Pereiti į pagrindinį turinį

Žvaigždžių istoriją vejasi herbai

2008-10-18 09:00
Žvaigždžių istoriją vejasi herbai
Žvaigždžių istoriją vejasi herbai / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Vytauto Didžiojo tiltas, sunkiai atsikratęs sovietinėmis žvaigždėmis papuoštų turėklų, išgyvena panašią herbų istoriją.

Sovietmetis Vytautui netinka

"Kauno miesto taryba nusprendė išmontuoti ant Vytauto Didžiojo tilto pilonų esančius bareljefus su sovietiniais simboliais. Manęs paprašė pasiūlyti, ką įrengti vietoj jų. Susitikus su Kultūros vertybių departamento atstovais, šie pareiškė, kad bareljefai yra saugotini ir nepritarė,  kad jie būtų išmontuoti. Tiltas yra įtrauktas į Kultūros vertybių sąrašą", – "Kauno dienai" dėstė architektas Rimvydas Palys, Vytauto Didžiojo tilto rekonstrukcijos autorius.

Architekto nuomone, kol tiltui nebuvo sugrąžintas Vytauto Didžiojo vardas, LTSR herbas ir žvaigždės ant pilonų gal ir galėjo likti. Naujasis vardas su sovietiniais reliktais nedera.
Kultūros paveldo departamentas pritarė, kad bareljefai galėtų būti uždengti. R.Palys ironiškai prisiminė, kai, atkūrus nepriklausomybę, jie taip pat buvo uždengti, tilto bokštai atrodė lyg su tvarsčiais.

Bareljefų likimą R.Palys siūlė spręsti dar prieš tilto rekonstrukciją. "Taip pat buvau numatęs įrengti bokštų laikrodžius nuo Aleksoto ir Senamiesčio pusės. Tai buvo įtraukta į projektą. Kodėl laikrodžių neįrengė – nežinau, gal lėšas taupė?"– svarstė architektas.

Neseniai pasigirdo siūlymų uždengus sovietinius bareljefus jų vietoje pavaizduoti Kauno simbolį arba įrašyti užrašą "Kauno miestui – 600 metų". "Tai tas pats, kas Stalino skulptūros galvą pakeisti kunigaikščio Vytauto Didžiojo galva", – palygino architektas.
R.Palys sakė, kad šiuo metu savivaldybė ieško būdų, kaip išspręsti keblų sovietinių bareljefų likimo klausimą.

Plokštumas, kuriose įmontuoti bareljefai, R.Palys kartu su kolega Jonu Audėjaičiu siūlo apšviesti neonine melsva šviesa, derėsiančia prie tilto šviestuvų, laikrodžiai čia taip pat tiktų.

Ilgisi senųjų turėklų

"Objekto laupymas gabalais – nėra didelės kultūros ir išsilavinimo požymis. Bareljefo uždengimas – būtų kompromisinis variantas, nežalojant objekto fizine prasme", – komentavo Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas. Jo įsitikinimu, bareljefai su LTSR herbu nepažeidžia įstatymo, draudžiančio viešose vietose demonstruoti komunistinius bei fašistinius simbolius ir pateikė kitą panašų pavyzdį – Vilniaus Žaliojo tilto skulptūras, taip pat menančias sovietmetį.

Ar pridengus bareljefus tilto pilonai galėtų būti pagražinti, pasak L.Tarbūno, būtų svarstoma gavus konkrečius projektinius pasiūlymus.

Paveldo specialistas apgailestavo, kad šis tiltas neteko senųjų turėklų. "Mano asmenine nuomone, naujieji turėklai tilto nepuošia. Kaip turėklai galbūt jie ir geri, tačiau jie ne vietoje. Tiltas netekęs dalies pirminių, vertingųjų savybių", – argumentavo L.Tarbūnas.

Techninė vertybė palaidota

R.Palys priminė, kad šio tilto vertingiausioji savybė ne sovietiniai simboliai, bet unikali pakeliamoji vidurinė tilto dalis. "Reikalavau, kad ji būtų išsaugota ir atstatyta – tai būtų vienintelis Lietuvoje išlikęs pakeliamasis tiltas. Pakeliama tilto dalis būtų puiki atrakcija miesto švenčių progomis", – įsivaizdavo architektas.

L.Tarbūnas atkirto, kad pakeliamoji dalis neišsaugota jau anksčiau, ją atstatyti esą būtų sudėtinga techniškai. Be to, ji esą nelabai reikalinga miestui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų