Istorija dėl J. Meko daiktų nesibaigia: A. Zuokienė sako, jie bus išvežti

Sostinės politikė Agnė Zuokienė sako, kad savivaldybė, Jono Meko fondo reikalavimu grąžinusi menininko daiktus, atvežė juos į areštuotas, Zuokų šeimos įmonei priklausančias patalpas Užupyje ir jie bus išvežti.

Politikė tvirtina, kad patalpos adresu Užupio g. 30 priklauso „BNA grupei“, o vykstant jos skyrybų procesui su buvusiu sostinės meru Artūru Zuoku, patalpos yra areštuotos. J. Meko fondo atstovai anksčiau tvirtino šias patalpas nuomojantys iš įmonės.

Atvežė į areštuotas patalpas

Naujausiais Registrų centro duomenimis, 24 proc. „BNA grupės“ akcijų priklauso „BNA Ergo“, kuriai anksčiau vadovavo A. Zuokienė, 71 proc. – A. Zuokui, 5 proc. – sporto draugijai „Žalgiris“. Pasak A. Zuokienės, „BNA Ergo“ dalis neseniai buvo padovanota „BNA grupės“ direktoriui Gyčiui Trinkūnui.

„Atvežė į areštuotas patalpas, kurios kol vyksta skyrybų procesas niekam nepriklauso. Esu tos išmonės akcininkė, tai yra areštuotas turtas. Nelabai suprantu, kaip galima į areštuotą turtą įnešti iki galo neišsiaiškintus daiktus“, – žurnalistams antradienį savivaldybėje sakė A. Zuokienė. Vaizdo įrašą su jos atsakymais pateikė „Lietuvos ryto“ televizija.

Ji žadėjo patikrinti, ar J. Meko fondo advokatės rašte surašyti daiktai „tikrai tenai yra“.  A. Zuokienė taip pat kelia klausimą dėl kitų siuntinyje iš Jungtinių Valstijų gautų daiktų, kurie, kaip nurodo fondas, priklauso JAV lietuvei Rasai Razgaitis, taip pat menininkui Eugenijui Varkulevičiui, J. Meko fondą kartu su A. Zuokiene įsteigusiam buvusiam fondo direktoriui Kristijonui Kučinskui.

„Kaip aš supratau, tai yra Rasos Razgaitienės (Razgaitis – BNS) daiktai, kuriuos ji galimai kažkaip perdavė, padovanojo, pardavė fondui“, – tikino ji.

„Tai, kas įvyko šiandien mūsų patalpose, yra labai didžiulis nesusipratimas. Matyt, reikės galvoti, kur juos padėti, jie negali būti būste, susijusiame su mumis. Rašysiu Rasai Razgaitienei, kad ji pasiimtų, jei čia jos daiktai yra“, – pridūrė A. Zuokienė.

Atvežė į areštuotas patalpas, kurios kol vyksta skyrybų procesas niekam nepriklauso. Esu tos išmonės akcininkė, tai yra areštuotas turtas. Nelabai suprantu, kaip galima į areštuotą turtą įnešti iki galo neišsiaiškintus daiktus.

Ji priminė, jog R. Razgaitis anksčiau dirbo A. Zuoko padėjėja. Šiuo metu ji dirba savivaldybės prieš dešimtmetį įsteigtame J. Meko vizualiųjų menų centre (JMVMC). Daiktus prieš savaitę paėmusi savivaldybė aiškinosi, ar tarp jų nėra Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcijos darbų – jais ir rūpinasi minėtas centras.

A. Zuokienė tvirtino dokumente nerandanti „nė vieno žodžio“, kad daiktai priklauso J. Meko fondui.

„Esu fondo steigėja, ir man ne tas pats, kokie turtai pas mus guli. Jei jie įrodys, kad tai fondo daiktai, taip, aš priimsiu tuos daiktus ir ieškosiu vietos, kur juos eksponuoti, parodyti visuomenei. Fondo steigėja esu aš ir, šiuo atveju, šiandien tik aš galiu spręsti, kur tuos daiktus dėti, o ne kažkokie pašaliniai žmonės, viršijantys savo visus įgaliojimus“, – piktinosi politikė.

Registrų centro duomenimis, A. Zuokienė fondą įsteigė su K. Kučinsku. Politikė sako ieškosianti galimybių K. Kučinską „nušalinti dėl jo neskaidrios veiklos“ bei ieškoti kito valdytojo, kuris galėtų „teisingai inventorizuoti turtą ir parodyti jį visuomenei“.

A. Zuokienė praėjusią savaitę savivaldybę informavo radusi apie 100 dėžių su įvairiais J. Meko daiktais – žurnalais, knygomis, vaizdo įrašais bei pasidalino įtarimais, kai kurie daiktai galėjo būti iš savivaldybės įsigytos Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcijos. Savivaldybė daiktus išsivežė ir po savaitės vertinimų, patvirtinus, jog daiktai priklauso fondui, antradienį juos grąžino. Administracijos direktorius Povilas Poderskis atsiprašė už savivaldybės skubotus veiksmus.

A. Zuokienė antradienį tikino tik informavusi apie radinį savivaldybę siekdama, kad daiktai būtų įvertinti ekspertų, bet nesitikėjo, kad savivaldybė juos pasiims, o vėliau – parveš atgal. Ji stebisi abiem veiksmais.

„Nežinau, kodėl – reikia klausti administracijos. Aš jų vietoje niekada nebūčiau taip dariusi, nebūčiau ir paėmusi (...). Tai, kad atvažiuos mašina ir išsiveš viską per pusvalandį – aš tikrai šito nesitikėjau“, – tvirtino politikė.

Patalpos užplombuotos, daiktus vertins ekspertai

Antradienio popietę BNS A. Zuokienė sakė, jog kreipėsi į policiją, kuri „paėmė visus parodymus, uždarė tą kolekciją „BNA grupės“ patalpose“. Ji tvirtina pati mačiusi tarp daiktų J. Meko susirašinėjimus, vaizdo kasetes, Lietuvos kino studijos kino juostas, piešinius.

„Manau, kad aš gausiu orderį tiems daiktams tiesiog inventorizuoti. Nes šiam serialui jau reikia padėti tašką. Nes jei nėra, kas inventorizuos, aš pati tai padarysiu – galėsiu būti kilnotoja, samdysiu ekspertus (...). Ką toliau nuspręsime daryti su policija, matyt, tai yra kitos dienos klausimas“, – teigė A. Zuokienė.

Ji sakė suskaičiavusi iš viso per 150 dėžių, kurias grąžino savivaldybė, o ant 140-ies jų nėra nurodytas joks adresatas.

Ji sakė pirmadienį registravusis J. Meko fondo dalininke – šio privataus fondo steigime 2008-aisiais ji dalyvavo kaip tuometinė įmonės „Azzara“ direktorė.

A. Zuokienė taip pat tvirtino, jog artimiausiu metu kvies savo vadovaujamą Vilniaus savivaldybės Kontrolės komitetą „į posėdį šita tema“, siekiant išsiaiškinti, ar prieš dešimtmetį savivaldybės įsigyta kolekcija buvo išsamiai apskaityta. Ji sako kol kas neradusi „nė vieno žmogaus ar dokumento, kuris tai patvirtintų“.

„Turiu informacijos, kad dalis daiktų iškeliavo kitais adresais, kuomet J. Meko vizualiųjų menų centras išsikraustė iš „Vilniaus vartų“, į sandėlį netoli oro uosto“, – užsiminė ji.

Politikė taip pat kelia klausimus, kodėl J. Meko centras nerengia parodų skirtose patalpose Užupyje, nors „turi pakankamai žmonių“ tam daryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saule

Saule portretas
Geda Zuokienei, visai Lietuvai parode savo tikrą veidą. Apsijuoke konkreciai moteriškė, visi juokiasi.

Manau

Manau portretas
Kad išryškėjo jos veidelis,po šypsena paslėpta kandi gyvatė.Biauru ir skaityti apie jos poelgius.Ir kaip jai negėda ?

visas

visas portretas
sis cirkas kad nesest i kaliuze.....
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių