Pereiti į pagrindinį turinį

ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti

2012-11-12 17:00
ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti ES parama – įsipareigojimams darbui ir šeimai derinti

Derinti įsipareigojimus darbui ir šeimai ne visada paprasta: trūksta ne vien galimybių, bet ir darbdavių ar darbuotojų žinių apie jas. Siekiant pakeisti šią situaciją nuo 2009 m. pabaigos įvairiuose Lietuvos miestuose pradėti įgyvendinti 23 projektai, finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis.

Jais siekiama padėti žmonėms, dėl įsipareigojimų šeimai negalintiems dirbti ar visavertiškai dalyvauti darbo rinkoje. Įgyvendinant šiuos projektus, ugdomas tolerantiškas požiūris į šeimą turinčius darbuotojus, darbo vietose kuriama šeimai palanki aplinka, didinamas socialinių paslaugų prieinamumas. Kol kas Lietuvos įmonėse, įstaigose dar nepakankamai diegiamas lankstus darbas, stinga šeimai palankių darbo vietų, trūksta paslaugų, kurios padėtų asmenims, prižiūrintiems vaikus ar savimi visiškai negalinčius pasirūpinti artimuosius. Be to, iki šiol išlieka nepalankus ir darbdavio požiūris į įsipareigojimų šeimai turinčius darbuotojus. Tad projektais siekta suteikti darbuotojams galimybių geriau derinti įsipareigojimus darbui ir šeimai ir suteikti žinių darbdaviams, kaip tai galima padaryti: tinkamos sąlygos didina ir darbuotojų motyvaciją, ir lojalumą.

Šie projektai finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis pagal 2007–2013 m. žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonę „Šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimas“.

Iš viso jiems finansuoti skirta 54,4 mln. litų. Projektus partnerystės principu įgyvendina tiek nevyriausybinės organizacijos ar biudžetinės įstaigos, tiek ir privačiojo verslo įmonės didesnėje dalyje šalies regionų. Daugumai organizacijų ES struktūrinė parama yra puiki galimybė įgyvendinti tokio pobūdžio projektus.

Šiuose projektuose dalyvaujantiems asmenims finansuojamos paslaugos, jei jie dėl įsipareigojimų šeimai nedirba arba turi sunkumų, derindami įsipareigojimus šeimai ir darbui. Tai nereiškia, kad skiriama socialinė parama. Dalyviams siūlomi kursai, siekiant tobulinti įgūdžius, pvz., užsienio kalbos, kompiuterinio raštingumo, ar įkuriama dienos grupė vaikams, organizuojama neįgalių šeimos narių priežiūra. Tai leidžia darbingiems darbingo amžiaus žmonėms ir rasti darbą, ir dirbti, nes nereikia pačiam visą dieną prižiūrėti vaiko ar neįgalaus šeimos nario.

Ypač daug dėmesio skiriama darbdaviams skatinti kurti šeimai palankią darbo aplinką: taikyti lankstų darbo organizavimą, sudaryti kolektyvines darbo sutartis, formuoti palankų požiūrį į šeimą – per darbdavių, darbuotojų ir savivaldybių atstovų mokymus, konsultacijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų