„Azija LT“ centre – filmo apie Lietuvos ir Japonijos ryšius peržiūra

  • Teksto dydis:

Penktadienį „Azija LT“ centre pristatomas dokumentinis filmas „Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai“. Šis renginys – „Sugiharos savaitės 2020“ Kaune dalis.

Anot filmo kūrėjų, jame ryšių su Japonija puslapiai verčiami per keturias skirtingas asmenybes, prieš Antrąjį pasaulinį karą tapusias tiltais tarp dviejų šalių.

Tai – Jukičis Fukudzava, pirmasis japonas, paminėjęs ir aprašęs Kauną savo dienoraštyje, kai 1862 metais kartu su 36 japonų misija važiavo pro Lietuvą traukiniu ir čia trumpam išlipo pasivaikščioti. Tai – ir pirmųjų lietuviškų knygelių apie Japoniją autorius Steponas Kairys, kuris 1905-aisiais buvo sužavėtas nedidelės tolimos valstybės, kuri sugebėjo nugalėti dešimteriopai didesnę Rusiją, ir kuri įkvėpė lietuvių ryžtą siekti savo nepriklausomybės. Trečiasis dokumentinio filmo herojus - net kelis kartus Japoniją aplankęs žurnalistas ir keliautojas Matas Šalčius 1929-aisiais ryžosi šią šalį iš Kauno pasiekti… motociklu. Ir galiausiai –– diplomatas Čiunė Sugihara 1940 metais abi tautas sujungė per savo žygdarbį.

„Nors šie keturi žmonės niekuomet nebuvo susitikę, dirbo skirtingus darbus, ir netgi tam tikra prasme gyveno skirtingose epochose, jų visų keliai susikirto Kaune, kuris iki Antrojo pasaulinio karo buvo dviejų tautų santykių istorijos epicentru, – teigė filmo idėjos autorius dr. Aurelijus Zykas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių