Pereiti į pagrindinį turinį

Vytauto Didžiojo karo muziejuje - radiatoriai iš Prancūzijos

2010-06-09 08:47
Procesas: pernai pagaliau naujomis spalvomis nušvito reprezentacinė salė, o šiemet turėtų būti baigtos tvarkyti dar dvi.
Procesas: pernai pagaliau naujomis spalvomis nušvito reprezentacinė salė, o šiemet turėtų būti baigtos tvarkyti dar dvi. / Tomo Raginos nuotr.

Vytauto Didžiojo karo muziejuje (VDKM) vis dar zuja statybininkai, tačiau tai lankytojams netrukdo. Po kiekvieno remonto etapo dienos šviesą išvysta vis daugiau eksponatų.

Sutvarkys dvi sales

Nuo atidarymo dienos daugiau nei 70 metų kapitalinio remonto nematęs, nuo stogo iki rūsio vandens plautas ir vėjų skersai ir išilgai perpučiamas muziejaus pastatas pagaliau prieš dvejus metus sulaukė naujo stogo, o vėliau ir langų.

Pernai sutvarkyta avarinės būklės buvusi reprezentacinė Vytauto salė, kuri tapo muziejaus perlu. Tačiau iki muziejaus kapitalinio remonto pabaigos dar toli. Už šiais metais gautą beveik milijoną litų ketinama sutvarkyti dar dvi sales, kurių kapitaliniam remontui buvo pasirengta pernai.

Restauratoriai baigia krapštytis prie autentiško salių parketo. Antrojo pasaulinio karo metais dėl sprogimo išdužę salių langai pakeisti tik po dviejų metų. Per tą laiką parketą plovė lietaus vanduo, džiovino saulės spinduliai. Skaičiuota, kad sudėti naują parketą kainuotų trigubai pigiau, bet to neleidžia daryti priekabūs paveldo sergėtojai.

Radiatoriai – iš Prancūzijos

Su paveldu susiję reikalavimai privertė sukti galvą ir dėl radiatorių.

"Visus nuimtus radiatorius nuvežėme hidrauliniams bandymams. Paaiškėjo, kad visi jie buvo kiauri. Specialistai stebėjosi, kaip jie nesprogo", – pasakojo VDKM direktorius pulkininkas leitenantas Gintautas Surgailis.

Bent šiek tiek į originalius panašius radiatorius pavyko rasti Prancūzijoje, o iš Čekijos liepą atkeliaus naujos vitrinos. Taip pat bus pakeistos visos salių komunikacijos, sudėta begalė naujų šviestuvų. Tiesa, iki galo sutvarkyta ir pagal paskirtį šiemet veiks tik viena dviejų remontuojamų – Archeologijos salė. Kita, iki šiol parodoms naudota, o po remonto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sale pavadinta dėl lėšų stygiaus greičiausiai bus baigta tik kitąmet. Kitiems metams beliks mažoji dalis darbų. Kol kas apie kitų metų remonto planus G.Surgailis kalba nedrąsiai, nes nėra tikras dėl finansavimo dydžio.

Lankytojų nestinga

Sutvarkytos, naujomis patrauklesnėmis ir talpesnėmis vitrinomis apstatytose salės dar labiau vilios lankytojus, tačiau net ir remonto įkarštyje muziejus jomis negali skųstis.

"Oi, lankytojų tikrai daug. Ypač daug jų atėjo per gegužę", – džiaugėsi G.Surgailis.

Pirmasis šių metų ketvirtis muziejui buvo neblogas. Per jį apsilankė daugiau nei 8,3 tūkst. žmonių, tačiau gegužė pralenkė visus lūkesčius – per mėnesį apsilankė daugiau nei 7,3 tūkst. lankytojų.

Koks naujas unikalus eksponatas laukia lankytojų skaitykite antradienį "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų