Mirtina grėsmė pliažuose, apie kurią nesusimąstome

  • Teksto dydis:

Nors dumbliai dauginasi vasaros metu, rudenį jūros išmetami dumbliai specialistų nebestebina. Užsitęsus karštiems orams kadaise net lapkritį pliažus nugulė dumbliai. Juose žmonės ieškodami gintaro net nesusimąsto apie rimtą pavojų sveikatai, praneša LNK.

„Gintarai, 50 mln. metų guli žemėje, vėliau juos išmeta, su dumbliais jie atsiridena iki kranto, susivelia. Taip ir patenka ant smėlio“, – dėstė sutiktas klaipėdietis.

Kai kurie žmonės po dumblius knaisiojasi ne gintaro ieškodami, o šiukšles rinkdami. Tą aktyvistai daro jau antrus metus.

„Mes matome, kad dumblių sankaupose šiukšlių iki trijų kartų daugiau lyginant su smėliu. Tai duoda tam tikrą signalą, kad šių sankaupų pašalinimas galėtų padėti iš jūrinės sistemos išimti reikšmingą kiekį šiukšlių“, – pasakojo mokslininkas Arūnas Balčiūnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Jo teigimu, dumbliuose daugiausiai plastiko ir cigarečių nuorūkų. Atkreipiamas dėmesys, kad kelias dienas ant kranto gulinčiuose ir pūvančiuose dumbliuose gausiai dauginasi bakterijos.

„Tokiuose dumbliuose paukščiai, kurie maitinasi, išmeta fekalijas, taip atsiranda žmogui pavojingų bakterijų. Dar yra „Vibrio“ bakterijos, kurios žmogui gali sukelti rimtas infekcijas ir net mirtį“, – aiškino mokslininkė Marija Kataržytė.

Dar yra „Vibrio“ bakterijos, kurios žmogui gali sukelti rimtas infekcijas ir net mirtį.

Mokslininkai patarė dumblių sąnašas vartyti atsargiai, po to nusiplauti rankas. Visuomenininkai ragina gintaro rinkėjus prisidėti prie jūros taršos mažinimo ir rinkti šiukšles.

„Šiek tiek gaila ir keista, kai žmonės renka gintarus, gražius akmenėlius, o šiukšlių nepaima. Sakyčiau paimi gintariuką, paimk ir šiukšlę, pavyzdys žmonėms bus“, – ragino VŠĮ „Už švarią Lietuvą“ vadovas Giedrius Bučas.

Mokslininkų nuomone, savivaldybės vasaros laikotarpiu turėtų dumblius iš pliažų išvežti tiek dėl sklindančios smarvės, tiek dėl grėsmės žmonių sveikatai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

GGG

GGG portretas
Pastatykite prie išėjimo plastiko surinkimo konteinerius, neblogai būtų ir maišeliai į ką rinkti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių