L. Kasčiūnas: leidinys apie krizines situacijas padės šeimoms pradėti kurti saugumo planą

Gynybos ministras Laurynas Kasčiūnas viliasi, kad nemokamai Lietuvos gyventojams pradedamas platinti leidinys apie pasiruošimą krizinėms situacijoms padės šeimoms kurti savo savo saugumo planą.

„Čia nebus nuo A iki Z, ką reikia daryti, taip ir negali būti, nes scenarijų gali būti įvairių, bet tai yra pamatas tam tikroje bendruomenės dalyje pradėti galvoti, modeliuoti galimus scenarijus“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministras.

„Tai yra puiki galimybė pradėti kurti savo šeimos saugumo planą“, – teigė L. Kasčiūnas.

Taip jis kalbėjo Krašto apsaugos ministerija pristačius leidinį „Jei krizė ar karas: kaip elgtis?“.

Beveik 900 tūkst. tiražu išleistas leidinys šalies gyventojus pasieks skirtingu laiku iki kitų metų pradžios.

„Yra didesnė dalis visuomenės, kuri, viena vertus, turi galimybę eiti į komendantūras, Šaulių sąjungą, krašto apsaugos savanoriškas pajėgas“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

S. Lisausko / BNS nuotr.

Kita vertus, anot ministro, dalis visuomenės nori žinoti, kaip krizinių situacijų metu pasirūpinti savo šeimos ir artimųjų saugumu. Būtent šiai gyventojų daliai ir skirtas leidinys.

Tai yra puiki galimybė pradėti kurti savo šeimos saugumo planą.

Leidinyje aprašomi patarimai, kaip pasiruošti krizinei situacijai taikos metu, kokius daiktus reikėtų turėti, kaip paruošti pirmosios pagalbos rinkinį, kokiomis maisto atsargomis pasirūpinti, ką turėti išvykimo krepšyje.

Leidinyje taip pat patariama, ką daryti, jei Lietuvai kiltų pavojus, kaip elgtis karo padėties metu. Jame aprašyti ir psichologo patarimai – kaip padėti artimiesiems, kaip suvaldyti savo emocijas karo metu.

Vilniečiai šį leidinį gaus su papildomais keturiais puslapiais, skirtais būtent sostinės gyventojams.

„Vilnius yra išskirtinis miestas ir dėl to šitame leidinyje po diskusijų su Krašto apsaugos ministerija mes sutarėme, kad Vilniaus gyventojai gaus atskirą leidinį, kuriame keturi puslapiai informacijos bus skirtos tik vilniečiams“, – kalbėjo Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

„Mes nenorime tais leidiniais nei gąsdinti, nei teigti, kad tas pavojus yra šimtaprocentinis“, – sakė meras.

Pasak V. Benkunsko, leidinyje bus nurodoma, ką vilniečiai turėtų daryti atominio pavojaus ar taršos atveju, suteikiama informacija apie sostinėje esančias priedangas bei telefono numerius, į kuriuos reikėtų kreiptis pavojaus metu.

Pasak nevyriausybinės organizacijos „Blue / Yellow“ direktorės Lauros Paukštės, leidinyje yra ir jos vadovaujamos organizacijos ekspertų patarimai.

Anot jos, šie patarimai nėra teoriniai – tai realios ukrainiečių, susidūrusių su karu, patirtys.

„Man atrodo, kad šitas leidinys yra tarsi draudimas. Reikia tikėtis, kad jo neprireiks, bet labai padeda gyventi ramiau, kai jį turi“, – kalbėjo L. Paukštė.

Leidinio spausdinimo bendra suma – 140 tūkst. eurų. Jį Lietuvos gyventojai ras pašto dėžutėse, leidinys taip pat prieinamas Krašto apsaugos ministerijos interneto svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To tai

To tai portretas
Visi nori daugiau:)

Tai

Tai portretas
Jau buvo panašus bukletas 2022 metais. Nejaugi ministrui amnezija , ar jis mano , kad žmonėms sklerozė ?

verneris

verneris portretas
Ta knygutė padės tiem,kas pinigus už ją gavo ..Reikia proto neturėti.tokių nesąmonių klausyti ...Tokį bagažą daiktų gali panešti dramblys ..Prisipirksiu nereikalingo šlamšto,maisto ir sėdėsiu ,lauksiu ,i kur su tuo bagažu eiti ir kas laukia nieko nesako? Tegul barškutis ir krauna sau lagaminą ,šeima jau bunkeryje.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių