Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip šiukšles rūšiuoja Lietuvos valdininkai?

Kaip šiukšles rūšiuoja Lietuvos valdininkai?
Kaip šiukšles rūšiuoja Lietuvos valdininkai? / Artūro Morozovo nuotr.

Kalbų apie rūšiavimą Lietuvoje netrūksta. Mokoma, raginama ir visaip kitaip skatinama parodyti, kad rūšiavimas yra naudingas. Įvairios valstybinės institucijos apie rūšiavimą kalba daug ir garsiai. Kas, jei ne jos, privalo rodyti teigiamą pavyzdį Lietuvos gyventojams.

GRYNAS.lt domėjosi, ar tokios institucijos kaip Lietuvos Respublikos Seimas, Aplinkos ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, skatinančios gyventojus rūšiuoti, tą daro pačios.

Seimas rūšiuoja 10 metų

Seimo Ryšių su visuomene skyriaus specialistai GRYNAS.lt patikino, kad Seimo kanceliarijoje atliekos rūšiuojamos. Ir rūšiuojamos jau seniai – daugiau nei dešimtmetį.

„Tam sudarytos visos sąlygos – konteineriai atliekų rūšiavimui įrengti vidiniame Seimo rūmų kieme, o konteineriai makulatūros surinkimui įrengti ir daugelyje Seimo patalpų. Atliekas rūšiuoja ir Seimo kanceliarijos darbuotojai, tai daryti įpareigoti ir surinkėjai.“

Jų teigimu, vidiniame Seimo rūmų kieme įrengti specialūs konteineriai popieriui, plastikui, stiklui, galvaniniams elementams, liuminescencinėms lempoms ir kt. surinkti.

Be kita ko, tausodama aplinką, Seimo kanceliarija šiuo metu yra sudariusi dvi atliekų surinkimo sutartis – sutartį dėl pavojingų ir kitų atliekų (tepalo, rūgščių, tepalu užteršto vandens, automobilių akumuliatorių, padangų ir kt.) surinkimo bei sutartį dėl antrinių žaliavų (makulatūros, plastiko, stiklo ir kt.) surinkimo.

Ministerijos dėmesys rūšiavimui – ypatingas

Kaip pasakojo Aplinkos ministerijos viešųjų ryšių vyriausioji specialistė Raimonda Karnackaitė, ministerijoje dirbantys asmenys privalo rūšiuoti jų darbo vietoje esančias atliekas.

Tai numato aplinkos ministro Gedimino Kazlausko patvirtintas Aplinkos ministerijoje susidarančių atliekų rūšiavimo ir apskaitos tvarkos aprašas.

„Išrūšiuotas atliekas (popierių ir kartoną, stiklą, plastiką, metalą) jie meta į atitinkamas antrinių žaliavų rūšiavimui skirtas specialiąsias dėžes, esančias kiekviename aukšte ir kiekviename Aplinkos ministerijos padalinyje, kuris yra kitame pastate. Nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekoms skirtas specialus atskiras konteineris“, – pasakojo R. Karnackaitė.

Specialūs konteineriai – lauke

Kaip teigė pašnekovė, ministerijos Bendrųjų reikalų skyrius užtikrina, kad surinktos antrinės žaliavos būtų rūšiuojamos į joms skirtus specialius konteinerius, esančius Aplinkos ministerijos kieme.

Šiam skyriui taip pat pavesta užtikrinti, kad Aplinkos ministerijos veiklos metu susidariusios elektros ar elektroninės įrangos, baldų, statybinės ir griovimo atliekos bei kitos atliekos būtų perduotos atitinkamiems atliekų tvarkytojams.

„Bendrųjų reikalų skyrius organizuoja bei kontroliuoja sutarčių dėl atliekų (komunalinių, elektros ar elektroninės įrangos, statybinių ir griovimo, baldų ir kitų susidarančių atliekų) ir antrinių žaliavų surinkimo sudarymą ir vykdymą. Šiose sutartyse numatyta, kad atliekas surenkanti įmonė privalo vykdyti rūšiuojamąjį atliekų surinkimą ir susidarymo vietoje išrūšiuotas atliekas surinkti atskirai“, – kalbėjo moteris.

Vilniaus miesto savivaldybė neatsilieka

Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė patvirtino, kad Vilniaus miesto savivaldybė neišsiskiria iš kitų (Seimo ir Aplinkos ministerijos – red. past.), jos darbuotojai taip pat rūšiuoja atliekas.

Kiekviename aukšte yra pastatyti atskiri konteineriai, skirti popieriui ir plastikui. Atliekas savivaldybėje, kai valo patalpas, rūšiuoja ir valytojos.

„Be kita ko, savivaldybė taip pat saugiai utilizuoja nebenaudojamus šviestuvus, buitinius prietaisus, elektroniką“, – pridūrė S. Trinkūnaitė-Rimkienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų