademijoje Vilniuje apdovanoti 2019 metų Lietuvos mokslo premijų laureatai, tarp jų – ir išrinktasis Vilniaus universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas.

Istorikas apdovanotas humanitarinių ir socialinių mokslų srityje už darbų ciklą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinė ir socialinė istorija vėlyvaisiais Viduramžiais“, pranešė Mokslų akademija.

Šioje kategorijoje premija įvertinta ir menotyrininkė Tojana Račiūnaitė už darbų ciklą „Stebuklingasis atvaizdas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūroje: XVII–XVIII a. bažnytinės dailės tyrimai“.

Fizinių mokslų srityje apdovanoti Audrius Dubietis, Mangirdas Malinauskas ir Mikas Vengris už darbų ciklą „Intensyvios lazerio spinduliuotės sąveika su medžiaga: nuo fundamentinių tyrimų iki naujų technologijų“.

Taip pat premija įvertinti Kęstutis Kubilius ir Jonas Šiaulys už darbų ciklą „Stochastinių diferencialinių lygčių ir draudimo modelių analizė“.

Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityje apdovanotas Giedriaus Barausko, Antano Gulbino ir Žilvino Dambrausko darbų ciklas „Kasos uždegiminių ir navikinių ligų molekulinių mechanizmų tyrimai, diagnostikos ir gydymo metodų optimizavimas“. Kita premija šioje kategorijoje skirta Vidmantui Staniui, Tadeušui Šikšnianui, Daliai Gelvonauskienei ir Audriui Sasnauskui už eksperimentinės plėtros darbų ciklą „Genetiniai ir biotechnologiniai tyrimai sodo augalų veislėms kurti“.

Technologijos mokslų srityje mokslo premija skirta Rimantui Gudaičiui, Šarūnui Meškiniui, Sigitui Tamulevičiui ir Tomui Tamulevičiui už darbų ciklą „Mikro/nanostruktūros ir nanomedžiagos jutikliams, fotonikai ir energijos  generavimui“.

Į septynias Lietuvos mokslo premijas šiemet pretendavo 26 darbai.

Lietuvos mokslo premijos skiriamos kasmet už Lietuvai reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros darbus. Šiais apdovanojimais siekiama sudaryti sąlygas plėtoti mokslą ir skatinti produktyviai dirbančius mokslininkus.

Gauti premijas gali būti siūlomi ir užsienyje atlikti bei paskelbti darbai, svarbūs Lietuvos istorijai, kultūrai ir ūkiui.

Kasmet skiriamos ne daugiau kaip septynios Lietuvos mokslo premijos humanitarinių ir socialinių mokslų, fizinių mokslų, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų ir technologijos mokslų srityse.

Lietuvos mokslo premijai gali būti siūlomi ne anksčiau nei per pastaruosius 15 metų atlikti darbai, kuriuose išnagrinėta aktuali mokslo problema ir kurių tyrimų rezultatai įnešė svarų indėlį į mokslą, iš esmės paskatino tolesnę mokslo krypties raidą ar labai prisidėjo prie šalies konkurencingumo didinimo kuriant, diegiant naujausias technologijas.

Darbai turi būti paskelbti Lietuvos ar užsienio spaudoje ne vėliau kaip prieš metus iki dokumentų pateikimo premijų komisijai.

Viena premija siekia daugiau nei 30 tūkst. eurų, ją gali dalintis keli mokslininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Jau 10 metų kaip, SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA, ESU ATRADĘS TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS ! APIE TAI, internetu, PRANEŠIAU ir prof. RIMVYDUI PETRAUSKUI! DEJA jis net nesureagavo į PASAULINĮ ATRADIMĄ, kuris puikiai paaiškina - KODĖL? ir KAIP? KLIMATAS ŽEMĖJE KINTA?! KADA VILNIAUS UNIVERSITETAS PAŽINS TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS?!

...,skaityti...,esu praLEIDES...

...,skaityti...,esu praLEIDES... portretas
TASKAS

...,mokslo STRUKTUROSE esu praLEDES TAM TIKRA LAIKA,bet...,

...,mokslo STRUKTUROSE esu praLEDES TAM TIKRA LAIKA,bet..., portretas
tai buvo PAKANKAMAI SENAI todel KONKRETAUS i TEMA KA NORS paTEIKTI neGALIU... TASKAS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių