Pereiti į pagrindinį turinį

VU mokslininkai su šveicarais gilinsis į smegenų veiklą

2016-01-17 11:00
DMN inf.
shutterstock.com nuotr.

Vilniaus universiteto mokslininkai kartu su kolegomis iš Šveicarijos pradeda vykdyti mokslinius ir klinikinius žmogaus galvos smegenų tyrimus naudodami elektroencefalografijos (EEG) metodą.

„Tobulėjant nervų sistemos funkcijų tyrimo priemonėms, atsiranda vis daugiau galimybių tiesiogiai, neinvaziniu būdu tirti žmogaus smegenų veiklą. Elektroencefalograma išsiskiria puikia laikine skiriamąja geba, pigumu ir plačiu prieinamumu“, – paaiškina projekto vadovė, Gamtos mokslų fakulteto Neurobiologijos ir biofizikos katedros docentė Inga Griškova-Bulanova.

EEG leidžia nustatyti, kada ir kaip greitai smegenyse įvyksta tam tikras procesas. Naudojant daugiakanales sistemas ir taikant pažangius vertinimo algoritmus, šis metodas įgyja pakankamai gerą erdvinę skiriamąją gebą, leidžiančią išsiaiškinti, kur generuojamas smegenų atsakas. Tai svarbu tiriant nuo, pavyzdžiui, hormonų, budrumo lygio ar ligų priklausomą informacijos apdorojimą, kai tiriamiesiems pateikiami įvairūs dirgikliai ir vertinamas smegenų atsakas į juos.

Ne viena Lietuvos mokslo ir gydymo įstaiga yra įsirengusi EEG laboratorijas, įsigijusi geros kokybės EEG įrangą. Tačiau šio metodo bei turimos įrangos privalumai iki šiol menkai panaudojami. „Mūsų projektas itin prisidės prie mokslininkų, dirbančių Lietuvos mokslo ir gydymo įstaigose su EEG, kvalifikacijos kėlimo. Stažuočių metu Vilniaus universiteto ir Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės mokslininkai gilinsis į elektrinio neurovaizdavimo tyrimų specifiką, įsisavins modernius EEG signalo vertinimo metodus. Taip skatinsime mūsų šalies mokslo ir gydymo įstaigose kuo plačiau taikyti elektroencefalografijos metodą“, – teigia doc. I. Griškova-Bulanova.

Kadangi šveicarai turi ilgametę patirtį šioje srityje, jie prisidės prie tyrimo duomenų analizės taikydami pažangius metodus, savo moderniose laboratorijose konsultuos VU mokslininkus, taip pat surengs mokymus Lietuvoje. Visa tai leis plačiai ir tarpdiscipliniškai panaudoti elektrinį neurovaizdavimą biologijos, medicinos, psichologijos ir kitose srityse, pakels dirbančiųjų su EEG metodu kvalifikaciją, padės užmegzti glaudesnius ryšius su Šveicarijos mokslininkais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų