Vilniuje – kritikų įvertintas Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Įstrigę“

Gegužės 2 dieną Vilniaus senajame teatre vienintelį kartą šį sezoną bus rodomas didžiausias Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis – vengrų režisieriaus Arpado Schillingo pastatytas kūrinys „Įstrigę“.

Kritikų ir žiūrovų įvertintas „Sirenų“, „Vaidiname žemdirbiams“ ir Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivaliuose, spektaklis „Įstrigę“ buvo sukurtas pandemijos metu mažame Žemaitijos miestelyje Kuliuose, kur 2021 m. įvyko kūrinio premjera.

Spektaklyje grupė jaunuolių iš nedidelio miestelio susirenka į klasės susitikimą, kuris palydi žiūrovą į tarp tikrovės ir magijos balansuojantį nuotykį. Čia susijungia šeimos istorija, kultūrinė kelionė per praėjusius dvidešimt penkerius metus, kova su priespauda ir bejėgiškumu, svajonės, troškimai ir išdavystės. Tuo pačiu tai ir valdžios suluošintų sielų kova už autonomiją.

E. Sabaliauskaitės nuotr. 

„Kai V. Masalskis pakvietė dirbti su jo teatru, iš karto paklausiau, kokios temos aktualios jo kolektyvui – jauniems, talentingiems aktoriams iki trisdešimties. Jis pasakė – emigracija. Su aktoriais pradėjome diskutuoti apie tautinius bruožus, apie bendras Rytų Europos problemas, apie jaunosios kartos bėdas, švietimo sistemą, homo sovieticus – mūsų regiono bendrą fenomeną. Sovietinis paveldas paskatino mus iškelti daugybę tarpusavyje persipinančių klausimų“, – LRT KLASIKOS laidoje „Performansas“ sakė režisierius A. Schillingas.

Teatro kritikė Ingrida Ragelskienė rašė, kad „Įstrigę“ buvo vienas maloniausių keturių valandų meninių įkalinimų per pastaruosius trisdešimt metų: „Jei tik Klaipėdos jaunimo teatrui pavyktų prisikviesti tuos žiūrovus, apie kurių neviltį, praradimus, nusivylimą liudija šis spektaklis, „Įstrigę“ turėtų sukelti detonuotos bombos efektą“.

E. Sabaliauskaitės nuotr.

Teatrologė Daiva Šabasevičienė apie „Įstrigusius“ atsiliepė kaip apie menišką ir ypatingą laisvę spinduliuojantį kūrinį, kuris galėjo atsirasti tik nesuvaržytoje aplinkoje: „Spektaklyje nutapyta gyvenimo kelionė, kurią mums visiems lemta įveikti. Pasakojimas aprėpia laiką nuo triukšmingo, jaunų žmonių gyvybingo šurmulio iki pragaro vartų“. Kritikės teigimu, spektaklio dramaturgijos plotis ir gylis pritrenkia tiksliomis įžvalgomis, nusakančiomis mažo miestelio, teatro ir menininko problemas: „Tai – lyg poetinis posmas, parašytas sudėtinga dramaturgine kalba ir tuo pačiu labai lengvai“.

Spektaklio „Įstrigę“ režisierius A. Shillingas – tarptautinio pripažinimo sulaukęs kūrėjas, pelnęs prestižinį „Europos naujosios teatro realybės“ prizą. Lietuvoje kiekvienas režisieriaus pastatymas sulaukia publikos susidomėjimo, tampa įvykiu teatro bendruomenėje. 2015 m. A. Schillingas Lietuvoje pristatė spektaklį. „Didis blogis“ (LNDT), 2018 m. – „Autonomija” (VJT), 2023 m. – „Barbarai“ (VJT).

E. Sabaliauskaitės nuotr. 

Spektaklyje vaidina trys nacionalinės kultūros ir meno premijos, Auksinių scenos kryžių laureatai – aktoriai Viktorija Kuodytė, Valentinas Masalskis ir Dainius Gavenonis. Su jais ant scenos pasirodo Klaipėdos jaunimo teatro trupės nariai: Laima Akstinaitė, Justina Burakaitė, Karolina Kontenytė, Vaiva Kvedaravičiūtė, Rugilė Latvėnaitė, Artūras Lepiochinas, Simonas Lunevičius, Ieva Pakštytė, Paulius Pinigis, Donatas Stakėnas, Gytis Šimelionis, Asta Zacharovaitė, Donatas Želvys, Marija Žemaitytė.

Spektaklio scenografiją kūrė Renata Valčik, šviesų dailininkas Julius Kuršis. Kompozitorė – Nijolė Sinkevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių