Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė tiki, kad Briuselyje pavyks susitarti dėl ES biudžeto

2012-11-22 19:42
Prezidentė tiki, kad Briuselyje pavyks susitarti dėl ES biudžeto
Prezidentė tiki, kad Briuselyje pavyks susitarti dėl ES biudžeto / Reuters/Scanpix nuotr.

Į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Briuselyje atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį sakė tikinti, kad valstybių ir vyriausybių vadovams pavyks susitarti dėl naujo ES biudžeto 2014-2020 metams.

„Bent jau sutarimo, o kokio - pamatysime“, - žurnalistams sakė prezidentė, paklausta, ko tikisi iš susitikimo.ES viršūnių susitikimas, kuriame bus ieškoma kompromiso dėl trilijono eurų biudžeto, prasidės oficialia vakariene ketvirtadienio vakarą.

Derybos numatytos ir penktadienį, neatmetama galimybė, jog jos užsitęs dar ilgiau.Prieš vakarienę ketvirtadienio dieną šalių vadovai dar susitinka su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso, Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompuy, kuris vakare turėtų pateikti naują biudžeto projektą.Prieš šį susitikimą Lietuvos prezidentė žurnalistams sakė, kad ji supranta taupymo svarbą krizės akivaizdoje.„Taupymas yra gerai. Aš buvusi biudžeto komisarė, taigi esu už taupymą“, - sakė D.Grybauskaitė.

Jos komentarai žurnalistams paskelbti ES Vadovų Tarybos oficialioje interneto svetainėje.Vis dėlto Lietuva, kaip ir kitos skurdesnės šalys, nepritaria taupymui pačio ES biudžeto sąskaita, nes dėl to sumažėtų ES parama Lietuvai.

Aštuonios daugiausiai į bendrą iždą įnešančios šalys - Austrija, Didžioji Britanija, Danija, Prancūzija, Suomija, Vokietija, Nyderlandai ir Švedija - susivienijo, reikalaudamos mažinti išlaidas, nors jos toli gražu neturi vieningos nuomonės, ko ir kiek reikėtų atsisakyti.Kitoje barikadų pusėje - 15 valstybių, gaunančių lėšų, daugiausiai iš sanglaudos fondų, kurios turi padėti skurdesniems regionams pasivyti turtingesnius.

Ši eilutė ES biudžete yra didžiausia po Bendrosios žemės ūkio politikos .Derybose Lietuvai yra svarbios trys pozicijos - žemės ūkio, struktūrinių fondų ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimas.Susitikimo išvakarėse prezidentė teigė, kad skirstant ES biudžetą turi būti įvertintas ekonominės krizės poveikis, šalies pastangos tvarkant finansus ir gebėjimai įsisavinant ES paramą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų