Pereiti į pagrindinį turinį

Vytauto Didžiojo universitetas nustebins žaliais stogais?

2013-03-05 15:12
Vytauto Didžiojo universitetas nustebins žaliais stogais?
Vytauto Didžiojo universitetas nustebins žaliais stogais? / G.Janulytės-Bernotienės studijos kompiuteriniai vaizdai

Maždaug po metų V.Putvinskio gatvėje turėtų pradėti kilti universiteto pastatas, kurį siūloma skandinti žalumoje. Architektai aiškina, kad tai ne tik vien estetinę funkciją, bet ir ekologišką užduotį atliekantis sprendimas.

Aštuoni pasiūlymai

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), paskelbęs architektūrinį konkursą Daugiafunkcinio studijų ir mokslo centro pastato projektui sukurti, sulaukė aštuonių pasiūlymų. Vertinimo komisija nusprendė, kad naują objektą V.Putvinskio gatvėje projektuos G.Janulytės-Bernotienės studija, įgyvendinusi ne vieną mokslo paskirties objektą Kaune.

Konkursą laimėjusio darbo autoriai deklaruoja, kad savo darbe įkūnijo ekologinės architektūros tikslus ir siekius. Juolab kad jų pasirinkta žaluma ant stogų ir kai kurių fasadų siejasi su Žaliakalnio šlaitais, gausia V.Putvinskio gatvės žaluma.

Specialūs vazonai

„Paeikite V.Putvinskio gatve ir pamatysite, kad žmones pastatus želdina jau dešimtis metų. Atraminės sienos, garažai skendi žalumoje po gebenėmis“, – paakino architektė Gražina Janulytė-Bernotienė. Tiesa, naujojo pastato sienos būtų želdinamos pasitelkus ir šiuolaikinius sprendimus. Galbūt ne visi augalai augtų tiesiogiai iš grunto, didesniame aukštyje jie būtų sodinami į specialius vazonus. Taip daug kur daroma pasaulyje ir yra išbandyta.

Augalai – ne tik puošmena, bet ir nauda. Pasak architektės, vasarą tai – natūralus tyro oro, drėgmės, vėsos šaltinis. Po vadinamuoju žaliuoju stogu vasarą vėsu, žiemą – šilta. Želdinimui siūloma naudoti ir visžalių, ir lapus numetančių augalų rūšis, prisitaikiusias augti Lietuvoje.

Rudenį pagelstų

G.Janulytė-Bernotienė neigia pastabas, kad mūsų šalies klimato sąlygoms tokie žalieji sprendimai yra nepriimtini. „Kad rudenį smilga pagels, juk nieko tokio, ar ne?“ – potencialiems skeptikams replikavo pašnekovė.

Architektės teigimu, Lietuvoje yra profesionalų, kurie tokius želdinimo darbus atlieka. Tiesa, Gražinos Janulytės-Bernotienės studijai tai bus pirma galimybė įgyvendinti drąsų žaliąjį sumanymą. Jos nuomone, papildomos investicijos į apželdinimą atsipirks pigiau pastatą eksploatuojant. Galų gale būnantieji pastate jus didesnį komfortą.

Projektuojamame statinyje taip pat yra numatytas lietaus vandens surinkimas ir panaudojimas. Be to, fasadų ir stogų konstrukcijose architektai siūlo sumontuoti saulės elementus.

Pastato laikantysis karkasas turėtų būti iš monolitinio gelžbetonio ir mūro bei metalo konstrukcijų, vietomis stogas būtų stiklinis. Kadangi naująjį statinį sups tarpukario modernioji architektūra, projekte ieškota pusiausvyros tarp vietos savitumo išsaugojimo ir naujų urbanistinių architektūrinių idėjų. 79 automobilius planuojama sutalpinti dviejų aukštų požeminėje saugykloje po pastatu.

Dar turės įtikinti

VDU Projektinės veiklos tarnybos vadovas Šarūnas Berkmanas informavo, kad jei per dvi savaites konkurso rezultatai nebus apskųsti, su konkurso nugalėtojais bus pasirašyta techninio projekto rengimo sutartis. Techninį projektą architektai turėtų parengti per pusmetį.

Š.Berkmano nuomone, projekto idėjos dar gali šiek tiek keistis, neaišku, ar užsakovai pageidaus visų siūlomų apželdinimo idėjų. „Universiteto atstovų nuomone, gyvename ne visai palankioje klimato juostoje, žalių fasadų sprendimai gali būti labai sudėtingi. Bet jei architektai sugebės įtikinti, galbūt tai išliks“, – svarstė VDU Projektinės veiklos tarnybos vadovas.

Turint techninį projektą, bus skelbiamas konkursas statybos rangovui parinkti. Š.Berkmano skaičiavimu, realūs statybos darbai galėtų prasidėti kitų metų pavasarį.

Pastatui statyti iš ES fondų yra gauta apie 15 mln. litų, tačiau projektui iki galo įgyvendinti, manoma, reikėtų dar maždaug 9 mln. litų.

Planuojamame daugiafunkciame 8 tūkst. kv. m. ploto statinyje bus įrengtos auditorijos, biblioteka, įvairūs centrai ir kitos paskirties patalpos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų