Pareigūnas prisiminė riaušininkų prie Seimo replikas: nustokit čiulpti b*** šitai valdžiai

2021 metų rugpjūtį per neramumus prie Seimo į viešąją tvarką užtikrinančius pareigūnus skriejo akmenų kruša, nors pareigūnai susirinkusiųjų niekaip neprovokavo, sako vienas per riaušes nukentėjusiųjų Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų.

„Buvo masinis mėtymas, kas pusę valandos apmetimo, pusę ramu ir vėl banga. Mes kas pusę valandos gaudavome krušą“, – trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teismui teigė VST Kauno dalinio skyriaus organizavimo viršininkas Marekas Mickevičius.

Jis buvo pirmasis nukentėjusysis apklaustas riaušių prie Seimo byloje. M. Mickevičius sakė, kad daugybė protestuotojų mestų akmenų pataikė į jį, tačiau rimtų sužalojimų jis išvengė.

„Akmenų kruša, buvo sužaloti pareigūnai. Buvo naudojami garsiniai šviesos signalai, žmonės į tai nereagavo – pasipriešino, akmenys ir kiti pavojingi dalykai skrido į pareigūnus. Visi pareigūnai, mano manymu, toje operacijoje nukentėjo. Vieni buvo išvežti į ligonines, kiti, patyrę fizinį skausmą nesivargino rašyti pareiškimus“, – trečiadienį teismui pasakojo nukentėjusiuoju byloje pripažintas M. Mickevičius.

Šioje baudžiamojoje byloje, kurioje dėl galimų riaušių teisiami 87 asmenys, 25 pareigūnai, daugiausia VST darbuotojai, yra pripažinti nukentėjusiais nuo riaušių.

„Gavau akmenų ir replikų dėl savo funkcijų vykdymo“, – sakė M. Mickevičius.

Nustokit čiulpti.. b*** šitai valdžiai, ateikit dirbti į statybas, gausit ant batono ir ant sviestuko.

„Nustokit čiulpti b*** (keiksmažodis – BNS) šitai valdžiai, ateikit dirbti į statybas, gausit ant batono ir ant sviestuko“, – paprašytas teismo protestuotojų replikas prisiminė VST pareigūnas.

M. Mickevičius teismui pasakojo, kad apie 20 valandą iš savo vadovybės gavo pranešimą, kad yra masinai neramumai prie Seimo, buvo nurodyta vykti tenai.

„21 valandą buvome prie Seimo, norėjome į vidinį kiemą įvažiuoti su kolona, kelią užtvėrė žmonės, jie stovėjo ant važiuojamosios dalies ir neleido pravažiuoti. Paprašius per garsiakalbius, nebuvo jokios reakcijos“, – prisiminė jis.

Atvykę VST darbuotojai policininkus rado jau išsirikiavusius į kovinę rikiuotę.

Pasakodamas apie svaidomus akmenis ir taip žalojamus pareigūnus, jis priminė, kad VST pareigūnai tarnyboje būna prisidengę skydais, tačiau jie saugo ne visada.

„Prašau suprasti, kad flanginių atakų mes negalime atlaikyti, iš viršaus negalima apsisaugoti. Yra tam tikros vietos, kurios atidengtos. Žmonės gavę kenčia ir patiria traumas“, – sakė M. Mickevičius.

Vidiniame Seime kieme pareigūnai aptarė savo taktiką ir vykdė operaciją – užtikrinti viešąją tvarką ir neleisti pašalinių asmenų į Seimo rūmus.

Nukentėjusysis nurodė, kad kaltinamoji Erika Andriukaitienė rankoje laikė vėliavą su kotu ir juo VST pareigūnams daužė per skydus ir bandė juos atimti.

„Vyrams per šonus su vėliavos kotu daužė, per šalmus daužė, šaukė nepagarbiai E. Endriukaitienė, aukšta moteris su futbolo komandos logotipais.“, – sakė M. Mickevičius.

Jis taip pat prisiminė kito kaltinamojo Andrejaus Lobovo žodžius.

„Sakė jis – liekam čia, prašė nesiskirstyti“, – pasakojo M. Mickevičius.

Kaltinamųjų advokatų klausiamas, kas davė įsakymą vykti VST prie Seimo, nukentėjusysis atsakė, kad tuo metu VST vadovavo Ričardas Pocius.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GALINA

GALINA portretas
Nekaltus taikiai nusiteikusius demonstrantus užpuolė ir iš provokavo riaušes VST pareigūnai,jie be gailesčio mušė taikius protestantus.

Apsimeta durnais

Apsimeta durnais portretas
" Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas.." Pagal juos gaunasi,kad prieš taikius protestuotojus policija gali naudoti smurtą,o žmonės neturi teisės priešintis prieš tokius policijos veiksmus.

„nustokit čiulpti b*** šitai valdžiai“

„nustokit čiulpti b*** šitai valdžiai“ portretas
O tas b*** irgi guminis, kaip vinčesteris įremtas žmogui į galvą? Na ir valdžia, na ir jos tarnai..., apsaugok Viešpatie nuo tokių!
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių