Lytinės orientacijos išprovokuoto smurto detektyve – kol kas klausimų daugiau nei atsakymų

Sostinėje įžeidimų dėl seksualinės orientacijos sulaukęs ir su savo vaikinu, kaip teigia, išpuolio aukomis tapęs dainininkas Gražvydas Sidiniauskas praėjus dienai po įvykio oficialiai kreipėsi į pareigūnus. Pastarieji aiškinasi incidento aplinkybes, bet klausimų čia kol kas daugiau nei atsakymų.

„Dabar visa medžiaga dėl viešosios tvarkos pažeidimo yra perduota Vilniaus miesto trečiajam policijos komisariatui. Pavesta patikslinti įvykio aplinkybes. Pareigūnai bando susisiekti su nukentėjusiaisiais, bet nesėkmingai – niekas neatsiliepia. Procesas vyksta, bet kol kas ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas. Mes turime dešimt dienų įvykio aplinkybių patikslinimui, tuomet bus priimtas sprendimas – pradėti ikiteisminį tyrimą arba ne“, – pirmadienį portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Julija Samorokovskaja.

Nepažįstamųjų priekabės

Įvykio, paženklinusio G. Sidiniausko ir jo širdies draugo Darreno veidus krauju, karuselė užsisuko praėjusį penktadienį Vilniaus stoties mikrorajone, kai jiedu, grįžę iš Žiežmarių, į viešojo transporto stotelę nuėjo laukti savo autobuso ir nusprendė parūkyti. Kaip pasakojo dainininkas, pastarasis momentas buvo lemtingas.

Tai ką, jūs – vaivorykštiniai? Netvirkinkite mūsų šeimų vaikų.

„Žinau, kad prie stotelių nerūkoma, todėl aš ir mano vaikinas rūkėme nutolę 20 metrų, kaip ir visur parašyta. Prie mūsų priėjo mergina ir paklausė: „Ko jūs čia rūkote, vaivorykštiniai?“. Pasakiau, kad rūkydami mes nekeliame jokių problemų, palikite mus ramybėje, ko prie mūsų lendate? Darrenui angliškai tarstelėjau, kad girdėjau neapykantos kalbą. Staiga prie mūsų atėjo ir vyriškis, vilkintis į karišką panašią aprangą. Priėjo ir emocingai paklausė: „Tai ką, jūs – vaivorykštiniai? Netvirkinkite mūsų šeimų vaikų“. Nieko jam neatsakiau, tačiau Darrenui pasakiau, kad mes turime įlipti į pirmą pasitaikiusį autobusą, nes tikrai turėsime nemalonumų. Vos tik atvažiavo autobusas ir pradėjome eiti, gavau pirmą smūgį“, – atviravo dainininkas“, – detalizavo dainininkas.

Gražvydas Sidiniauskas po išpuolio/Asmeninio archyvo nuotr.

Spardė ir širdies draugą

Po smūgio į sprandą pašnekovas teigė praradęs sąmonę. Kai ją atgavo, G. Sidiniauskas sakė matęs iš viso ne du, o jau tris asmenis, spardančius jo vaikiną, – merginą ir du vyrus, kuriems galėtų būti apie 30 metų. „Aplink girdėjau riksmus. Iš pradžių nesupratau, kas vyksta, ir pagautas afekto būsenos bėgau link jų. Gavau antrą smūgį. Kai atsipeikėjau, pamačiau, kad tų asmenų jau nebėra, o Darrenas guli gatvėje. Pakėliau jį, pasodinau ant šaligatvio ir iškviečiau policiją“, – kalbėjo žinomas vyras.

Širdies draugą palikęs sėdėti ant šaligatvio, atvykus policijos ekipažui, G. Sidiniauskas sakė nuėjęs jiems papasakoti, kas įvyko. Tačiau iš pastarųjų išgirdo įtarimus, kad tiek jis, tiek Darrenas – neblaivūs. Nors, portalo žurnalistams dainininkas tvirtino, kad jiedu tikrai buvo blaivūs. Pasak jo, kai pareigūnai išgirdo incidento versiją, pradėjo juoktis ir paklausė, ar vyrams reikia medikų pagalbos.

Darrenas po išpuolio/Asmeninio archyvo nuotr.

G. Sidiniauskas neslėpė – jaudinosi dėl savo vaikino sveikatos, todėl medikus iškviesti paprašė. Tačiau po apžiūros jiedu į ligoninę vykti atsisakė. „Darrenas buvo ištiktas šoko ir sakė, kad nori namo, todėl pasakiau: „Jei žmogus nori namo, aš tikrai nevešiu jo į ligoninę“. Aš irgi norėjau pabėgti nuo to, ką mes patyrėme. Tai yra nežmogiška ir nežinau, kaip tai gali vykti XXI amžiuje. Einame ne tuo keliu“, – stebėjosi į nemalonų incidentą patekęs dainininkas.

Jis teigė iki šiol jaučiantis liekamuosius reiškinius – skausmą sprande ir liežuvyje, kurį krisdamas po smūgio veikiausiai prisikando. O jo vaikinui labai skauda nugarą, likę randai ant kelių ir alkūnių, manoma, kad skilo ir kaulas. Tačiau tai patvirtins arba paneigs sveikatos tyrimai, kuriuos jiedu artimiausiu metu planuoja atlikti.

Pranešimas apie masines muštynes

Pasak Vilniaus apskrities VPK atstovės J. Samorokovskajos, pirminiame pranešime, kurį nelaimės dieną gavo Bendrasis pagalbos centras (BPC), akcentuota, kad priešais geležinkelio stotį mušasi apie dešimt žmonių. Tokią informaciją esą jiems pranešė pašalinis asmuo.

Tačiau į įvykio vietą atvykę du policijos pareigūnų ekipažai čia rado ne dešimt asmenų, o du galimus nukentėjusiuosius  – G. Sidiniauską ir jo širdies draugą Darreną. Pašnekovės teigimu, aiškinantis aplinkybes, incidento vietoje buvo ir liudininkas, kuris paaiškino matęs, kad minėti du vyrai prisikabino prie moters autobusų stotelėje ir ją pastūmė. O priėjęs šios moters vyras pastūmė juos ir šie nukrito. Vyras ir moteris išvažiavo autobusu.

Blaivumo netikrino

Įdomu tai, kad nors žiniasklaidoje Policijos departamento eskaluota, kad G. Sidiniauskas ir jo vaikinas Darrenas incidento dieną „buvo galimai neblaivūs, nesugebėjo paaiškinti, kas nutiko“.

Tačiau pirmadienį Vilniaus apskrities VPK atstovės paprašius patikslinti pastarojo teiginio realumą, paaiškėjo, kad, remiantis pirmine informacija, kuri pateikta policijos registruojamų įvykių registre, minėtų asmenų blaivumas vis dėlto nebuvo tikrintas. Kaip teigė pašnekovė, tai esą nėra svarbi aplinkybė, jei ateityje ir bus nuspręsta dėl įvykio pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pareigūnai šiuos asmenis apklaus. Bus apklaustas liudininkas ir, galimai, dar pranešėjas. Galbūt ten yra kameros. Gal jų pagalba bus galima išsiaiškinti, kas juos užpuolė.

„Vadovaujantis dabar turima informacija jie (G. Sidiniauskas ir Darrenas – aut. past.), yra galimai nukentėję žmonės, nes turėjo pretenzijų ir jas išreiškė policijai. Šeštadienį per epolicija.lt buvo gautas jų skundas. Pareigūnai šiuos asmenis apklaus. Bus apklaustas liudininkas ir, galimai, dar pranešėjas. Galbūt ten yra kameros. Gal jų pagalba bus galima išsiaiškinti, kas juos užpuolė, – pažįstami, ar nepažįstami, čia – tyrimo eiga“, – aiškino J. Samorokovskaja.

Ji pridūrė, kad ne visada atvykę į iškvietimą pareigūnai pirmiausia tikrina asmenų blaivumą. Tai nustebino ir G. Sidiniauską. „Tai kodėl pareigūnai nepatikrino mūsų blaivumo ir, jei tikrai būtume neblaivūs, neišrašė baudų?“ – pasipiktinęs Policijos departamento žiniasklaidai pateikta informacija sekmadienį kalbėdamasis su portalo kauno.diena.lt žurnalistais retoriškai klausė dainininkas.

„O už ką jiems baudą? Atvykus pareigūnams, įtariamų mušeikų nebuvo, buvo tik du nukentėję asmenys. Jie sakė, kad juos sumušė. Jeigu jie būtų įtariamieji, tai, aš įsivaizduoju, kad juos turėtų tikrinti, ar jie tuos veiksmus atliko blaivūs, ar ne“, – tarstelėjo J. Samorokovskaja.

Kodėl neapklausė areštinėje?

Kodėl G. Sidiniauskas ir jo draugas nebuvo apklausti areštinėje rugpjūčio 6-osios vakarą? – pasiteiravome. „Pagal pirminę informaciją, kuri yra papildoma informacija apie patikrinimą, parašyta: „Vyrai, jei turės pretenzijų, kreipsis asmeniškai į policiją“. Bendravimas vis tiek vyko. Nepamirškime to, kad pareigūnai, važiuodami į iškvietimą, turi prie uniformos tvirtinamas kameras (ang. body camera – aut. past.), kurios būna įjungtos. Jei bus pradėtas ikiteisminis tyrimas, tai ši medžiaga bus pridėta. Galbūt per pokalbį buvo nuspręsta, kad galimai nukentėję asmenys, kreipsis į pareigūnus savarankiškai“, – svarstė Vilniaus apskrities VPK atstovė.

Pašnekovės teigimu, pareigūnai, atvykę į įvykio vietą, gali priimti pareiškimą arba vietoje, arba kitą dieną, arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą epolicija.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Mažai 3,14rai gavo, reikėjo daugiau rudasias išspardyti!

Matyt

Matyt portretas
Matyt mazai gavo jei skundziasi taip liaudyje sakoma o lietuvoje noekas uz dyka i snuki neduoda

Anonimas

Anonimas portretas
A North Belfast man has been victim to a homophobic attack in Lithuania's capital. Darren Crozier, 28, from the Crumlin Road area, travelled to Vilnius on July 29 to visit his partner, Gražvydas (Grazzy) Sidiniauskas, who lives on the outskirts of the capital city. Just before 10pm on Friday night, the pair were waiting on a bus home when they were approached by two men and a woman who went on to first verbally assault them. After attempting to diffuse the situation by moving away from the bus stop, they returned later to see the group hadn't moved. They approached Grazzy and Darren once again, and started to get violent. Speaking to Belfast Live about the ordeal, Darren said he "wasn't expecting to get attacked at the bus stop."
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių