Šiemet gamtos jėgos sukėlė 10 kartų daugiau draudžiamųjų įvykių

Draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ duomenimis, per aštuonis šių metų mėnesius gamtos jėgos sukėlė 10 kartų daugiau draudžiamųjų įvykių negu per tą patį laikotarpį pernai. Vidutinė išmoka dėl stichijos sukeltų nuostolių sudarė 3 000 litų.

„Įvykiai, kurių priežastis buvo stichija, pernai sudarė dešimtadalį visų draudžiamųjų įvykių sąraše, šiemet jų dalis padidėjo iki 40 procentų“, – sakė „PZU Lietuva“ Vilniaus žalų centro vadovas Modestas Žilionis.

Atsirado naujų grėsmių turtui

„PZU Lietuva“ ekspertas pastebi, kad šiemet užfiksuotos naujos grėsmės žmonių turtui. Pasak M. Žilionio, žaibas šiemet tapo 25 įvykių priežastimi, tuo tarpu 2009 m. nebuvo registruota nei vieno tokio įvykio. Pernai žalų ekspertai taip pat neregistravo nei vieno įvykio, kurį būtų sukėlęs potvynis. Šiemet – tai antra pagal dažnumą įvykių priežastis.

Draudimo ekspertai, išanalizavę aštuonių šių metų mėnesių duomenis, pastebėjo, kad pavojingiausia šių metų stichija yra audra. Ji sukėlė bemaž 12 kartų daugiau įvykių nei pernai tuo pačiu metu. 10 kartų daugiau įvykių sukėlė ir liūtys.

„Abi stichijos labiausiai nuskriaudė privačių namų gyventojus – plėšė namų stogus, liūtys ir potvynis sugadino namų konstrukcijas, nukentėjo baldai, buitinė technika, elektros instaliacija. Kai kuriuose namuose dar ilgai nebuvo galima gyventi“, – sakė M. Žilionis.

Vandens buitinės avarijos – kaip stichija

Nagrinėdami šių metų draudžiamuosius įvykius, „PZU Lietuva“ ekspertai įvardino dar vieną nuostolių sukėlėją, kurį galima prilyginti stichinei nelaimei buityje – tai užliejimai,  vandentiekio avarijos. Tokių įvykių skaičius išaugo 5 kartus.

„Jei stichijos išvengti neįmanoma, buityje tai padaryti galime. Kiekvieno buto savininkai ar gyventojai turėtų reguliariai tikrinti namuose esančius santechnikos prietaisus, jungtis ir žarneles, o pastebėję detalių nusidėvėjimus – pakeisti jas naujomis. Net ir dvyliktame aukšte trūkę vamzdžiai gali užlieti visus apačioje esančius butus iki pat pirmojo aukšto“, – pasakojo M. Žilionis.  

„PZU Lietuva“ ekspertai pabrėžia, jog ir gamtos, ir buities avarijos ištinka netikėtai, todėl labai svarbu išlikti ramiems, pagal galimybes pasistengti nufotografuoti nuostolį ir užtikrinti, kad žala nedidėtų, pavyzdžiui uždengti apdraskytą stogą ir pan.

Jei būtina, atstatymo darbus galima pradėti ir prieš atvykstant draudimo ekspertui, svarbu išsaugoti pirkimo čekius ir neišmesti senų apdailos medžiagų.

Visi „PZU Lietuva“ klientai, kurių turtas nukentėjo nuo rugpjūčio 8 d. audros, jau yra gavę neginčijamą draudimo išmoką, kuri buvo pervesta į jų sąskaitas iš karto, atlikus pradinę apžiūrą.

Dalis klientų gavo ir galutines draudimo išmokas, kitiems žmonėms arba jų turtą remontuojančioms statybinėms įmonėms galutinės išmokos bus pervestos iš karto, kai bus baigti atstatymo ir remonto darbai.

„PZU Lietuva“ per pirmąjį šių metų pusmetį jau yra išmokėjusi 44,8 mln. Lt draudimo išmokų.


Šiame straipsnyje: Draudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių