A. Zuokas – antrasis lietuvis, apdovanotas tarptautine Gusi taikos premija

Tarptautinė Gusi taikos premija įteikiama nuo 2002 m. kiekvienų metų lapkričio pabaigoje, kai minima Gusi taikos premijos Tarptautinė draugystės diena. Dėl griežtų COVID-19 ribojimų pastaruosius dvejus metus premijos įteikimo ceremonija nevyko.

Kaip rašoma išplatintame pranešime, Gusi taikos premija 2008 m. patvirtinta Filipinų prezidento dekretu ir skirta kapitonui Gemeniano Javier Gusi, Antrojo pasaulinio karo partizanų kariui, vėliau tapusiam politiku ir žmogaus teisių aktyvistu Filipinuose ir Azijoje, pagerbti. Ji skiriama už asmeninius pasiekimus įvairiose srityse: žmogaus teisių, taikos, bendruomeninės darnos, sveikatos, švietimo, kultūros, mokslo, politikos ir pan.

Gusi taikos premija kaip vienas svarbiausių Azijos taikos apdovanojimų dažnai vadinama Nobelio Azijos taikos premija. Ji 2015 m. Filipinų sostinėje Maniloje buvo įteikta pirmajam atkurtos Lietuvos valstybės vadovui profesoriui Vytautui Landsbergiui.

Ji 2015 m. Filipinų sostinėje Maniloje buvo įteikta pirmajam atkurtos Lietuvos valstybės vadovui profesoriui Vytautui Landsbergiui.

2020 m. šiai premijai buvo nominuotas ir Lietuvos politikas, žurnalistas, verslininkas, tris kadencijas ėjęs Vilniaus miesto mero pareigas Artūras Zuokas. Dėl COVID-19 pandemijos premija A. Zuokui įteikta šiais metais lapkričio 24 d. Maniloje per iškilmingą ceremoniją. Ji skirta už kultūrinių ryšių su Azijos šalimis plėtojimą ir viešojo administravimo pasiekimus vadovaujant Vilniaus miestui. 2002 m. UNESCO Vilniui suteikė Taikos miesto vardą. Statistikos tarnybos „Eurostat“ apklausos duomenimis, 2015 m. Vilnius buvo laimingiausių žmonių miestas Europos Sąjungoje. „Įspūdingas mero A. Zuoko pasiekimas – nors pati šalis pagal tuos pačius duomenis gana nelaiminga, bet Vilniaus žmonės laimingiausi Europoje“, – savo sveikinimo kalboje pažymėjo Gusi taikos premijos fondo vadovas ambasadorius Barry Gusi.

Kartu ceremonijoje Gusi taikos premija buvo įteiktos politikui, epidemiologui William Lai Ching-te, iki 2020 m. ėjusiam Taivanio Respublikos viceprezidento pareigas; daktarui Luis Gallardo iš Ispanijos, Pasaulinio laimės fondo ir laimės indekso programos prezidentui; profesorei iš Japonijos Shiojiri Kazuko už mokslinius tyrimus medicinos srityje; Per Arild Konradsen, Newton Concept (STEM) integruoto profesinio mokymo centrų tinklo steigėjui iš Norvegijos; Michael Cinco, iš Filipinų kilusiam, Dubajuje gyvenančiam dizaineriui; daktarui Andrew Wong, vėžinių tyrimų ir gydymo ekspertui iš Kinijos, ir kitiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
čia išvertus iš rusų kalbos Gusi , Gusiatina ............. patiekalas keptas Kalėdoms ?

puiku

puiku portretas
Būsima s meras.Sveikinimai.

Sveikinimai

Sveikinimai portretas
Jis to vertas!!! Pavyduoliai,o ka geto padaret jus?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių