Teismas sušvelnino laisvės atėmimo bausmę buvusiam kontržvalgybininkui

Lietuvos apeliacinis teismas metais sutrumpino laisvės atėmimo bausmę kaltu dėl valstybės paslapties praradimo, piktnaudžiavimo, turto pasisavinimo ir dokumentų klastojimo pripažintam buvusiam Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) darbuotojui Vytautui Kavaliauskui.

Vilniaus apygardos teismas pernai rugpjūtį nuteistajam buvo skyręs realią trejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Apeliacinis teismas antradienį paskelbė, kad nuosprendį pakeičia ir V. Kavaliauskui skiria galutinę dvejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Po šio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

Bylą peržiūrėjus pagal nuteistojo skundą nuspręsta, kad jam buvo skirta per griežta bausmė.

„Atsižvelgta į asmenybę, kad jis anksčiau nebuvo teistas, nebaustas administracine tvarka, didelis darbo stažas departamente, buvo labai teigiamai charakterizuojamas, nori atlyginti žalą, ketina įsidarbinti“, – sakė teisėja Vitalija Norkūnaitė.

Jos manymu, paskyrus švelnesnę bausmę, asmuo greičiau įsilies į visuomenę, nepraras aukštos informacinių technologijų specialisto kvalifikacijos. 

Buvusiai darbovietei V. Kavaliauskas turės sumokėti beveik 1 mln. eurų – daugiau nei 888 tūkst. eurų. Pasak teisėjos, jis kol kas yra atlyginęs tik 0,27 proc. žalos.

Byla nagrinėta neviešuose teismo posėdžiuose, siekiant neatskleisti žvalgybos metodų, funkcijų ir kitos jautrios informacijos.

Kaip anksčiau skelbė Vilniaus apygardos teismas, keturi per šešerių metų laikotarpį įvykdyti nusikaltimai yra tarpusavyje susiję, žala yra pasisavinto turto vertė, nusikaltimai susiję su kriptovaliutomis.

Pagal teismo paskelbtus duomenis, kontržvalgybininkas kurį laiką buvo suimtas, jo suėmimas truko nuo 2021 metų gruodžio iki 2022 metų birželio.

Vyras trumpam buvo išvykęs į Ukrainą, bet iš jos sugrįžo pats, tuo metu jau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nuosprendžiu jam taip pat uždrausta penkerius metus dirbti žvalgybos institucijose.

Teismas taikė laikiną nuosavybės teisių apribojimą nuteistojo turtui, nuosprendyje minėtas 41 laikrodis, Ukrainos grivinos.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas yra anksčiau sakęs, kad  „nusikaltimai buvo padaryti atliekant žvalgybinį darbą, klastojant dokumentus“, tai išaiškėjo, kai buvo pavesta patikrinti per keletą metų skirtų lėšų naudojimą.

Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos yra krašto apsaugos ministrui pavaldi Krašto apsaugos sistemos institucija, vykdanti žvalgybą ir kontržvalgybą gynybos, karinėje-politinėje, karinėje-ekonominėje, karinėje-technologinėje ir karinėje-informacinėje srityse, Krašto apsaugos sistemos institucijų veiklos užsienyje srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prie musu laisves i demokratijos

prie musu laisves i demokratijos portretas
i sita skilti baisu i pakomentuot....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių