Pereiti į pagrindinį turinį

V.Landsbergio ir A.Kubiliaus pasisakymai supykdė Vilniaus lenkus

2010-11-06 09:12
V.Landsbergio ir A.Kubiliaus pasisakymai supykdė Vilniaus lenkus
V.Landsbergio ir A.Kubiliaus pasisakymai supykdė Vilniaus lenkus / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Vilniaus valdantiesiems žūtbūt reikalinga lenkų politikų parama verčiant merą Vilių Navicką. Tačiau lenkai nejuokais supyko ant konservatorių lyderių.

Supyko dėl "mažo teroro"

Būtent konservatoriai, dėl merui netinkamo elgesio pašalinę V.Navicką iš partijos, nurodė jam atsistatydinti ir ėmė burti naują koaliciją. V.Navickas pažadėjo atsistatydinti, kai partijos susitars dėl jo įpėdinio, bet kol kas partijoms labiau sekasi pyktis nei tartis.

Sostinės valdantieji į koaliciją vilioja lenkų politikus, bet juos įsiutino konservatorių lyderių Vytauto Landsbergio ir Andriaus Kubiliaus pareiškimai.

Dauguma Vilniaus valdančiosios koalicijos atstovų pasirašė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) raginimą trauktis visai miesto valdžiai: merui, vicemerams ir administracijos vadovams. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai neslepia, kad šį dokumentą pasirašė tikėdamiesi įtraukti LLRA frakciją į koaliciją ir užsitikrinti jos paramą balsuojant dėl V.Navicko atstatydinimo bei Raimundo Aleknos skyrimo naujuoju sostinės meru.

Tačiau atgijusios derybos su lenkais vėl stringa. Kaip "Vilniaus dienai" teigė TS-LKD kandidatas į mero postą R.Alekna, LLRA gerokai supyko ant V.Landsbergio ir A.Kubiliaus, kurie neseniai kritiškai kalbėjo apie lenkų tautinę mažumą.

Prieš pusantros savaitės vykusiame TS-LKD tarybos posėdyje konservatorių patriarchas V.Landsbergis pareiškė, esą gausiai lenkų gyvenamuose rajonuose vykdomas "mažas teroras" prieš žmones, norinčius, pavyzdžiui, leisti savo vaikus į lietuviškus darželius. Alyvos į ugnį įpylė ir premjeras A.Kubilius. "Dėl Lenkų rinkimų akcijos vadovybės veiksmų, ypač pastarojo laikotarpio, regionas darosi vis uždaresnis", – apie Vilniaus kraštą kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Balsų dar trūksta

R.Alekna pripažino, kad be LLRA frakcijos išrinkti naujo mero veikiausiai nepavyks. Mat nuo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atskilusi Vilniečių frakcija nenori dirbti išvien su buvusiais bendražygiais. LiCS frakcija taip pat nenori turėti nieko bendra su ją palikusiais nariais.

"Aritmetika tokia... nelabai sueinanti, – koalicijos balsus skaičiavo R.Alekna. – Jeigu vieni dalyvauja, kiti nedalyvauja. Jei Vilniečių frakcija dalyvauja, LiCS nedalyvauja. Audriaus Butkevičiaus buvimas LiCS frakcijoje daug kam sukelia ne pačias maloniausias asociacijas – kyla abejonių, ar jie gali dalyvauti tokioje koalicijoje, kurioje yra A.Butkevičius."

Paklaustas, kiek balsų, be LLRA ir Vilniečių frakcijos, šiuo metu turi koalicija, TS-LKD frakcijos seniūnas pripažino, kad naujam merui patvirtinti reikalingos 26 miesto tarybos narių daugumos surinkti niekaip nepavyksta. "Realiai turime, ko gera, 24 ar 22 balsus", – sakė kandidatas į merus.

Kaltina veidmainyste

LLRA neslepia nusivylimo konservatoriais ir atvirai kaltina juos veidmainyste.

"Po tų jų posėdžių, po to, kas pasirodė spaudoje... Viena vertus, jie nori su mumis bendradarbiauti, kita vertus, atvirai prieš mus pasisako. Kaip mes galėtume taip paaiškinti rinkėjams?" – bendradarbiavimo su TS-LKD galimybėmis abejojo Jaroslavas Kaminskis, LLRA frakcijos miesto taryboje seniūno pavaduotojas.

LLRA kol kas nesulaukė reakcijos į raginimą trauktis visai Vilniaus valdžiai. Lenkai jau ketina rengti interpeliacijas kiekvienam nepaklusniam politikui: merui, vicemerams ir administracijos vadovams.

"Jeigu į tarybos darbotvarkę nebus įtraukti klausimai dėl atstatydinimo, rinksim parašus po interpeliacijų tekstais", – sakė J.Kaminskis.


V.Navickas – geriau nei socialdemokratai

Beje, kandidatas į mero postą R.Alekna užsiminė, kad V.Navicko pasilikimas mero poste konservatoriams nėra pats baisiausias scenarijus. Esą kur kas prasčiau būtų, jeigu meras būtų atstatydintas, o naujo miesto vadovo nepavyktų patvirtinti – tokiu atveju visi svarbiausi postai sostinėje būtų socialdemokratų rankose. Socialdemokratas R.Adomavičius eina už miesto ūkį atsakingo vicemero pareigas, o kitas socialdemokratas V.Milėnas yra savivaldybės administracijos direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų