Vilniuje minimos Oršos mūšio pergalės metinės

Sekmadienį Vilniuje bus paminėtos Oršos mūšio pergalės 505-osios metinės – rengiamos diskusijos, ginkluotės ekspozicijos, koncertai, fejerverkai.

Minėjimas vyks ant Vilniaus gynybinės sienos bastėjos – Barbakano kalno.

Lietuvos nacionalinis muziejus, Laisvės TV ir Lietuvos kariuomenė rengia į diskusijas apie tai, kas nutiko Oršoje. Diskusijų dalyviai primins aplinkybes, kuriomis Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės stojo į mūšį su Maskvos kunigaikštyste, kaip netikėtais to meto karyboje manevrais įveikė gerokai didesnes pajėgas, kaip skleidė Europoje žinias apie maskvėnų planus ir dešimtmečiams nutolino gresiantį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) padalijimą.

Minint pergalę iš istorinių pabūklų bus iššautas 21 šūvis, o šiuolaikinės kariuomenės parodoje dominuos artileriniai pabūklai ir minosvaidžiai.

Renginio metu gros Lietuvos kariuomenės orkestras, koncertuos grupės „Bix“ ir „Žalvarinis“, Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas su solistu Jurgiu Brūzga.

„Oršos mūšis atskleidė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karinį potencialą, išryškino karinio bendradarbiavimo su Lenkijos Karalyste perspektyvas ir buvo reikšmingas karo meno istorijai: jo metu pirmą kartą  kartu kovėsi įvairios kariuomenės rūšys – kavalerija, pėstininkai ir artilerija – tai leido pasiekti  reikšmingą tarptautinį rezonansą sukėlusią pergalę 1514 metais“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Oršos mūšis vyko 1514 metų rugsėjo 8 dieną tarp LDK ir Maskvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenių netoli Oršos (dabartinė Baltarusija).

LDK kariuomenė, vadovaujama etmono Konstantino Ostrogiškio, sumušė Ivano Čeliadnino vadovaujamą Maskvos kariuomenę.

Pasak istorikų, Oršos mūšyje sumušus maskvėnų pajėgas LDK stojo savotiškas atokvėpio ir ramybės laikotarpis, kada buvo sukurtas pirmasis Lietuvos statutas, iškilo Valdovų rūmai, pradėtos spausdinti knygos, o šalyje prigijo renesanso ir reformacijos idėjos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Horacijus

Horacijus portretas
Baltarusijos istorijoje tokio mūšio nėra:( Tad ar tai gali būti tiesa?

neįtikėtina

neįtikėtina portretas
Ir kaip Didvyrių niekintojas kaimo budulis Šimošius leido tokį renginį? :) Kur visi 5-os ir 6-os kolonų protestuotojai? :)

Kaunietei iš Kaimo

Kaunietei  iš Kaimo portretas
nausėda užimė maskva
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių