„Zero live show“ byla: teisme pasirodė ir šaukimo negavęs E. Vėlyvis

Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmai antradienį pradėjo nagrinėti bylą dėl „Zero live show“ reklamos Turgelių miestelio bažnyčioje.

Į teismo posėdį atvyko visi kaltinamieji aktoriai Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis, Ainis Storpirštis ir režisierius Emilis Vėlyvis.

Anksčiau buvo pranešta, kad neaišku, ar numatytas posėdis įvyks, nes nepavyko įteikti šaukimo atvykti režisieriui E. Vėlyviui.

Jie kaltais neprisipažino, o E. Vėlyvis pridūrė, kad pamaldos sutrikdytos nebuvo. 

Aktoriai ir režisierius kaltinami sąmoningu apeigų bažnyčioje sutrikdymu per praėjusių metų rugpjūtį vykusią Žolinės šventę. Šie maldos namai yra gausiai lankomi lenkų tautybės tikinčiųjų.

Į Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai V. Cololo, M. Papinigis ir A. Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie spalio mėnesį „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino suktines, taip galimai sutrikdydami religinės bendruomenės apeigas.

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.

Už trukdymą atlikti religines apeigas ar iškilmes gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Prokuroras Stanislavas Barsulas žurnalistams sakė, kad faktinės bylos aplinkybės paaiškės vėliau, nes dabar nagrinėjimas tik prasidėjęs. Kaltinimas yra suformuluotas taip, kad aktoriai sutrikdė apeigas.

„Mišios yra viena iš apeigų dalių. Buvo sutrikdyta ir bendra rožinio malda ir išpažinties sakramentas. Tai, kad jie išėjo iki 9.00 val. (mišių pradžios – BNS) neapima pačių apeigų“, – teigė prokuroras.

„Taip elgtis nenormalu“

Apie pusę tūkstančio gyventojų turintys Turgeliai iki šiol su nuoskauda prisimena incidentą pernai rugpjūtį.

Bažnyčioje tuo metu buvusi 69-ių vietinė Jadvyga Galvis prisimena, kad įžengus nepažįstamiems vyrams pasimetė.

„Jie atėjo, bet net kunigui neprisistatė. Mes negirdėjom, ką jie sako, mes pasimetėm, nes nežinojome kas jie tokie“, – BNS sakė pensininkė.

Ji tvirtino, kad tokį pasirodymą reikia daryti kitoje vietoje. Tuo metu bažnyčia buvo pilna žmonių, pamaldose dalyvavo ir svečiai iš Lenkijos.

„Jie galėjo bent prisistatyti, o ne sėsti į mašiną ir išvažiuoti“, – kalbėjo Turgelių gyventoja.

55 metų Marijanas Sikanskis pats įvykio nematė, bet mano, kad maldos namuose rengti tokius pasirodymus nedera.

„Taip elgtis nenormalu, nes visi ateina melstis, o čia daro kažkokį šou“, – teigė bedarbis.

Norėjo atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas

Per apklausą režisierius E. Vėlyvis teigė, kad jis buvo idėjos autorius.

„Sukūriau visą koncepciją, kurioje sudalyvavo mano kolegos, noriu pabrėžti, kad idėjos turinyje nebuvo nei užuominų, nei minčių apie tuos kaltinimus, kuriuos išgirdome iš prokuroro. (...) Neturėjome jokio tikslo sutrikdyti apeigas, pažeisti tikinčiųjų laisves“, – teigė režisierius.

Mes norėjome atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas.

Anot jo, ši meninė akcija negalėjo sutrikdyti apeigų.

E. Vėlyvis teigė, kad performansas susijęs su didelėmis dvasininkijos problemomis. Anot jo, 2018 metais buvo kilę dvasininkų pedofilijos skandalų Lenkijoje, todėl tai tapo viena iš priežasčių, kodėl buvo pasirinkta gausiai lenkakalbių lankoma bažnyčia.

„Mes norėjome atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas“, – kalbėjo režisierius.

Leidimo iš kunigo šiai akcijai gauta nebuvo.

„Zero live show“ akcija, pasak režisieriaus, susijusi su opiomis problemomis tiek teisėsaugoje, tiek politikoje, tiek visuomenėje. Todėl šio performanso metu buvo kviečiama atvykti į organizuojamą renginį. 

„Apie tai (pedofiliją bažnyčioje – BNS) reikia daug kalbėti, (...) mes kviečiame visus prisijungti ir sakome netylėkite“, – sakė režisierius.

Sako pakėlę žmonėms nuotaiką

E. Vėlyvis teigė, kad jų pasirodymas bažnyčioje pakėlė žmonėms nuotaiką, atkreipė tikinčiųjų dėmesį.

Likę aktoriai taip pat tvirtino nenorėję įžeisti į bažnyčią susirinkusių žmonių.

V. Cololo teigė, kad jokiais būdais nebuvo siekiama paveikti žmones ar vykusią šventę.

Žmonės šypsojosi, vaikai išsitraukė telefonus fotografavo ar filmavo, visi klausėsi. Žmonės nieko nesakė, klausėsi, žvengė.

„Aš visus pasveikinau su Žolinių švente, pakviečiau visus į renginį, nes žinojau, kad šiuo performansu nespėsime visko pasakyti. (...) Savo veiksmuose mes matėme tik gerą, teisingą darbą“, – sakė aktorius.

Jis teigė, kad po pasirodymo bažnyčioje gavo tiek palaikančių žinučių, tiek grasinimų.

„Mano manymu, mes pakėlėme žmonėms nuotaiką. Padarėme gal šiek tiek didesnį gėrį, nei galėjome“, – pabrėžė V. Cololo.

Siekė pabrėžti amoralumą

„Mes buvom apsirengę liturginiais rūbais, o ant mano veido buvo „Džokerio“ personažo kaukė“, – kalbėjo A. Storpirštis.

Jis pabrėžė, kad „Džokerio“ kaukė ir liturginiai rūbai yra labai aiškiai susiję su amoralumu.

„Aš mažai praktikuojantis, bet tikintis žmogus, (...) man atrodo, kad išeidamas priklaupiau. Žmonės šypsojosi, vaikai išsitraukė telefonus fotografavo ar filmavo, visi klausėsi. (...) Žmonės nieko nesakė, klausėsi, žvengė“, – pridūrė aktorius.

Anot A. Storpirščio, pasirodymo metu tekste nebuvo jokių įžeidžiančių žodžių. Suktinių dalinimas bažnyčioje taip pat turėjo pabrėžti amoralumą.

Aktorius M. Papinigis teigė, kad neturi ką daugiau pridurti ir sutinka su E. Vėlyvio duotais parodymais bei pabrėžė, kad pasirodymas buvo skirtas sukelti diskusiją ir pabrėžti problemas bažnyčioje.

Jis teigė, kad įeidamas į bažnyčią persižegnojo, bet išeinant to nepadarė.

„Širdyje persižegnojau“, – sakė M. Papinigis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas portretas
Visiški degradai įr tustybesb

Safyras

Safyras portretas
Kai prastai išsilavinę žmonės nesugeba nieko prasmingo sukurti scenoje , tai bando į save atkreipti dėmesį bet kaip. Nusikaltėlius turi teisti ne aktoriai ar režisieriai , jie gali tik savo meno jėga parodyti žmogaus daromas klaidas, atkreipti dėmesį į problemas, o ne bažnyčioje vaidinti klounus. Nieko keisto, kad Lietuvoje kultūra nusirito iki tokio žemo lygio, kai į sceną ateina ne talentai, bet tik pinigai... Įdomu, ką veikia žmonės muzikos mokyklose, šokių studijose ar dramos būreliuose, kad užaugina tokius nevykusius talentus. Net įgarsinti kino filmus nesugebama, o juk vaikai, tai ne suaugę žmonės, jiems nei vardai , nei žmonių šlovė nerūpi, jie tik vertina darbo kokybę, nes juos apgauti labai sunku...

nekoncervatorius

nekoncervatorius portretas
kai rusu mergas pasodino uz relijos niekinima kasciunas reke visa gerkle kad paminamos zmoniu teises o kodel dedules ruporas dabar tyli ir gal teisina musu religijos niekintojus
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių