Kūčiukai – jau ne tik per Kūčias (receptas)

  • Teksto dydis:

Tradicinio šv. Kūčių vakarienės patiekalo, kūčiukų, paklausa piką pasiekia gruodį, tačiau skirtingais skoniais pasižyminčius kūčiukus lietuviai perka net ir pavasarį.

„Daugybėje Lietuvos šeimų kūčiukų kepimas šv. Kūčių išvakarėse yra ilgametė tradicija, išlikusi iki šių dienų. Visgi kartu su gamintojais prisitaikome prie klientų poreikių, todėl parduotuvių lentynose šių kepinių galima rasti jau nuo lapkričio mėnesio. Yra žmonių, kurie kūčiukus mėgsta kramsnoti kaip užkandį, kiti klientai nori išmėginti skirtingus kūčiukų skonius – ne tik tradicinius su aguonomis ar be jų, bet ir, pavyzdžiui, su linų sėmenimis, pagamintus iš viso grūdo miltų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Tiesa, kaip pastebi V. Drulienė, nestandartinių skonių kūčiukai išlieka daugiau nišinis produktas, o populiariausi kasmet išlieka tradiciniai kūčiukai – tarpusavyje varžosi tik skirtingi jų gamintojai.

Kaip pastebi komercijos vadovė, kūčiukus lietuviai perka ne tik lapkritį ar sausį, bet net vasario ir kovo mėnesiais. Visgi daugiausia jų nuperkama gruodį, ypač – likus kelioms dienoms iki švenčių. Tuomet per savaitę šių kepinių nuperkama tiek, kiek per visus kitus mėnesius kartu sudėjus.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad nusprendus kepti kūčiukus patiems svarbu žinoti keletą gudrybių.

„Senovėje kūčiukai buvo pasninko maistas, jų gamyba buvo visiškai paprasta – tešlą sudarydavo miltai, vanduo ir šlakelis aliejaus. Tik vėliau žmonės į šiuos kepinius pradėjo dėti mieles, gardino pienu, sviestu, cukrumi, negailėjo aguonų“, – sako A. Poleninas.

T. Urbelionio / Fotobanko nuotr.

Minkštesni kūčiukai iškeps į tešlą įdėjus daugiau mielių ir leidus jai pakilti nuo 1-1,5 val. Užmaišyta tešla turi būti puri, tąsi, bet nelipti prie pirštų. Suformavę kūčiukus leiskite jiems dar valandėlę pastovėti, tada karštoje orkaitėje kepkite apie 10 minučių, o vos iškeptus apipurkškite vandeniu.

Jei norite traškių kūčiukų, maišydami tešlą įpilkite daugiau aliejaus ir, vos juos suformavę, dėkiteį orkaitę. Kietesni kūčiukai bus įbėrus daugiau miltų – tokie labiau tinka mirkymui aguonų piene ar kisieliuje.

Jei norite, kad patys kūčiukai turėtų išraiškingesnį aguonų skonį, prieš dėdami aguonas į tešlą, nuplikykite jas verdančiu vandeniu ir, nukošę, palikite išdžiūti.

Maistingesnių kūčiukų galite išsikepti naudodami viso grūdo speltų arba kvietinius miltus. Juose gausu skaidulinių medžiagų, tad kepiniai turės ne tik neįprastą spalvą, bet ir švelnų, išskirtinį skonį.

Tradicinių kūčiukų receptas

Reikės:

– 500 g miltų;

– 200 ml vandens;

– 100 g cukraus;

– 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių;

– 50 g aguonų;

– 2 šaukštų aliejaus;

– žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

šviežias mieles ištrinkite su cukrumi (jei naudojate sausas mieles, ištrinkite su cukrumi ir nepilna stikline šilto vandens). Supilkite šiek tiek pašildytą vandenį į mieles ir pusę miltų. Gerai išmaišykite, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai 30 min.

Suberkite likusius miltus, aliejų, aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri ir nelips prie rankų. Tešlą vėl uždenkite ir palikite šiltoje vietoje valandai ar ilgiau, kad pakiltų.

Perminkykite tešlą ir, imdami nedidelius gabalėlius, formuokite juos į maždaug 1 cm skersmens volelius. Juos supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir dėkite į miltais apibarstytą ar kepimo popieriumi išklotą skardą.

Kepdami kūčiukai dar išsipūs, tad tarp gabaliukų palikite tarpus. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių (jei norite labiau apskrudusių –kepkite ilgiau). 


Šiame straipsnyje: kūčiukaikūčiukų receptas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
As irgi kepu, bet pagerintus, su sviestu, pienu, kiausiniu, tai ilgai neuzsistovi ir reikia slepti, kad uztektu kucioms, nes jie tokie, pradedi ir negali sustot.

...,kuciukai labai SKANU prie RYTO KAVOS...,

...,kuciukai labai SKANU prie RYTO KAVOS..., portretas
tik neZINAU ar JUOS valgydamas ne per KUCIAS nePAZEIDZIU ;LIAUDIES TRADICIJU???... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių