Pereiti į pagrindinį turinį

Japoniškos virtuvės pasididžiavimas – sušis

2009-03-21 09:00
Japoniškos virtuvės pasididžiavimas – sušis
Japoniškos virtuvės pasididžiavimas – sušis / Gedimino Bartuškos nuotr.

Yra daugybė būdų, kaip pasigaminti japonišką užkandį sušį. Pradėkite nuo paprasčiausio. Svarbiausia perprasti technologiją, o vėliau savo įgūdžius galėsite lavinti toliau.

Japoniškam užkandžiui sušiui jau daugiau nei 1300 metų. Japonija buvo gana izoliuota šalis, pagrindinis maistas buvo ryžiai ir viskas, ką galima rasti jūroje. Taip buvo sukurtas ypatingas užkandis – ryžių ritinėlis su žuvimi, jūros gėrybėmis ar daržovėmis. Išvertus iš japonų kalbos sušis reiškia ryžių actą, be kurio tinkamai šiam užkandžiui ryžių neišvirsite.

Taigi būtina sušių sudedamoji dalis – ryžiai. Geriausia – trumpagrūdžiai, apvalieji, skirti specialiai sušių gamybai. Taip pat reikia ryžių acto, džiovintų jūros dumblių lakštų, marinuoto imbiero, žalio japoniško pipirkrienio, sojų padažo. Gaminant jums prireiks turėti bambukinį kilimėlį.

Jei susiruošėte gaminti sušį, pirmiausia išvirkite ryžius. Geriausia pirkti specialiai skirtus šiam užkandžiui gaminti. Tuomet juos pamirkykite vandenyje apie 15–20 minučių. Ryžius suberkite į verdantį vandenį ir virkite apie 10 minučių. Nuo jų nusunkite vandenį ir įpilkite padažą, kurį pasigaminsite sumaišę du valgomuosius šaukštus ryžių acto su tiek pat cukraus. Ryžius sumaišius su padažu reikia palaukti, kol jie atvės.

Pirmą kartą gaminti puikiai tiks vadinamasis "Rainbow Roll" sušis. Kaip jį pasigaminti, pasakojo japoniškų patiekalų restorano "Osaka" (Vilniaus g. 19) sušių gaminimo meistras Aleksandras Fadejevas.

Reikės:

300 g japoniškų apvaliųjų ryžių, 2 valgomųjų šaukštų ryžių acto, 2 valgomųjų šaukštų cukraus, po 18 g lašišos, tuno, sviestažuvės, ungurio, tigrinės krevetės ir jūrinio ešerio, poros skiltelių agurko ir avokado, majonezo, krabų mėsos, marinuoto imbiero, žalio japoniško pipirkrienio ir sojų padažo.

Kaip pasigaminti:

"Rainbow Roll" – tai sušiai su įvairia žuvimi, pavyzdžiui, lašiša, tunu, sviestažuve, unguriu, tigrine krevete ir jūriniu ešeriu. "Kiekvienas gamina pagal savo skonį, bet aš siūlyčiau, norint išlaikyti idealias proporcijas, kiekvienos iš šių žuvų atpjauti po maždaug 18 g griežinėlį", – sakė A.Fadejevas.

Šiam sušiui reikia krabų mėsos, tačiau gamindami namuose ją galite pakeisti smulkintomis krabų lazdelėmis. "Žinoma, tai nėra tas pats, tačiau prekybos centruose parduodama mažų krabų mėsa, kurios kilogramas gali kainuoti net daugiau nei 150 litų, todėl tektų gerokai patuštinti piniginę", – perspėjo sušių specialistas.

Taigi ant stalo pasidedame bambukinį kilimėlį, ant jo – džiovintų jūros dumblių lakštą. Jis reikalingas, kad sušis suliptų ir išlaikytų formą. Ant jo tolygiai dedame ryžius taip, kad apačioje apie pusę centimetro džiovintų jūros dumblių lakšto liktų laisvo, o viršuje tiek pat išlįstų. "Tuomet jį apverčiame, nes šio sušio ryžiai bus iš išorės", – rodė A.Fadejevas.

Apvertę ant džiovintų jūros dumblių lakšto dedame avokado ir agurko skilteles. Tačiau tik jų išorinę, žaliąją dalį. Sudedame krabų mėsą ir užtepame majonezu. Viską sudedame į vidurį ir sukdami bambukiniu kilimėliu stengiamės išlaikyti formą, kad įdaras nepabėgtų, liktų viduriuke.

Kai sušio ritinėlis jau susuktas, ant jo išdėliojame skirtingos žuvies griežinėlius ir, kad sutvirtintume, dar kartą prispaudžiame bambukiniu kilimėliu. Tuomet liko sušį tik supjaustyti. Užkandis patiekiamas su marinuotu imbieru, žaliu japonišku pipirkrieniu ir sojų padažu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų