M. Maziliausko parodoje – mokykla, arba Pajautos atsivėrimai susitikus gamtoje

Pirmojo ir antrojo karantino laikotarpiu nemaža dalis žmonių atsigręžė į gamtą. Joje ieškojo tylos, nusiraminimo, teigiamų emocijų. Šis atsigręžimas tapo būtinybe. Darbas per nuotolį, virtualusis bendravimas, internetinėse platformose vykstantys renginiai atitolino mus nuo supančio realaus pasaulio.

Dideli, nuolatos besikeičiančios informacijos srautai, ilgi vaizdo pokalbiai, jausmų ir emocijų reiškimas emoji jaustukais ar judančiais paveikslėliais sutraukė ryšį su realybe. Vieninteliu būdu jį atkurti tapo buvimas gamtoje, natūralioje aplinkoje. Gamta turi ypatingų galių. Ji gali ne tik grąžinti žmogui vidinę pusiausvyrą, bet ir tapti geriausia vieta (su neišsemiamais pažinimo šaltiniais) mokytis. Gamtos kaip mokyklos idėją asmeninėje parodoje "Mokykla", eksponuojamoje Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto Menų akademijos "Pelėdų kalno" galerijoje, vysto tapytojas, architektas ir mokytojas Mantas Maziliauskas.

Simboliškas grįžimas

Ši paroda, sudaryta iš šviesos, erdvės ir daiktų, – labiau atviras kūrybos veiksmas nei griežtas parodymas ar pasirodymas, sutartinė vieta, kurioje sulig kiekvienu žmogumi gali atsiverti nauji matymai, t.y. naujos parodos. "Mokykla" yra dviejų dalių paroda, veikianti tuo pačiu metu ir tokiu pačiu pavadinimu Vilniuje (Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje, uždarymo šventė – gegužės 28 d. 18 val.) ir Kaune (uždarymo šventė – gegužės 26 d. 18 val.).

„Mokykla“ yra dviejų dalių paroda, veikianti tuo pačiu metu ir tokiu pačiu pavadinimu Vilniuje ir Kaune.

"Pelėdų kalno" galerijoje menininkas atveria jau nebe pirmą personalinę parodą, yra kuravęs ne vieną čia pristatytą grupės menininkų ekspoziciją.

"Tiek kultūrinis, tiek gamtinis Kaunas darė man įtaką savo mokykliškumu. Vėl ir iš naujo stebinanti fenomenaliai parinkta vieta Kauno meno mokyklai – santakos aukščiausia ir šviesiausia vieta! Be abejo, didelis džiaugsmas grįžti į šią saulės salę su savo naujausia kūryba", – sako M.Maziliauskas.

Simboliška, kad paroda atidaryta galerijoje, kuri įkurta buvusios Kauno meno mokyklos, kurios 100-mečio jubiliejus bus žymimas šiais metais, erdvėse, kartu ir pranašiška, kad beveik tuo pačiu metu, kai paroda atvėrė duris žiūrovams, į mokyklas sugrįžo jaunesniųjų klasių moksleiviai, abiturientai.

Tikra šviesa

Personalinėje parodoje menininkas kviečia atsigręžti į gamtą per šviesą, erdvę ir daiktus.

"Ekspozicijos erdvę užpildę objektai yra susiję su gamta, su jos tūkstantmečiais veidais. Manau, kad po pirmojo karantino ir besibaigiant antrajam, po visų nuotolinių, skaitmeninių santykių toks kvietimas atsiverti, atsimerkti ir išvysti gamtą yra labai laiku", – tvirtina kūrėjas.

Jo teigimu, parodos pavadinimas "Mokykla" yra nuoroda į tikrąjį švietimą, kurio nereikėtų asocijuoti su jokia institucija. "Parodoje kviečiu atsigręžti į tikrąją šviesos sklidiną erdvę, saulės atskleidžiamą skulptūriškiausią daiktų pavidalą. Tą tikrą šviesą", – sako M.Maziliauskas.

Atverti pojūčius

Menininkas ragina parodos žiūrovus sutelkti dėmesį į pirminius įkvėpimus ir pastebėjimus, kurių kilmė yra gamtinė. Todėl ekspozicijos architektūra nėra tradiciška, šalia objektų nėra kortelių su pavadinimais.

"Tai nuorodų į gamtinę terpę erdvė. Ją užpildę daiktai, apšviesti natūralios šviesos, mezga erdvinius santykius, kuria patyrimų lauką", – apibūdina jis.

Ekspozicijos erdvė tampa iš dalies menine, iš dalies moksline, archeologine vieta, kurioje objektai iš molio, medžio, metalo, tapybos paveikslai skatina žiūrovą atverti kuo daugiau savo pojūčių: regą, klausą, uoslę, lytėjimą.

Svarbus susitikimas

Grįžimą prie gamtos M.Maziliauskas įvardija kaip kvietimą atsvaros, karantino nulemtam nutolimui, virtualumo įsigalėjimui, paieškoms.

Mokykla.

"Norisi kalbėti apie tai, kad mokykla nėra tik susiformavusi, užbaigta sistema. Mokymasis ir mokymas visų pirma susiję su gamtos įtaka, mūsų buvimu jos dalimi ir su mūsų vidiniu peizažu, sklindančia vidaus šviesa. Metodologiniai dalykai atsiranda vėliau. Pirmenybė turėtų būti teikiama gamtos stichijai", – įsitikinęs menininkas.

Anot jo, abiejų karantinų laikotarpiu žmonės galėjo išeiti į parką, pasivaikščioti miške. "Tačiau virtualiojo pasaulio, kuris yra nepaliečiamas, neturi skonio, kvapo, įtaka išaugo, kone visi žmogaus jutimai buvo atjungti. Todėl ir norisi rinktis gamtą, – mintimis dalijasi kūrėjas, – grįžti prie prasmės, nes ji yra tikras dalykas."

Ikona. 2020, eglė.

Parodą jis sako galįs pavadinti idėjiniu, edukaciniu projektu. "Nebijau, jei būsiu nesuprastas. Tokių parodų–projektų atsiradimas pasaulyje eina kaip korta ir dalyvauja kosminiame žaidime. Proseneliai mane mokė, kad medis sodinamas ne sau, o vaikams, anūkams, ateities kartoms. Galbūt ir kūrybos šiandienos veiksmai išsiskleis, pasimatys ateityje, kitoje šviesoje. Giliai tikiu nauju pa(si)matymu, kuris nebūtinai turi būti intelektualiai paruoštas ar įspraustas į tik tam tikrą sritį. Sukurta patirtinė erdvė, kurioje žmogus iš esmės gali matyti, liesti, girdėti... ir išbūti autentiškai", – sako jis.

Ši paroda kviečia pabūti ilgiau, tyrinėti eksponuojamus objektus, atrasti. Ir savo pajautimus užrašyti baltame popieriaus lape, kurį galerijoje paliko M.Maziliauskas. Kiekvieno žiūrovo užrašytos mintys bus laiškas, kurio menininkas labai laukia.


Kas? M.Maziliausko paroda "Mokykla".

Kur? "Pelėdų kalno" galerijoje (A.Mackevičiaus g. 27).

Kada? Veikia iki gegužės 26 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Puiki paroda!

SVEIKINAME

SVEIKINAME portretas
Labai idomu APLANKISIME
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių