Vilniuje utilizuota apie 5 tūkst. kompanijos „Moderna“ vakcinos dozių: pasibaigė jų galiojimas

Pasibaigus galiojimui Vilniuje sunaikinta 5 tūkst. „Moderna“ vakcinos nuo koronaviruso dozių.

„Sostinėje, taip pat kaip ir kitoms savivaldybėms, itin aktuali darosi vakcinų galiojimo data. Dėl pasibaigusios galiojimo datos tenka utilizuoti vis didesnius vakcinų kiekius. Vilniuje pastarosiomis savaitėmis buvo utilizuota apie 5 tūkst. kompanijos „Moderna“ vakcinos dozių, kurios galiojimo laikas pasibaigė“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybės vakcinavimo koordinatorius Kipras Krasauskas.

Vilniuje, kaip ir visoje Lietuvoje, vakcinacijos tempai yra sumenkę. „Stengiantis pasiekti kuo daugiau gyventojų stengiamasi sudaryti kuo daugiau galimybių pasiskiepyti kuo arčiau namų, taip pat susibūrimo vietose – šalia prekybos centrų ir t.t. Kitą savaitę taip pat planuojama atidaryti dar vieną vakcinacijos punktą, netrukus prie po miestą važinėjančio mikroautobuso prisidės ir skiepobusas“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės vakcinavimo koordinatorius.

SAM: apie vakcinas pranešė, tik kai jos buvo nebegaliojančios

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad Vilniaus miesto savivaldybė turėjo utilizuoti nepanaudotas atšildytas vakcinas ir apie šį faktą SAM sužinojo tik tuomet, kai jos jau buvo nebegaliojančios.

„Vilniaus savivaldybė turėjo utilizuoti nepanaudotas atšildytas vakcinas ir apie šį faktą SAM sužinojo tik tuomet, kai jos jau buvo nebegaliojančios – nepaliekant galimybės pasiūlyti kitoms savivaldybėms ar pabėgėlių centrams“, – teigė SAM Spaudos tarnybos vyr. specialistas Julijanas Gališanskis.

Pasak SAM, nors utilizuotų vakcinų skaičius didelis, savivaldybės deda pastangas skiepyti gyventojus, todėl „turime ramiai vertinti žmogiškąsias klaidas“.

Vilniaus savivaldybė turėjo utilizuoti nepanaudotas atšildytas vakcinas ir apie šį faktą SAM sužinojo tik tuomet, kai jos jau buvo nebegaliojančios – nepaliekant galimybės pasiūlyti kitoms savivaldybėms ar pabėgėlių centrams.

Anot J. Gališanskio, kitoms savivaldybėms taip pat tenka utilizuoti nedidelius kiekius atšildytų vakcinų. Kai savivaldybės kreipiasi dėl vakcinų, kurių nespėja sunaudoti, ministerija stengiasi jas nukreipti kitur.

SAM anksčiau yra skelbusi, kad pirmųjų vakcinų galiojimo terminai prie pabaigos turėtų priartėti rugpjūtį.

„Vakcinos iš gamintojų atkeliauja į Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) sandėlį, kur yra saugomos nepradarytos ir neatšildytos, žemos temperatūros sąlygomis. Tokiomis sąlygomis „Comirnaty“ ir „Spikevax“ vakcinas galima laikyti iki šešių ir septynių mėnesių, „Janssen“ vakciną – iki dviejų metų, o „Vaxzevria“ gali būt saugoma pusę metų 2-8 laipsnių temperatūroje. Kai savivaldybės pasiima vakcinas, jos jas atšildo, tuomet jų galiojimo laikas sutrumpėja. Atšildytos „Comirnaty“ ir „Spikevax“ vakcinos turi būti sunaudotos per vieną mėnesį, „Janssen“ – per tris mėnesius. Po to, kai vakcinos paliko ESSC sandėlius ir buvo perduotos savivaldybėms, sekti jų realizavimo terminus jau yra savivaldybių atsakomybė“, – teigė ministerijos atstovas.

Portalas penktadienio rytą skelbė, kad šalyje nuo COVID-19 mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyti 1 mln. 295 tūkst. 798 žmonės, abiem – 1 mln. 97 tūkst. 743.

Iš viso Lietuva yra sulaukusi 3 mln. 219 tūkst. 55 skiepų dozių, šiuo metu nepanaudota per 825 tūkst. vakcinos dozių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
gal iš dulkio algos išskaičiuoti, ar valdžiabobių??? kur mokesčių mokėtojų pinigai???? prašom grąžinti !!!!!!!!!!!!!!!

NEŪKIŠKUMAS

NEŪKIŠKUMAS portretas
REIKIA SKIEPYTI MIGRANTUS. BUS DVIGUBA NAUDA. STABDYSIM KOVID 19 IR MIGRANTŲ KIEKĮ. VENGS LIETUVOS.

Paaiškinimas

Paaiškinimas portretas
Utilizuota reiškia suleista utėlėms.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių