Vilniuje kitąmet mažės rinkliava už atliekas, sąskaitos augs nesilaikantiems tvarkos

Vilniuje kitąmet mažės rinkliava už šiukšles, tačiau jau po metų turėtų išaugti sąskaitos tiems gyventojams, prie kurių konteinerių kaupiasi stambiagabaritės ir kitos atliekos.

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį pakoregavo rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatus, pagal kuriuos sąskaitos gyventojams turėtų mažėti.

Kartu nustatyta, kad nuo 2023-iųjų didesnė rinkliava bus taikoma netinkamai atliekas per 2022-uosius tvarkiusių namų gyventojams, t.y. paliekantiems šalia konteinerių stambiagabarites, statybines atliekas, tekstilę, buitinę techniką, padangas ir pan.

„Esminė žinia paprasta, kad standartiniam 60 kv. metrų butui kitais metais rinkliavos mokestis mažėja vidutiniškai apie 8 eurus, individualiam namui bus galima sutaupyti apie 12 eurų per metus“, – tarybos posėdyje sakė vicemeras Valdas Benkunskas.

„Tai yra ženklus mažėjimas, tą ir reikia vertinti, nesikabinėjant prie pavienių žodžių, prie matematinių skaičiavimų, nes tai yra faktai, kuriuos žmonės pamatys ženkliai, gaudami sąskaitas“, – teigė jis.

Savivaldybės teigimu, skaičiuojama, kad vidutinio 60 kv. m buto gyventojams, šiais metais už komunalinių atliekų tvarkymą mokėjusiems 54,6 euro rinkliava mažės iki 46,6 eurų, tuo metu 170 kv. m ploto individualaus namo gyventojai vietoje vidutiniškai mokėtų 91,3 euro 2022-aisiais turėtų gauti maždaug 78,9 euro sąskaitas.

Tai yra pagrindinės priemonės, kurios irgi kainuoja, jos yra būtinos siekiant užtikrinti tinkamą paslaugos teikimą.

Sąskaitos, priklausomai nuo nekilnojamojo turto kategorijos, mažės ir negyvenamosios paskirties objektų savininkams.

Daugiausia diskusijų taryboje kilo dėl principo, jog neleistinai prie konteinerių paliktos komunalinės atliekos priskiriamos konteinerių savininkams. Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje Gedmantė Eimontienė pareiškė pastabą, kad tai gali prieštarauti teismų suformuotai praktikai bylose su Vilniaus savivaldybe.

Savivaldybė laikosi pozicijos, jog teismų sprendimų nepažeidžia, nes po metų, įvertinus faktinį atliekų kiekį, yra numačiusi kompensacijų ir papildomo apmokestinimo mechanizmą gyventojams, kurie nekaupė stambiagabaričių atliekų ir kurie tai darė.

Opozicijos atstovai, sveikindami mokesčių mažinimą, kartu piktinosi, jog sprendimai teikiami metų pabaigoje, skubotai, taip pat svarstė, jog ligšioliniai rinkliavos dydžiai buvo išpūsti, klausė dėl didėjančių komunalinių atliekų administravimo sąnaudų. 

Savivaldybės energetikos skyriaus vedėjas teigė, kad išlaidos iš esmės auga dėl nuo 2018-ųjų augančio požeminių konteinerių skaičiaus, planuojama diegti atliekų tūrio daviklius tiek mišrioms, tiek rūšiuojamoms atliekoms, plėsti stebėjimo kamerų tinklą ir kt.

„Tai yra pagrindinės priemonės, kurios irgi kainuoja, jos yra būtinos siekiant užtikrinti tinkamą paslaugos teikimą“, – sakė I. Karužis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių