Mokytojui, atvedusiam į meno pasaulį, – piešinių ir vitražų projektų paroda

Autoriteto vaidmuo jaunystėje, kai bręstantis žmogus ieško savo kelio, yra ypač reikšmingas. Stiklo menininkui, restauratoriui, Kauno kolegijos Menų akademijos dėstytojui Artūrui Rimkevičiui vienu svarbiausių autoritetų išliko jo pirmasis dailės mokytojas Simonas Kaciliauskas, kuris paskatino žengti kūrėjo keliu.

Atsidėkodamas mokytojui, A.Rimkevičius Kauno taikomosios dailės mokykloje, kurioje iki garbaus amžiaus dirbo S.Kaciliauskas, surengė jam dedikuotą piešinių ir vitražų projektų parodą, kurioje darbus eksponuoja kartu su žmona Daina Rimkevičiene.

Lemta būti pedagogu

S.Kaciliauską tapti mokytoju paskatino Stakliškių gimnazijoje, kurią jis baigė, lietuvių kalbos pamokas vedusi Danutė Zieniūtė, kartojusi, kad jam lemta būti pedagogu.

S.Kaciliauskas, kaip nepatikimas mokytojas, nes nieko nedarė, kad jo mokiniai nedalyvautų proteste po R.Kalantos susideginimo, buvo atleistas.

„Kai tuomečiame Stepo Žuko taikomosios dailės technikume baigiau medžio drožybos specialybę, Lietuvos mokyklose labai trūko darbų mokytojų, todėl po studijų iš karto gavau paskyrimą dirbti Kauno 4-ojoje vidurinėje mokykloje (dabar Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija – aut. past.), kurioje mokiau iki 1972-ųjų“, – pasakoja S.Kaciliauskas.

Tačiau mokytojo karjera netikėtai nutrūko. 1972 m. gegužės 14 d. – Romo Kalantos žūties dieną – grupelė S.Kaciliausko mokinių buvo sulaikyti saugumiečių, o S.Kaciliauskas, kaip nepatikimas mokytojas, kuris nieko nedarė, kad jo mokiniai nedalyvautų proteste po R.Kalantos susideginimo, buvo atleistas.

Įvertinimas: didelio formato piešiniai, vaizduojantys šv. Kazimierą, šv. arkangelą Mykolą ir Nukryžiuotąjį atskleidžia puikius menininko akademinio piešimo įgūdžius / Eitvydo Kinaičio nuotr.

Mokytojauti S.Kaciliauskas sugrįžo tik 1978 m., kai, įkūrus Kauno taikomosios dailės mokyklą, jos direktorius pasiūlė vyriausiojo meistro, atsakingo už gamybinį procesą, pareigas.

„Ši mokykla buvo gilių senų tradicijų tęsėja. Joje buvo mokoma svarbiausių amatų: keramikos, medžio drožybos, gintaro apdorojimo, siuvinėjimo, pynimo iš vytelių, juvelyrikos. Čia išdirbau iki pensijos“, – prisimena S.Kaciliauskas. Už uolų ir sąžiningą darbą prezidentas Valdas Adamkus S.Kaciliauską apdovanojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu.

Įžvelgė menininką

Tokia asmenybė kaip S.Kaciliauskas autoritetu yra ne vienam savo mokiniui. Bet A.Rimkevičiui mokytojas tapo ir vedliu į meno pasaulį.

„Su S.Kaciliausku susipažinome, kai, iš Vilniaus atsikraustęs į Kauną, pradėjau mokytis Kauno 4-ojoje vidurinėje mokykloje. Jis, pastebėjęs mano pomėgį ir gabumus piešti, paėmė mane už rankos ir nuvedė į tuometę Juozo Naujalio vidurinę meno mokyklą (dabar Kauno dailės gimnazija – aut. past.). Esu dėkingas jam už tai, kad manyje įžvelgė menininką“, – pabrėžia A.Rimkevičius.

„Artūro kelias į meno aukštumas netrumpas: po mokyklos studijavo Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, vėliau mokslus tęsė Vilniaus dailės akademijoje. Esu nustebęs, kad jis prisiminė mane – pirmąjį savo mokytoją. Džiaugiuosi, kad Artūras liko toks pat kuklus ir nepaprastai geras žmogus, kokį jį ir prisimenu“, – šiltai žodžiais dalijasi S.Kaciliauskas.

Piešiniai ir projektai

Kauno taikomosios dailės mokykloje, kuri, kaip pažymi S.Kaciliauskas, buvo jo antraisiais namais, surengtoje A.Rimkevičiaus ir D.Rimkevičienės parodoje eksponuojami realizuoti ir konceptualūs vitražų projektai, kurti Lietuvos šaulių sąjungai, Klaipėdos restoranui „Luiza“, UAB „Vikonda“, taip pat Nyderlandų ir kitų užsienio šalių institucijoms.

Stiklas: parodoje eksponuojamos nuotraukos, kuriose įamžintas sudėtingas vitražų kūrimo procesas ir rezultatas / Eitvydo Kinaičio nuotr.

Parodoje pristatomi ir įspūdingi, didelio formato piešiniai: šv. Kazimieras, šv.arkangelas Mykolas ir Nukryžiuotasis, atskleidžiantys puikius menininko akademinio piešimo įgūdžius.

„Būtent Artūro piešiniai man kelia didžiausią įspūdį. Reikšmingi ir svarbūs yra jo Kauno kunigų seminarijai, Kauno mečetei kurtų vitražų projektai, Grūžių Švč.Mergelės Marijos bažnyčiai sukurtas Nukryžiuotasis ir įgyvendinti privatūs užsakymai. Žaviuosi, kad Artūras nestokoja energijos ir organizuoja skirtingų šalių kūrėjus vienijančius projektus, taip pat pats aktyviai dalyvauja parodose“, – palaikymą buvusiam mokiniui išreiškia S.Kaciliauskas.

Nuo menų neatitolęs ir pats mokytojas. Jis piešia, lieja akvareles.

„Mane traukia gamta, įdomūs peizažo motyvai. Esu surengęs gamtovaizdžių parodą Čikagoje, kur gyvena mano duktė. Paroda ten sulaukė susidomėjimo ir sėkmės“ , – sako S.Kaciliauskas.

Kai nori šiek tiek atsitraukti nuo menų, S.Kaciliauskas panyra į knygas apie tremtį.


Kas? A. ir D.Rimkevičių paroda, skirta S.Kaciliauskui.

Kur? Kauno taikomosios dailės mokykloje (V.Krėvės pr. 112).

Kada? Veikia iki liepos 10 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deja

Deja portretas
Mokinys nesimoke KTDM. Sioje mokykloje ar liko akademinis piesimas?"Buvo giliu senu tradiciju teseja"...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių