Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje religinė bendruomenė Viešpačiui ragina aukoti SMS žinute

2012-09-19 11:19
Vilniuje religinė bendruomenė Viešpačiui ragina aukoti SMS žinute
Vilniuje religinė bendruomenė Viešpačiui ragina aukoti SMS žinute / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Vilniaus centre praeivius nustebina prie prekybos centro pastatyta balta palapinė. Iš jos vakarais sklinda muzika ir žodžiai: „Jeigu Jėzaus nėra tavo gyvenime, tu neturi gyvenimo.“

Tikėjimą atrado bute

Teisingumo ministerijos specialistų teigimu, religinė bendruomenė Ekklesia.lt, atkeliavusi su palapine į sostinę, yra įregistruota Juridinių asmenų registre. Vilniaus miesto savivaldybės atstovų pasiteiravus, ar bendruomenei išduotas leidimas scenai ir koncertams, jeigu taip – kokiu pagrindu, atsakymo antradienį nesulaukta.

Aiškios pakraipos Ekklesia.lt pasivadinusi bendruomenė savo tinklalapyje religinės priklausomybės neapibrėžia, bet, atrodo, remiasi Naujuoju Testamentu.

„Bendruomenės pradžia galima laikyti 2009 m. sausį, kai pastorius Kastytis sekmadieniais savo bute su žmona, draugų šeima ir dar vienu žmogumi ėmė dalytis tuo, ką Dievas įdėjo į jo širdį. Laikui bėgant Dievas atvesdavo ir kitų žmonių“, – aiškinama bendruomenės tinklalapyje.

Atradimų palapinę bendruomenė jau buvo pasistačiusi ir evangelizacinius renginius vedė Kaune, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Panevėžyje ir Ukmergėje, tad nusprendė atkeliauti ir į Vilnių.

Dvi savaites kasvakar sostinėje ketinanti koncertuoti (ar, anot jų pačių, „tarnauti“) Ekklesia.lt pasistatė palapinę prie Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės. „Jėzus prisikėlė, ir mes važinėjame per visą Lietuvą skleisdami šią žinią. Ateikite, išgirsite, ko dar nesate girdėję“, – pirmadienio vakarą kvietė prie įėjimo į palapinę praeivius prisijungti kalbinanti moteris.

Auka Viešpačiui – SMS žinute

Bendruomenė taikosi į gyvenimo užguitus žmones, žada netgi ligas išgydyti. „Visi sužeistieji, sergantieji, įskaudintieji, nusivylę ir ieškantys gyvenimo prasmės, ieškantys tiesos ar ieškantys Dievo laukiami atradimų palapinėje. Palapinėje rasite džiaugsmą, meilę, paguodą, naują viltį ir dar daugiau… Ten pat prarasite savo skausmą, depresiją, rūpesčius, neviltį, neapykanta jus paliks, ligas prarasite“, – viliojama kvietimuose į „tarnavimus“.

Savo tinklalapyje bendruomenė ragina dalyvauti pinigais, esą „atskirdami dalį pinigų Viešpačiui, atskiriame dalį savo gyvenimo“, ir grindžia tokį sakinį tam tikra apaštalo Pauliaus žodžių Laiške filipiečiams interpretacija. „Pinigai – tai mūsų gyvenimo dalis, nes, juos uždirbdami, mes įdedame dalį savo gyvenimo – laiką, jėgas. Kviečiame visus, kurie supranta, kokią užduotį iš Viešpaties turi Ekklesia.lt, mato Viešpaties malonę ir Gyvenimą, dalyvauti piniginiais paaukojimais“, – raginama tinklalapyje. Skirti „dalį pinigų Viešpačiui“ galima netgi SMS žinute, pavedimu banke arba skiriant 2 proc. pajamų mokesčio.

Kaip smėlis po kojomis?

Katalikų kunigas Ričardas Doveika sakė pirmą kartą girdįs apie tokią bendruomenę, tad negalįs komentuoti konkrečiai jų veiklos, tačiau pasidalijo nuomone, kad tų, kurie jaučiasi tvirti dėl savo tikėjimo, koncertai paprastai nepervilioja.

„Nemanau, kad Katalikų bažnyčia tai komentuotų. Apskritai, manau, demokratinėje visuomenėje patys žmonės iš vaisių viską atpažįsta. Tas, kas yra stiprus ir besigilinantis į savo bendruomenę, ar ji būtų katalikų, ar liuteronų, ar kitokia, jis joje ir lieka tvirtas ir jokie vėjai jo nenupūs. Tačiau dabar yra mada tokių dalykų, kaip joga, mankštos gamtoje, kurie neturi gelmės, o tik paviršutinišką prisilietimą, po kojomis padeda ne žemės, o smėlio, tas smėlis iš po kojų ir išsiplauna. Gaila tik, kai žmonės nusivilia, jeigu dar žmonėmis ir pasinaudojama – būna labai gaila“, – kalbėjo dvasininkas.


Įdomesnės veikiančios religinės bendruomenės ir dvasinės grupės Lietuvoje, įregistruotos Teisingumo ministerijos

Graikų apeigų katalikai unitai – Lietuvos ir Lenkijos valstybės stačiatikiai, 1596 m. su Romos katalikų bažnyčia sudarę Bresto bažnytinę uniją. 2006 m. Lietuvoje buvo 5-ios unitų bendruomenės, apie 150 aktyvių Bažnyčios narių.

Lietuvos bahajų bendruomenė. Bahajų religijos pagrindas – islamas, ji turi judaizmo bei krikščionybės elementų ir yra tiesiogiai susijusi su babizmu. 1990 m. suformuota Vilniaus bahajų vietinė dvasinė asamblėja.

Išganymo armijos bendruomenės. Išganymo armija (angl. – Salvation Army) – 1865 m. metodizmo ir anglikonybės pagrindu susikūrusi protestantų religinė bendruomenė. Lietuvoje Išganymo armija veikė nuo 1892 iki 1944 m. Judėjimo veikla atsinaujino 1993 m., religinė bendruomenė Išganymo armija Lietuvoje įregistruota 1998 m.

Pasaulinis dvasinis universitetas Brahma Kumaris. Doktrinos pagrindas – Vedos, šivaizmo elementai ir judėjimo ideologų raštai. Judėjimo nariai praktikuoja modifikuotą radža jogą („karališkoji joga“) ir „Om Shanty“ („aš – rami siela“) mantrą. Lietuvoje šiuo metu įsikūręs 2005 m. įregistruotas Brahma Kumaris centras Vilniuje, kuriam priklauso apie 30 aktyvių narių.

Raeliečių judėjimas – ateistinė ufologinė religija, kurios įkūrėjas ir vadovas – Claude'as Vorilhonas (g. 1946 m.), nuo 1998 m. pasivadinęs Raeliu (Rael – nešantis žinią, šauklys, pranc.). Anot Raelio, 1973 m. gruodžio 13 d. jam pasirodė ateivis (elohimas) ir apreiškė „kiek pakoreguotą“ biblinę tiesą. Lietuvoje yra apie 20 raeliečių, reguliariai susitinkančių dalyvauti bendroje meditacijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų