Buvę Seimo nariai išteisinti dėl piketo prie prokuroro namų

Vilniaus apygardos teismas dėl trukdymo prokuroro veiklai išteisino buvusius Seimo narius „tvarkiečius“ Kęstą Komskį ir Valdą Vasiliauską.

Ketvirtadienį paskelbtu teismo nuosprendžiu abu išteisinti kaip nepadarę veikos, turinčios šio nusikaltimo požymių.

„Teisėjų nuomone, jų veiksmuose nėra nusikaltimo sudėties“, - sakė teisėjas Audrius Cininas.

Piketas prie tuometinio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento vadovo Irmanto Mikelionio namų vyko 2016 metų kovo 2 dieną.

Buvusiems Seimo „tvarkiečiams“ K. Komskiui ir V. Vasiliauskui baudžiamojoje byloje buvo pateikti kaltinimai dėl trukdymo prokuroro veiklai. Už tai Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Teisėjas A. Cininas atkreipė dėmesį, kad pikete dalyvavo aštuoni žmonės, todėl jam specialaus leidimo nereikėjo. Be to, pasak teisėjo, I. Mikelionis pats asmeniškai bylos, dėl kurios, kaip manoma, vyko piketas, netyrė.

Išteisinamajame nuosprendyje taip pat minima teisė laisvai reikšti savo mintis ir įsitikinimus, remiamasi Lietuvos teismų ir Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) praktika.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Vilniaus apylinkės prokuratūra prašė teismo du buvusius Seimo narius  pripažinti kaltais ir skirti po 12,5 tūkst. eurų baudas.

K. Komskis ir V. Vasiliauskas savo kaltę neigė ir sakė esantys nepagrįstai persekiojami dėl savo pilietinės pozicijos.

Prokuratūra piketą siejo su vienos baudžiamosios bylos tyrimo veiksmais. Šioje byloje prokuratūra buvo nusprendusi prašyti Europos Parlamentą panaikinti tuometinio partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę galimos korupcijos byloje.

Prokuratūros manymu, piketu buvo sukeltas nesaugumo jausmas I. Mikelionio šeimai. V. Vasiliauskas su I. Mikelionio sutuoktine anksčiau yra dirbę toje pačioje darbovietėje, todėl žinojo šeiminę padėtį, nepilnamečius vaikus.

„Mes tikrai stengėmės pedantiškai vykdyti įstatymus. Mes tik kritikavome, o asmeniškai nei I. Mikelionio, nei I. Mikelionio šeimos įžeisti nenorėjome. Aš galvoju, kad pasiekėme savo, nes I, Mikelionio antrai kadencijai visgi nepaskyrė, manau, kad prisidėjome prie to“, – žurnalistams po nuosprendžio sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdybos narys K. Komskis.

Tuo metu V. Vasiliauskas stebėjosi prokuroro pasiūlyta bausme.

„Pagal teismų praktiką, už korupciją vidurkis 4,5 tūkstančio eurų. Tai mums siūlė tris kartus didesnę bausmę. Vadinasi, prokuroro ramybė brangiai kainuoja Lietuvoje“, – sakė V. Vasiliauskas.

Išteisintieji sakė, kad jei būtų gavę baudos bent 100 eurų, būtų kreipęsi į EŽTT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių