YIVO kitąmet gali paskolinti Lietuvai istorinį Vilniaus žydų bendruomenės metraštį

  • Teksto dydis:

Niujorke įsikūręs Žydų mokslinių tyrimų institutas (YIVO) kitąmet gali paskolinti Lietuvai istorinį Vilniaus žydų bendruomenės metraštį, antradienį pranešė Kultūros ministerija.

Vadinamasis Vilniaus Gaono sinagogos pinkas yra „vienas svarbiausių dokumentų, pasakojančių Vilniaus žydų bendruomenės istoriją ir gyvenimą“, teigiama pranešime.

Šis dokumentas būtų paskolintas Lietuvai rengiantis 2020 metais minėti Vilniaus Gaono 300-osios gimimo metines.

Aštuonioliktame amžiuje gyvenęs Elijahu ben Saliamonas Zalmanas, žinomas Vilniaus Gaono vardu, laikomas vienu žymiausiu Talmudo – judaizmo religinių raštų rinkinio – aiškintojų.

Galimybes Lietuvai pasiskolinti dokumentą kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas aptarė su YIVO vykdomuoju direktoriumi Jonathanu Brentu (Džonatanu Brentu) ir archyvų vadove Stefanie Halpern (Stefani Halpern).

Susitikimo metu taip pat aptartas Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir valstybės archyvo vykdomas buvusių YIVO archyvų skaitmeninimo projektas.

Ketvirtadienį Vilniuje vyks YIVO instituto atminimo lentos atidengimo ceremonija.

YIVO buvo įkurtas Vilniuje 1925-aisiais. Jame buvo kaupiamas žydų folkloras, memuarai, knygos ir publikacijos, žydų bendruomenės dokumentai.

Institutas Lietuvoje veikė iki 1941-ųjų. Tais metais Vilnių okupavę naciai sunaikino žydų bendruomenę ir išgrobstė jos kultūros paveldą.

Dalį YIVO ir kitų institucijų knygų bei rankraščių vokiečiai išvežė į Frankfurtą. 1946 metais Jungtinių Valstijų kariuomenė aptiko šią medžiagą ir perkėlė į Niujorką, kur tuo metu jau veikė Vilniaus YIVO instituto filialas, po karo perėmęs visas jo funkcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
mes jo neprasem tegul trumpas veza i Jeruzale .....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių