Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai – kaip tik jums.
Dažnam gruodis – ne tik šventinis, ramybe dvelkiantis, bet ir įtemptas mėnuo. Skubantiems tinkamai pasitikti didžiąsias metų šventes ir užbaigti paskutiniuosius metų darbus, neretai tenka prisitaikyti prie šiek tiek kitokios mitybos rutinos. Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų teigimu, maisto ir nuotaikos sąsaja – nenuginčijama, todėl šventinio laikotarpio tempo paveiktą nuotaiką turėtume valdyti atsigręždami į savo valgymo įpročius.
Nenumaldomai artėjančios gražiausios metų šventės – Kalėdos – ir pasiruošimas joms daugeliui tampa galvosūkiu: kokį maistą gaminti, kur pirkti produktus, kaip sutaupyti ar bent neišleisti daugiau? „Lidl Lietuva“ atlikta apklausa rodo, kad šiemet žiemos švenčių stalui pirkėjai pasiryžę skirti panašiai tiek pinigų, kiek ir pernai. Prekybos tinklo atstovai pataria, kaip neperžengti švenčių stalui suplanuoto biudžeto ribų ir nepadidinti galimų išlaidų.
Artėjant šventėms ir ruošiantis šventiniam skonių įvairovės maratonui, ne visi šeimos nariai turi galimybę mėgautis visų pamėgtais ir kasmet ruošiamais šventiniais patiekalais. Statistikos duomenimis, daugiau nei 20 mln. žmonių Europoje kenčia nuo maisto alergijų. Maisto produktams alergiškiems žmonėms šventinis laikotarpis kelia nemažai iššūkių, ypač jei šventės sutinkamos ne namuose.
Mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu, pieno ir kiti gaminiai – gera terpė mikroorganizmams daugintis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kaip saugiai ruošti stalą, kad šventinės nuotaikos nesugadintų žarnyno infekcijos.
Jau kelias savaites prekybininkai jaučia aktyvesnį pirkėjų susidomėjimą Velykų stalo pirkiniais. Didesniam žmonių antplūdžiui parduotuvės ruošiasi iš anksto ir stengiasi, kad norimų produktų užtektų visiems, praneša LNK.
Šventinės vaišės šiemet – mažiausiai trečdaliu brangesnės. Specialistai skaičiuoja, kad pastaruoju metu brango beveik viskas, todėl net lietuvių pamėgta baltoji mišrainė kai kam per šventes gali tapti prabanga, praneša LNK.
Ryškiaspalvis, papuoštas gėlių žiedais ar egzotiškais raštais, ir subtiliai dekoruotas iš miško parsineštomis puošmenomis – šias dvi kalėdinio ir naujamečio stalo dekoravimo tendencijas išskiria užsienio dizaineriai.