Profesinė sąjunga protestavo dėl ikiteisminio tyrimo, kurį sieja su kritika

Antradienį prie Kalėjimų departamento ir prokuratūros protesto akciją surengusi Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga siekia atkreipti dėmesį į ikiteisminį tyrimą, jų teigimu, pradėtą dėl kritikos departamento Kriminalinei žvalgybai.

Kaip BNS sakė profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas, keliolikos žmonių grupė nuvyko prie Kalėjimų departamento, kur susitiko su direktoriaus pavaduotoju Gintautu Šarausku ir įteikė Konstituciją.

„Įteikėme mes jam Konstituciją, norėdami priminti, kad demokratinėje valstybėje gyvename ir kad demokratijoje yra toks principas, kad mes galime laisvai reikšti savo nuomonę ir įsitikinimus“, – sakė profesinės sąjungos atstovas.

Vėliau jie Generalinėje prokuratūroje pateikė skundą, reikalaudami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl trukdymo profesinei sąjungai.

„Šiuo ikiteisminiu tyrimu jie siekia mums apriboti laisvę, paima vidaus dokumentus, kad mes nevykdytume savo veiklos“, – sakė V. Jagminas.

Teisėsauga skelbė, jog krata Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos skyriuje atlikta atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir dokumento klastojimo.

Profesinės sąjungos atstovai yra įsitikinę, jog ikiteisminis tyrimas ir prieš dvi savaites atlikta krata yra susiję su jų reiškiama kritika Kalėjimų departamento Kriminalinei žvalgybai.

Pasak V. Jagmino, teisėsauga jiems neteikia duomenų apie tai, dėl ko tyrimas atliekamas, taip pat neaišku, kokių suklastotų dokumentų ieškojo kratą atlikę pareigūnai.

„Tai būtent yra kišimasis arba bandymas ieškoti, sakykime, prie ko galima prisikabinti prie profesinės sąjungos“, – mano profesinės sąjungos vadovas.

„Jeigu jūs ateinate paimti dokumentų suklastotų, jūs turite žinoti, koks dokumentas yra suklastotas“, – teigė jis.

Pasak jo, situaciją apsunkina ir tai, jog profesinė sąjunga ikiteisminiame tyrime neturi jokio statuso, todėl negali skųsti atliekamų veiksmų.

„Tai yra jautrus klausimas, reputacija. Profesinė sąjunga nėra kažkoks organizuota nusikalstama grupuotė“, – pabrėžė V. Jagminas.

Teisėsauga: veiksmai nėra nukreipti prieš profesinę sąjungą

Kalėjimų departamentas antradienį išplatino pranešimą, kuriame pabrėžiama, jog kriminalinės žvalgybos pareigūnų atliekamas ikiteisminis tyrimas nėra nukreiptas prieš profesinių sąjungų veiklą.

„Tiriama galimai nusikalstama veika, o ne profesinių sąjungų veikla, todėl akcentuojame, kad kriminalinės žvalgybos pareigūnų atliekami veiksmai ikiteisminiame tyrime nėra nukreipti į profesinių sąjungų veiklą“, – teigia departamentas.

Departamento vadovybė, pasak pranešimo, kviečia protesto dalyvius bendradarbiauti ir palaikyti konstruktyvų dialogą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius teigia, jog atliekant tyrimą siekiama patikrinti turimą informaciją.

„Tiesiog tikriname tuos duomenis, kurie buvo gauti pačioje pradžioje“, – BNS sakė jis.

Ikiteisminiame tyrime įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti.

Profesinė sąjunga anksčiau kritikavo teisėsaugą už tai, kad krata nebuvo sankcionuota teismo, bet, prokuroro teigimu, neatidėliotinos kratos būtinumą teismas vėliau patvirtino.

„Teismas patvirtino kratos teisėtumą, pripažino, kad viskas padaryta teisingai“, – antradienį sakė prokuroras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių