Pereiti į pagrindinį turinį

Žaliakalnio padegėlius atakuoja TV ir interneto tiekėjai

2012-06-09 10:27
Žaliakalnio padegėlius atakuoja TV ir interneto tiekėjai
Žaliakalnio padegėlius atakuoja TV ir interneto tiekėjai / Tomo Raginos nuotr.

Praėjusį sekmadienį Aušros gatvėje kilus gaisrui, per keliolika minučių penkios kauniečių šeimos tapo gatvėje mindžikuojančiais benamiais, akimirksniu netekusiais svarbiausio savo turto. Likimo kirtį patyrę žmonės „Kauno dienai“ pasakojo apie vargus po tragedijos.

Pakeitė požiūrį

Su nelaimės ištiktais kauniečiais susitikome praėjus kelioms paroms po gaisro. Žaliakalnio padegėliai tvirtino, kad iš valdžios institucijų kol kas nesulaukė jokios pagalbos.

„Gerai, kad dabar vasara, todėl įmanoma gyventi gatvėje, miegoti automobilyje. Pirmieji, kas mums bandė padėti, buvo Žaliakalnio klebonas, maisto ir drabužių atvežusi organizacija „Caritas“ ir Žaliakalnio seniūnas, kuris nuoširdžiai domėjosi mūsų situacija. Ir, aišku, esame dėkingi ugniagesiams, kurie, manau, padarė viską, ką gali“, – „Kauno dienai“ tvirtino nuo gaisro nukentėjusi Jovita Samuolytė, kuri benamės dalia dabar dalijasi su seserimi, mama ir močiute.

Negandos ištikti žmonės prisipažino, kad sukrėtimas pakeitė jų pačių požiūrį į vertybes.

„Kai mano mergaitė nenumaldomai verkė, žiūrėdama į pelenais virtusį mūsų turtą, aš pasakiau: liaukis, neverk dėl tų daiktų, kurie sudegė – tai tik laužas. Mergaitė nustebo ir priminė man, kad dažnai kalbėdavau, koks svarbus gyvenime yra turtas. Pasakiau jai, kad dabar taip nebemanau“, – teigė viso šeimos turto liepsnose netekęs Eugenijus Stasiulaitis.

Iš turto – tik liekanos

Viskas, ką E.Stasiulaičiui pavyko išgelbėti per gaisrą, sutilpo į lengvojo automobilio priekabą – tai daugiausia visokie buities rakandai.

„Supleškėjo ir beveik visi drabužiai. Moterys skundėsi, kad net po kelių skalbimų vis tiek lieka specifinis degėsių kvapas“, – sakė E.Stasiulaitis.

Nuo gaisro nukentėję kauniečiai teigė susidūrę su formaliu valdininkų požiūriu į jų nelaimę.

„Noriu sutvarkyti teritoriją: surinkti nuodėgulius, kurie liko iš mano buto, sukrauti juos į konteinerius ir išvežti. Savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius neduoda konteinerių – laukia, kol ugniagesiai pateiks išvadas apie patirtų nuostolių mastą. Manau, valdininkai galėtų rasti lankstesnių veikimo būdų“, – svarstė E.Stasiulaitis.

Vyrą nemaloniai nustebino ir televizijos programų transliuotojų, ir internetinio ryšio tiekėjų požiūris.

„Kai pranešiau, kad visa įranga sudegė ir nebesinaudosiu nei televizija, nei internetu, išgirdau, kad vis tiek turėsiu mokėti iki metų pabaigos, nes tokia, matai, yra sutartis. Kai susiduri su tokiu požiūriu, labai pasigendi žmogiškumo“, – pastebėjo E.Stasiulaitis.

Priekaištai elektros tiekėjams

Aušros g. 28-ojo namo 1-ame bute gyvenantis Eugenijus Kierinas pasakojo apie sudėtingą bendravimą su elektros tiekėjais.

„Visi tik prašo visokiausių pažymų ir bijo prisiimti atsakomybę. Namas, kuriame yra mūsų butas, labiausiai nukentėjo nuo išlieto vandens. Negalėjome prisiprašyti, kad į patalpas būtų atvesta elektra. Tad patiems teko pirkti kabelius ir pasirūpinti, kad turėtume šviesos", – pasakojo vyras.

Apie sekmadienio vakarą ištikusią negandą jis sužinojo viešėdamas kaime: baisią žinią pranešė paskambinęs kaimynas.

„Po kurio laiko man paskambino sūnėnas ir maldavo: tik važiuokite atsargiai, nelėkite, kad jums kokia nors nelaimė neatsitiktų“, – prisiminė E.Kierinas.

Draudikų nuogąstavimai

Nelaimę patyrę žmonės sakė nuolat išgirstantys klausimą – ar jie apdraudę savo turtą?

„1924 m. statyto, avarinės būklės mūsų namo niekas nenorėjo drausti. Kitoje gatvės pusėje esantį savo namą kaimynai sugebėjo apdrausti tik tuomet, kai jį atnaujino“, – pasakojo nuo gaisro nukentėjusi Aušros g. 28-ojo namo gyventoja.

Lankosi daug smalsuolių

Nuo ugnies nukentėję žmonės pasakojo, kad gaisravietėje nuolat lankosi smalsuoliai. Kai kurie jų kelia įtarimų.

„Nepažįstamieji domisi, ar jau gauname kokią nors pagalbą, pašalpas ar ką nors panašaus. Tokių žioplinėtojų ketinimai mums visiškai neaiškūs. Norėdami užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams, įvairiose Žaliakalnio vietose skelbiame specialią bendruomenės sąskaitą, į kurią savo paramą galės pervesti visi geranoriški žmonės“, – sakė J.Samuolytė.

Nukentėję kauniečiai tikino, kad šokas po truputį atsitraukia.

„Gali verkti, rėkti, bet jau nieko nepakeisi. Visiems taip gali atsitikti. Dabar jau atsitokėjome, judame, kuopiamės, bandome pradėti normalų gyvenimą ir tikimės, kad pavyks“, – vylėsi J.Samuolytė.


Komentaras


Bronius Girdauskas


Žaliakalnio seniūnas

Tai tragedija – vienoje vietoje užsidegė trys namai. Ugniagesių pažymos nukentėjusiems gyventojams yra būtinos. Pagal jas nustatomos vienkartinės finansinės pašalpos dydis. Taip pat reikia pateikti pažymas, nurodančias, ar turtas yra draustas, ir nuosavybės ir asmens dokumentus. Kol tie dokumentai nepateikti, savivaldybė nieko negali padėti.

Pateikus dokumentus ir prašymus, savivaldybės Socialinės paramos skyriaus komisija nagrinėja prašymus, įvertina padarytą žalą ir pagal tai skiria pinigines kompensacijas – vienkartinę paramą. Už visišką turto sunaikinimą – 5 tūkst. litų, dalinį sunaikinimą – 2,5 tūkst. litų, už daiktų sunaikinimą – 1 tūkst. litų. Jei turtas yra draustas, žalą atlygina draudimas.

Jei pasitvirtintų kalbos, kad gaisras buvo sukeltas tyčia, ir būtų nustatytas padegėjas, atsakomybė dėl žalos tektų kaltininkui.

Žaliakalnyje daug medinių pastatų, todėl žmonės turtą turėtų labai atidžiai saugoti.


Bendruomenės kreipimasis

Praėjusį sekmadienį Žaliakalnyje praūžęs gaisras nušlavė nuo žemės paviršiaus du Aušros g. namus ir gerokai apgadino trečiąjį, palikdamas kelias šeimas be pastogės. Bendruomenės centras „Žaliakalnio aušra“, veikiantis „Aušros“ bibliotekoje, negali likti abejingas kaimynus užgriuvusiai nelaimei. Kreipiamės į kaimynus, gyvenančius Aušros g., į „Aušros“ bibliotekos skaitytojus, į visus Žaliakalnio gyventojus, į visus geros valios žmones, įstaigas ir organizacijas, prašydami nelikti abejingiems ir padėti negandos ištiktoms šeimoms. Aukai skirtas lėšas galite pervesti į Bendruomenės centro „Žaliakalnio aušra“ ( Įmonės kodas 300048329 ) banko sąskaitą LT 527180900000606330, esančią AB Šiaulių banko Kauno skyriuje. Aukas taip pat galite palikti „Aušros“ bibliotekoje (Aušros g. 37) arba nunešti į Prisikėlimo parapijos raštinę (Parapijos namuose, įėjimas iš šventoriaus pusės, adresas Žemaičių g. 31A ). Pagalbą daiktais galėtumėte pasiūlyti užėję į biblioteką, arba paskambinę šiais telefonais: +37 730 994 arba +370 616 13 981.

Mums labai svarbus jūsų pasitikėjimas ir skaidrumas, todėl visas suaukotas lėšas panaudosime pagelbėti nelaimės ištiktiems žmonėms, o kaip jas paskirstyti, spręsime Žaliakalnio bendruomenės tarybos posėdyje, dalyvaujant Žaliakalnio seniūnui Broniui Girdauskui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų