Vilniaus pareigūnų laimikis – dokumentų klastojimo laboratorija

  • Teksto dydis:

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, tyrę neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinės medžiagos kiekiu atvejį, nusprendė patikrinti turimą informaciją dėl dokumentų padirbinėjimo.

Ikiteisminis tyrimas, kaip teigiama Vilniaus apskrities policijos pranešime, pasuko netikėta linkme – šių metų sausio mėnesį buvo atlikta sėkminga operacija, kurios metu sulaikytas Vilniaus miesto gyventojas, vertęsis dokumentų klastojimu.

Lietuviški pasai, asmens tapatybės kortelės yra paklausi prekė nusikalstamame pasaulyje, kur prisidengiant fiktyviais suklastotais dokumentais siekiama nuslėpti savo tapatybę ir gauti dokumentus su tikrove neatitinkančiais duomenimis. Tokie dokumentai yra paklausūs tarp nelegalių imigrantų, kurie pasinaudojus suklastotais asmens tapatybės dokumentais patenka į Lietuvos Respublikos teritoriją, o iš čia mėgina išvykti į kitas Europos Sąjungos šalis. Taip pat populiarūs dokumentai, kurie suteikia tam tikrą specialią teisę, kuri būna atimta ar išvis neįgyta, pavyzdžiui, vairuoti transporto priemonę, tokiu atveju klastojami vairuotojo pažymėjimai.

Atlikus išsamią analizę dėl suklastotų dokumentų patekimo į nelegalią rinką, kriminalistai nustatė asmenį, kuris vertėsi dokumentų klastojimu. Nustačius nusikalstamos veikos požymius, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyboje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl netikrų dokumentų pagaminimo ir realizavimo pagal požymius nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse.

2020 m. sausio mėnesį sostinės kriminalistai, iškrėtę namą Vilniuje, aptiko dokumentų klastojimo laboratoriją, kurioje labai profesionaliai buvo klastojami ne tik Lietuvos Respublikos, bet ir kitų daugumos Europos šalių įvairūs dokumentai. Taip pat pareigūnai disponuoja informacija, kad šis asmuo „supirkdavo“ ir tikrus dokumentus, kuriuos vėliau panaudodavo dokumentams padirbti. Atlikus kratas sulaikyto asmens gyvenamojoje vietoje ir jo naudojamose transporto priemonėse, buvo rasta ir paimta daugiau kaip šimtas tikrų ir padirbtų dokumentų: Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Gruzijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos Federacijos, Švedijos Karalystės, Ispanijos Karalystės, Kosovo, Izraelio asmens tapatybės dokumentų, automobilio registracijos liudijimų, vairuotojo pažymėjimų, mokslo baigimo diplomų, pensininko, studentų pažymėjimų. Taip pat, kaip praneša Vilniaus apskrities policija, paimti kompiuteriai, presas, spausdintuvai, atminties laikmenos, laminavimo įranga, įvairūs įrankiai, skirti dokumentams klastoti, buteliukai su skysčiais ir kt.

Sulaikytam asmeniui pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo ir jų realizavimo bei paskirta kardomoji priemonė. Sulaikytasis jau yra ne vieną kartą teistas už analogiškas nusikalstamas veikas.

Už šias nusikalstamas veikas Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki 6 metų.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių