Advokatas: STT iš pradžių pateko į E. Masiulio automobilį, tik po to gavo teismo sankciją

Buvusio Seimo nario ir liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio advokatas sako, kad tirdami galimą korupciją 2016-aisiais Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai į jo ginamojo automobilį, kuriame rado alkoholio dėžutėje paslėptus 90 tūkstančius eurų, pateko anksčiau, nei gavo tam teismo leidimą.

„Pareigūnai iš pradžių atliko neteisėtą patekimą, o tik paskui kreipėsi sankcijos“, – sakė advokatas Ruslanas Boiko. Jis trečiadienį tęsė savo ginamąją kalbą Lietuvos apeliaciniame teisme, „MG Baltic“, pakeitusios pavadinimą į „MG grupė“ politinės korupcijos byloje.

Prokuratūra laikosi pozicijos, kad 2016 metų gegužę tuometinis politikas E. Masiulis minėtus pinigus gavo iš koncerno buvusio viceprezidento Raimondo Kurlianskio kaip kyšį, kaltintojas siekia už tai nuteisti ir E. Masiulį, ir R. Kurlianskį.

Pareigūnai iš pradžių atliko neteisėtą patekimą, o tik paskui kreipėsi sankcijos.

„Neproporcingai taikyti kriminalinės žvalgybos veiksmai. Akivaizdu, kad pareigūnai veikė neteisėtai, todėl šiais duomenimis negalima remtis nuosprendyje“, – per posėdį sakė advokatas R. Boiko.

Jis teigė, kad pareigūnai leidimą sekti Seimo narį gavo iš Šiaulių apygardos teismo.

Pasak jo, kreipdamiesi į teismą, pareigūnai nurodė, kad tyrimo metu gauta informacijos, jog 2016 metų gegužės 10 dieną R. Kurlianskis E. Masiuliui galimai duos kyšį, jis gali būti užmaskuotas, gavęs kyšį, E. Masiulis tikriausiai negrįš į darbą ir pinigus paliks mašinoje.

„Iš kur pareigūnai gavo informacijos, kad kyšis bus užmaskuotas butelyje ar dėžutėje? Iš kur žinojo būsimą susitikimo vietą? Juk ir butelis gali būti kyšis“, – kalbėjo advokatas.

„Atlikę neteisėtą sekimą tik paskui kreipėsi sankcijos“, – sakė R. Boiko, pridūręs, kad neteisėtai buvo klausytasi išteisintųjų pokalbių, jie neteisėtai buvo sekami kavinėse.

Jis sako, kad STT pareigūnai į E. Masiulio automobilį „Honda CRV“ 2016 metų gegužę pateko du kartus –  iš pradžių jie ant galinės sėdynės rado 16 tūkst. eurų, vėliau bagažinėje rado 90 tūkst. eurų.

Advokatas teigė, kad pareigūnų surinkti duomenys negali būti pripažinti įrodymais, nes gauti ne įstatymo tvarka, teisėsaugininkai šiurkščiai pažeidė išteisintųjų teises, veikė tendencingai ir šališkai bei selektyviai atrinko duomenis.

Pasak R. Boiko, pas E. Masiulį rastų pinigų skaičiavimas ir žymėjimas neatitiko teismų praktikos.

Bylos duomenimis, iš viso per kratas 2016 metų gegužę pas tuometinį Liberalą sąjūdžio lyderį E. Masiulį rasta 242,4 tūkst. eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1,6 tūkst. JAV dolerių. Pasak bylos, 90 tūkst. eurų ir degtinės butelį R. Kurlianskis E. Masiuliui perdavė 2016 metų gegužės 10 dieną automobilyje.

Pernai balandį skelbdamas išteisinamąjį nuosprendį šioje politinės korupcijos byloje Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad R. Kurlianskio perduoti pinigai E. Masiuliui yra paskola, o alkoholio butelis – dovana, bet ne kyšis.

Po šių per kratą rastų pinigų ir surinkus kitus įrodymus E. Masiulis, R. Kurlianskis ir kiti žinomi politiniai veikėjai sulaukė įtarimų korupcija.

E. Masiulis anksčiau yra teigęs, kad iš R. Kurlianskio pinigus pasiskolino, norėdamas investuoti į nekilnojamąjį turtą.

Prokuratūra su šiuo išteisinamuoju nuosprendžiu nesutiko ir jį apskundė.

Anksčiau kalbėdamas prokuroras Justas Laucius sakė, kad paskolos raštelį E. Masiulis teisėsaugai pateikė tik 2016 metų rugsėjo 2 dieną, nepaisant to, kad anksčiau ne kartą buvo prašytas paaiškinti pas jį rastų pinigų kilmę.

Prokuroro teigimu, iš anksto tartasi dėl kyšio sumos, perdavimo laiko, vietos, būdo – buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis ir tuometinis Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis iš anksto sutarė, kad su grynaisiais pinigais bus perduotas alkoholinio gėrimo butelis.

Prokuroras tvirtina, kad paskolos rašteliu kaltinamieji siekė užmaskuoti nusikaltimą, todėl jis neturi teisinės reikšmės.

J. Laucius teigė, kad buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis tiek pinigais papirkdamas, tiek siūlydamas politikams paslaugas siekė koncernui palankių teisės aktų priėmimo ar valstybės užsakymų. Jis tai darė aktyviais veiksmais – susitikdamas su tarnautojais, politikais ir prašydamas jų priimti atitinkamą sprendimą, stebėdamas posėdžius, kuriuose svarstyti projektai.

Kadenciją baigęs STT vadovas Žydrūnas Bartkus anksčiau yra sakęs, kad „MG Baltic“ byla „yra lakmuso popierėlis, kaip Lietuva vertina korupciją, kokios maksimalios bausmės, kokį maksimalų atsaką valstybė gali duoti, tai žinutė mums visiems, žinutė privačiam, viešajam sektoriui, bus galima įsivaizduoti, kokia maksimali bausmė skiriama už korupcinį nusikaltimą“.

Apeliacinis teismas „MG grupės“ byloje iš viso nagrinėja keturis skundus. Visus kaltinamuosius išteisinusį pirmos instancijos teismo nuosprendį be J. Lauciaus apskundė E. Masiulio gynėjas, du skundus pateikė R. Kurlianskio advokatai.

Išteisintieji prašo teismo netinkamais pripažinti žvalgybos surinktus duomenis.

Vilniaus apygardos teismas visus kaltinamuosius prieš metus – pernai balandžio 19 dieną – išteisino kaip nepadariusius veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na taip

Na taip portretas
Dieve, koks absurdas įstatymuose, kuriais remiasi advokatas, tipo jei sekimas ir patekimas į automobilį buvo nelegalus-nesankcionuotas, tai ky6šs vadinasi yra legalus ir reikia išteisinti. Iki visiško absurdo nueisime, net gyventi baisu kokioj sukčių šaly gyvename. Ar ne laikas pataisyti įstatymą, jei pasiteisina ir išaiškinama kyšininkavimas ar kitoks nusikaltimas, tai kad nespėjo gauti sankcijos, tegu galioja.

Gerai sumokėk advoktui,

Gerai sumokėk advoktui, portretas
tai jis net STT pavers nusikalstamu sambūriu...

švinius

švinius portretas
kiauliasnukis korumpuotas turi būti nuteistas, nes tauta mato, kad tokie neseda o tai didžiulė korupcija teismuose tada.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių